Nu in een aantal grote Europese steden de druk op het elektriciteitsnet toeneemt, moeten exploitanten van datacentra voor colocatie decentrale energieoplossingen integreren om hun stroomvoorziening veilig te stellen, aldus specialist in tijdelijke stroomvoorziening Aggreko.
Deze ontwikkeling volgt op een recent CBRE-rapport waarin wordt gewezen op een toename van 17% in het aanbod van colocatie in de FLAP-steden (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs) in vergelijking met vorig jaar, ondanks de vertragingen die de pandemie veroorzaakte in de bouw.
Billy Durie, Global Sector Head voor Datacenters bij Aggreko, daarover: “De vraag naar zowel data als stroom bereikt in een aantal grote Europese steden een recordhoogte. Nu het elektriciteitsnet overbelast is, hebben steden als Amsterdam zelfs een moratorium ingesteld op de bouw van datacenters om de kans op stroomuitval te verminderen.”
“Nu de stroomnetten in bebouwde gebieden onder enorme druk staan en de meeste datacenters voor colocatie gevestigd zijn in de grote agglomeraties, lopen exploitanten een aanzienlijk risico op toekomstige stroomstoringen. Vooral omwille dan deze reden is het belangrijk om decentrale oplossingen te overwegen, zodat faciliteiten minder afhankelijk zijn van de fluctuerende netstroom.”
In de Republiek Ierland voorspelt de nationale stroomleverancier EirGrid dat datacenters in 2030 wel 25% van de totale elektriciteitsvraag voor hun rekening kunnen nemen. Daarom is in paragraaf 4.2.4 van het 2019 opgenomen dat EirGrid alleen ‘vaste capaciteit’ zal leveren als het datacenter inzetbare on-site opwekking ter beschikking heeft. Anders zal de levering ‘flexibele vraag’ zijn, wat betekent dat het aanbod verminderd wordt wanneer het net overbelast is.
De uitdagingen rond betrouwbaarheid van het net vallen ook samen met een toegenomen vraag naar inbedrijfstelling van nieuwe stroominfrastructiir, wat betekent dat het voor exploitanten van datacentra moeilijk kan worden om hun faciliteiten in de toekomst goedgekeurd te krijgen. Om deze redenen is het huren van gedecentraliseerde energieoplossingen een effectieve methode om aannemers in staat te stellen hun locaties uitvoerig te testen en de energievoorziening in de komende jaren veilig te stellen.
De steeds strengere milieuvoorschriften inzake koolstofuitstoot en geluidshinder beperken het gamma generatoren dat in stedelijke gebieden kan ingezet worden. Alleen milieuvriendelijke oplossingen, zoals Aggreko’s 50 kVA, Stage V-conforme verbrandingsgeneratoren, zijn geschikt voor gebruik ingrootstedelijke omgevingen.
Billy Durie besluit: “In landen als Ierland is de energieschaarste zo groot geworden dat exploitanten van datacentra moeten aantonen dat hun faciliteiten volledig zelfvoorzienend kunnen zijn om toegang te krijgen tot het net. Dit soort regelgeving zal waarschijnlijk volgen in de FLAP-markt, dus het integreren van gedecentraliseerde energie-oplossingen op locatie wordt belangrijker dan ooit”.