Explosieve groei voor datacenterkoeling

21 juni 2024

De markt voor datacenterkoeling maakt een ongekende groei door, met voorspellingen die wijzen op een marktomvang van $16,87 miljard in 2028. Volgens nieuw onderzoek van Omdia heeft de markt voor thermisch beheer in datacenters inmiddels een omvang van $7,67 miljard bereikt, wat de eerdere voorspellingen ruimschoots overtreft. Deze groei zal naar verwachting aanhouden met een robuuste samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 18,4% tot 2028. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de toenemende vraag naar AI-gestuurde technologieën en innovaties in infrastructuur met hoge dichtheid, wat een cruciaal moment markeert voor de industrie.

Naarmate AI-computing steeds gebruikelijker wordt, neemt de vraag naar vloeistofkoeling ook steeds meer toe. Belangrijke trends zijn onder andere de snelle adoptie van Rear Door Heat Exchangers (RDHx) in combinatie met 1-P direct-to-chip koeling, die volgens de onderzoekers een groei van maar liefst 65% op jaarbasis hebben bereikt. Deze technologieën worden vaak gecombineerd met toepassingen voor hergebruik van warmte. In deze periode zien we ook een strategische mix van lucht- en vloeistofkoelingstechnologieën, wat leidt tot een gebalanceerd en efficiënt thermisch beheer.

Omdia heeft zijn dekking van leveranciers uitgebreid tot 49 bedrijven, vergeleken met 40 in het vorige rapport, inclusief Chinese OEM’s en leveranciers van directe vloeistofkoelingscomponenten. Vertiv, Johnson Controls en Stulz behielden hun top drie posities, waarbij Vertiv opmerkelijk 6% marktaandeel won, dankzij sterke vraag in Noord-Amerika en samenwerkingen in de cloud.

De groei van de markt voor datacenterkoeling werd voornamelijk beperkt door de productiecapaciteit, met name voor componenten zoals Cooling Distribution Units (CDU’s), in plaats van een gebrek aan vraag. Veel spelers in de toeleveringsketen hadden moeite om aan de snel stijgende marktvraag te voldoen, wat leidde tot tekorten aan componenten. Verwachte verbeteringen voor 2024 zouden dit probleem moeten verlichten en orders vrijgeven die in het vorige jaar waren vertraagd door knelpunten in de toeleveringsketen.

In deze bijna $1 miljard markt voor vloeistofkoeling, blijft CoolIT de marktleider in directe vloeistofkoeling, gevolgd door Sugon in onderdompelingskoeling en serverleverancier Lenovo. De adoptie van vloeistofkoeling kende een sterke groei, vooral in Noord-Amerika en China, met nieuwe leveranciers die de markt betraden en bestaande bedrijven die significante expansie vertoonden.

De vooruitgang in thermisch beheer van datacenters vindt zijn oorzaak in de groeiende invloed van AI en de eisen voor duurzaamheid. Ondanks de sterke groeivooruitzichten, staat de industrie voor uitdagingen met knelpunten in de toeleveringsketen voor vloeistofkoeling en het omarmen van duurzame praktijken. Vooruitkijkend zal de integratie van AI-geoptimaliseerde koelsystemen, strategische samenwerkingen tussen leveranciers en een voortdurende drang naar energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen de evolutie van de industrie vormgeven, aldus Omdia. Het succesvol aanpakken van deze uitdagingen zal zorgen voor groei en thermisch beheer vestigen als een hoeksteen van duurzame en efficiënte datacenteroperaties, waarbij technologie wordt afgestemd op milieubeheer.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This