Nu 2021 bijna voorbij is, kijken Danny Allan, Chief Technology Officer en Ronald Ooms, VP EMEA BACH bij Veeam vooruit naar de trends voor 2022 (and beyond..). Onderstaand een overzicht van wat zij zien als belangrijkste trends en ontwikkelingen in de technologiemarkt.
Ronald Ooms:
Cloud computing groeit als kool, maar aanbieders moeten alle zeilen bijzetten
De afgelopen twee jaar hebben gezorgd voor een hoop uitdagingen. Een deel daarvan hebben we met elkaar prima opgelost, zoals de mogelijkheid om nu hybride te kunnen werken. Wat zeker nog niet opgelost is, is het tekort aan chips. Dit heeft direct gevolgen voor een heleboel markten, inclusief die van hardware-producenten. Dankzij het chiptekort zijn servers moeilijk leverbaar. Mede hierdoor zien we nu al een enorme piek in de adoptie van de cloud. Dit zal komend jaar alleen maar toenemen. Echter, ook cloud-leveranciers moeten hardware hebben om al die klanten die snel wat VM’s willen opspinnen te kunnen bedienen. Momenteel is er nog genoeg capaciteit, maar cloud-leveranciers zullen aan de slag moeten met hun datacenters of hun aanbod moeten aanpassen om nieuwe en bestaande klanten te kunnen bedienen.
Het netwerk krijgt een flinke boost
De groei van datasets gaat enorm hard, dat is al jaren zo en dat blijft voorlopig ook. Dankzij digitale transformatie stijgt niet alleen de hoeveelheid bestanden, de complete datasets worden ook nog eens veel groter. Kijk alleen maar naar ziekenhuizen die afbeeldingen digitaliseren, beschikbaar moeten houden en moeten archiveren. Het is belangrijk om met deze transitie ook het netwerk mee te laten groeien, en in het bijzonder de bandbreedte. Als die niet groot genoeg is, dan ontstaat er congestie. Dat is zeer onhandig tijdens het werk zelf en kan zelfs desastreus zijn wanneer er een restore moet plaatsvinden na een (ransomware)aanval of een andere ramp. De brede uitrol van glasvezel en 5G gaan hierin een belangrijke rol spelen, maar organisaties zullen ook hun legacy-netwerkapparatuur moeten gaan vervangen om tegemoet te kunnen komen aan de groei van (de hoeveelheid) datasets. En waar in het verleden de nadruk vaak lag op het realiseren van hoge downloadsnelheden, zullen ook de upload-mogelijkheden steeds belangrijker worden nu we meer thuiswerken en massaal gebruikmaken van SaaS-applicaties.
Danny Allan:
AI en automatisering zullen startersbanen vervangen in de financiële, gezondheids-, juridische en software-sector
Door het tekort aan talent zullen veel banen onvervuld blijven, wat plaats maakt voor de opmars van kunstmatige intelligentie en automatisering om nieuwe functies in te vullen. We hebben gezien hoe technologie zijn intrede deed in de horeca toen er tijdens de pandemie robot-obers werden ingezet. In 2022 zal blijken dat AI en automatisering in staat zijn om ook banen in te vullen in andere zwaar getroffen sectoren, zoals de financiële, de gezondheidszorg-, de juridische en de software-sector. Deze ontwikkelingen zullen vooral een impact hebben op functies op instapniveau, zoals stagiairs, waardoor het voor pas afgestudeerden in de nabije toekomst nog moeilijker wordt om werkervaring op te doen.
De tech-arbeidsmarkt krijgt te maken met groot geld en grote uitdagingen
De economische situatie tijdens de laatste twee jaar, waarin veel ontslagen vielen, heeft zeker zijn stempel gedrukt op de tech-industrie. Naarmate we het verloop en de lagere retentie van werknemers blijven zien, zullen de tech-salarissen in 2022 stijgen om talent te stimuleren aan te blijven. Hier ontstaat een interessante dynamiek die grotere uitdagingen met zich meebrengt, vooral voor de mensen in de startup- en Venture Capital-wereld. De grotere techreuzen kunnen aan de vraag naar meer geld voldoen en kunnen voordelen bieden om zo een concurrerend personeelsbestand uit te bouwen. Een interessante vraag is wat dit de komende jaren doet voor innovatie, aangezien die meestal afkomstig is van jonge startups waar mensen vaak lang en hard werken voor weinig geld. Misschien zien we een heropleving van technologietalent dat terugkeert naar de bedrijven van de ‘oude garde’ voor een stabiel (en hoog) loon, waarbij ze de competitieve, harde kneepjes van startups links laten liggen. Dat kan een vaardigheids- en talentkloof veroorzaken die nog jaren zal duren.
Nieuwe privacywetgeving zal aandacht verschuiven naar datasoevereine clouds
Nu de General Data Protection Regulation (GDPR/AVG), die gegevensbescherming en privacy in de EU regelt, steeds meer aandacht krijgt, staan andere landen onder druk om uitgebreide privacywetgeving in te voeren. Als dit in 2022 doorgaat, verwacht ik dat we veel meer aandacht zullen zien voor clouds met datasoevereiniteit om gegevens binnen naties of op een bepaalde fysieke locatie te bewaren. Dit is een veel meer gespecificeerd cloudmodel dat in EMEA vormt begint te krijgen met Gaia-X. Voor sommigen lijkt dit misschien een obstakel. Maar eenmaal ingevoerd, zal dit een goede zaak zijn, omdat het de privacy van de consument centraal stelt in de business-strategie.