NetSuite gekocht door Oracle: goed of slecht voor de bestaande gebruikers?

22 augustus 2016

De aankondiging van Oracle op 28 juli 2016 dat die dag het NetSuite kocht voor 9,3 miljard USD is niet zo onverwacht als ze op het eerste zicht misschien lijkt. Larry Ellison lag immers als mede-investeerder mee aan de basis van NetSuite en bezat ondertussen samen met zijn familie ongeveer 45% van de aandelen van NetSuite. En ondanks het feit dat Oracle al een tijdje probeert zijn plaats te vinden in het cloud landschap, is het bedrijf daar alsnog niet goed in geslaagd. Door NetSuite te kopen, naast Salesforce.com één van de echte cloud pioniers, zou Oracle in staat moeten zijn de competitie aan te gaan met bedrijven zoals Salesforce.com, Microsoft en SAP, die verder staan in hun cloud strategie en marktontwikkeling met betrekking tot business applicaties.

NetSuite, dat werd opgericht in 1998, was één van de eerste software ontwikkelaars die business applicaties over het internet aanbood. Inmiddels heeft het 30.000 klanten, hoofdzakelijk KMO’s. Ondanks het feit dat NetSuite de laatste jaren telkens een groei kent van meer dan 30% per jaar (met net geen 750 miljoen USD omzet  in 2015) is het er tot op heden nog geen enkel jaar in geslaagd winst te genereren.

Toch is het maar de vraag of deze overname succesvol zal zijn. NetSuite is vooral een speler in de KMO-markt, terwijl Oracle zich vooral op de grote(re) enterprises richt. Bovendien zal de overname, en meer bepaald de daaropvolgende integratie waarbij producten en mensen onder de loep genomen zullen worden, ongetwijfeld een rem betekenen voor het ritme waarmee NetSuite gewend was te innoveren. Zal de start-up mentaliteit, die bij NetSuite nog steeds prominent aanwezig was, ondanks het feit dat het bedrijf al bijna 20 jaar aan de weg timmert, de integratie overleven?

En dat is net waar bestaande klanten zich misschien zorgen moeten maken. Deze klanten kozen met name voor NetSuite omwille van de pioniersmentaliteit en het feit dat het bedrijf verschillende product releases per jaar uitbracht, waarbij het telkens de functionaliteit verrijkte. Als klant wist je, op het moment dat je de keuze voor NetSuite maakt, dat de toepassingen hier en daar misschien nog niet optimaal voor je business waren, maar dat dit wellicht wel opgelost zou worden in één van de eerstvolgende releases. Zal Oracle deze strategie verder zetten? Ondertussen telt het bedrijf maar liefst 5 business toepassingen in zijn portfolio: Oracle E-Business Suite, JD Edwards, PeopleSoft, Oracle Cloud en nu dus ook NetSuite.

Oracle hoopt de acquisitie van NetSuite definitief af te ronden voor het einde van het jaar. De toekomst zal leren hoe het NetSuite verder zal vergaan binnen Oracle.

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts

Rudi Lenaerts zet zijn ervaring als ondernemer en bedrijfsleider in de ICT-sector – inmiddels meer dan 30 jaar waarvan ruim 25 jaar in leidinggevende functies – in om collega’s ondernemers en bedrijfsleiders bij te staan op diverse vlakken.

Pin It on Pinterest

Share This