Het Belgische integratieplatform Montova heeft recent haar oplossing uitgerold bij twee grote spelers in de maritieme logistiek. Zowel het Zeebrugse ECS, marktleider op vlak van supply chain logistics en intermodale transportoplossingen en het Antwerpse MPET, de grootste Europese haventerminal, maken gebruik van de oplossing van de Zaventemse technologiespeler. Daarmee doen de twee grootste Belgische havens een beroep op op-en-top Belgische software.
Montova is een communicatie- en electronic data interchange-platform (EDI) dat gespecialiseerd is in de digitale communicatie- tussen verschillende bedrijven en organisaties. Via cloud-integratie worden heel wat interne en externe processen geautomatiseerd. Toegankelijkheid en transparantie zijn daarbij van cruciaal belang, maar ook de schaalbaarheid van het platform is een belangrijke troef die zowel ECS als MPET overtuigde om met de toepassing van Montova aan de slag te gaan. Bovendien is Montova een managed solution wat ervoor zorgt dat er geen afhankelijkheid is van interne IT-experten of resources. Dat zorgt voor een significant lagere operationele kost.
“Voor het lokaal management van bedrijven die in een internationale context werken, is het een meerwaarde om een korte communicatielijn te hebben met Montova en bovendien gebruik te kunnen maken van lokale kennis”, meent Wim Laureys, sales manager bij Montova. Dat deze bedrijven ondanks hun internationale karakter toch voor Belgische software kiezen, is volgens hem niet toevallig. “Als Belgisch platform moet je extra inventief, creatief en flexibel zijn om te kunnen concurreren met grotere buitenlandse spelers. Dat vertaalt zich in de kwaliteit van Montova.”
“Voor het lokaal management van bedrijven die in een internationale context werken, is het een meerwaarde om een korte communicatielijn te hebben met Montova en bovendien gebruik te kunnen maken van lokale kennis.” Wim Laureys – sales manager Montova
Flexibel en schaalbaar
De maritieme logistiek is steeds in verandering, wat bedrijven dwingt om snel te kunnen schakelen en te communiceren. MPET staat bijvoorbeeld in nauw contact met meer dan zestig partners, waaronder trein- en truckbedrijven, de douane en Antwerpse havendiensten. Die partners wisselen regelmatig van communicatie- en bestandsformaat, waardoor het interne communicatieplatform van de haventerminal flexibel en schaalbaar moet zijn. Dat zijn eisen waar Montova aan voldoet. Het eigen communicatiesysteem van MPET hoeft niet langer geïntegreerd worden in de IT-infrastructuur van de verschillende partners, wat heel wat geld en werkuren uitspaart. Daarnaast koppelt Montova naadloos met de interne MPET-communicatiesystemen zoals hun Terminal Operating System.
ECS werd op zijn beurt met dezelfde problematieken geconfronteerd. Omdat de Zeebrugse firma gespecialiseerd is in transport naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland, was de uitrol van de Brexit-maatregelen een bijkomende uitdaging. Montova implementeerde haar integratiesysteem, wat een snel, efficiënt en betrouwbaar communicatieplatform en douane-integratie opleverde. Er werd overgestapt van een door ECS beheerde B2B-integratie naar een geïntegreerde service met een beter inschatbare kostprijs. Daarin werd ook het contact met klanten en havens, uitvoeraangiftes en een directe communicatie-integratie met klanten geïmplementeerd.
Belgische software voor Belgische terminals
Door te kiezen voor Montova is de interne en externe communicatie van twee van de belangrijkste maritieme logistieke spelers van ons land in Belgische handen. Dat kan een voordeel betekenen wanneer de fusieplannen tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge concreet worden en ECS en MPET ongetwijfeld met elkaar in contact zullen komen.