Colt en PCCW Global demonstreren tweede blockchain-PoC in telecomsector

16 mei 2018

Colt Technology Services en PCCW Global hebben verdere vooruitgang geboekt bij hun onderzoek naar de potentie van blockchain-technologie binnen de telecomsector, met een tweede succesvolle proof of concept (PoC); een blockchain-oplossing voor het verrekenen van intercarrier-verkeer. Er nemen inmiddels meer leden van het ITW Global Leaders’ Forum (GLF) deel aan dit het initiatief dan bij het eerste PoC.

Colt en PCCW maakten in maart bekend dat ze samen met blockchain-startup Clear succesvol een PoC hadden gedaan op basis van blockchain-technologie. Het doel was om de kosten voor het internationale wholesale-verkeer tussen carriers te automatiseren. De doorlooptijd van de kostenverwerking kon daarmee worden teruggebracht van uren tot minuten. Dit eerste PoC maakte gebruik van historische data om de technologie en mogelijke toepassingen daarvan in de telecomsector te testen.

Bij het nieuwe PoC gaan de deelnemende partijen een stap verder, door het blockchain-grootboek te voeden met live datafeeds. Hierdoor is het mogelijk om het inter-carrierverkeer automatisch te verifiëren en verrekenen op basis van real-time data. Andere GLF leden hebben de mogelijkheid aangegrepen om aan te haken op dit initiatief met als doel om op korte termijn de bilaterale tests tussen Colt en PCCW Global uit te breiden naar multilaterale relaties binnen de hele wholesale telecommarkt. Nieuwe deelnemers aan het initiatief zijn onder meer BT, HGC Global Communications, Telefonica en Telstra.

Carl Grivner, de CEO van Colt: “We waren al optimistisch gestemd over het succes van de eerste proof of concept, maar het gebruik van real-time data was een belangrijke extra stap om het nut van de toepassing van blockchain-technologie in onze branche aan te tonen. Hij vervolgt: “De tweede proof of concept deed niet alleen wat ervan werd verwacht – het wholesale-verkeer op accurate wijze verifiëren en verrekenen aan de hand van real-time informatie – maar vereffent ook de weg naar een veilige automatisering van arbeidsintensieve, handmatige taken. Dit biedt carriers als Colt de vrijheid om te investeren in de groei van hun onderneming en die van hun klanten.”

Marc Halbfinger, CEO van PCCW Global en bestuursvoorzitter van de GLF: “Wij zijn blij dat er steeds meer carriers aan deze proof of concept deelnemen. Bij de GLF is er veelvuldig gesproken over de mogelijkheid om innovatieve technologieën zoals blockchain in te zetten om de efficiëntie binnen de branche te vergroten. Het feit dat er meer carriers aan deze proof of concept deelnemen laat zien dat de telecomsector de voordelen ziet van verdere harmonisatie. De samenwerking tussen carriers op dit vlak biedt ontzettend veel mogelijkheden voor de hele telecomsector.”

Andrew Kwok, de CEO van HGC: “Deze uitgebreide trial onderschrijft de potentie van workflows op basis van blockchain-technologie en transformeren bedrijfsprocessen binnen onze branche. De positieve resultaten komen bovendien ten goede aan de samenwerking tussen de wereldwijd opererende carriers.”

Juan Carlos Bernal, de CEO van de International Wholesale Business-divisie van Telefónica: “We zijn ervan overtuigd dat blockchain een relevante technologie is die niet alleen bijdraagt aan efficiëntere wholesale-processen, maar ook de introductie van nieuwe diensten veel efficiënter maakt.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This