Binnen Agile organisaties is het nastreven van volledige transparantie en openheid een belangrijk Agile aspect. Uit een grootschalig onderzoek van Xebia blijkt echter dat bij 94 procent van de organisaties met 100 of meer werknemers geen sprake is van een volledige openheid en transparantie. Zou het echt zo zijn, dat bij minder dan 1 op de 10 organisaties het belang van volledige transparantie en openheid onderkend wordt? Helaas is dit onbegrijpelijk, maar ook de harde realiteit.
Enrique Zschuschen, business unit manager Agile Coaching bij Xebia zegt hierover: “Bij bijvoorbeeld het proces rondom de Portfolio Wall is deze volledige openheid cruciaal om optimaal te kunnen renderen. Dit is naar verwachting de achterliggende reden voor de hoge mate van ontevredenheid over de invoering van Agile”.
Om op de middellange termijn onafhankelijkheid te zijn van externe Agile consultants en tevens op de lange termijn te borgen dat de Agile mind-set gehandhaafd blijft binnen de organisatie, dienen interne Agile Champions opgeleid te worden. Deze interne Agile coaches dragen het Agile gedachtegoed uit tijdens en na afloop van de transformatie. De Agile Champions ondergaan meestal een speciaal en uniek trainingsprogramma om in een periode van 4 tot 6 maanden opgeleid te worden tot een Agile Champion. Zo vroeg mogelijk in het verandertraject wordt er een gezamenlijke selectie gedaan van de kandidaten voor dit traject. Nadat de Agile Champions volledig opgeleid en gecoacht zijn kunnen zij zelfstandig nieuwe teams opstarten, coachen en training geven. Maar wordt het opleiden van interne ‘Agile Coaches’ ook ervaren als een ‘must’ om het Agile gedachtengoed te borgen? Helaas ervaart slechts 16 procent van de organisaties dit ook daadwerkelijk als onmisbaar. Bij 12 procent wordt dit zelfs als onbelangrijk bestempeld. Dit zijn volgens Enrique Zschuschen organisaties waar het behouden van het Agile gedachtengoed per definitie kansloos is: “Wanneer de Agility van de organisatie laadt afhangen van externe en niet van interne Agile Champions, dan zal Agile nooit een onderdeel van de DNA van een organisatie kunnen worden”.