Hybride werken brengt gevaarlijke hybride gewoonten met zich mee: nieuw onderzoek van Aruba legt opkomende veiligheidsrisico’s bloot in verband met nieuwe ‘Generatie N’

12 oktober 2021

Bedrijven hebben jarenlang ingespeeld op de behoeften van Gen X en Gen Y. Maar nu blijkt uit een nieuwe studie van Aruba, een bedrijf van Hewlett Packard Enterprise, dat werkgevers na de pandemie met een geheel nieuwe generatie te maken hebben – 85% van de hybride werknemers zegt zich te herkennen in de kenmerken van de opkomende Generatie Novel (Gen-N).

Gen-N werd bedacht door digitaal antropoloog Brian Solis en beschrijft een generatieoverschrijdende groep mensen die gedijt bij digital-first ervaringen en meer waarde hecht aan personalisatie, maatwerk en transparantie van de merken waar ze van kopen, voor werken en die ze ondersteunen. Bovenal begrijpen, gebruiken en eisen ze ook meer van technologie dan ooit tevoren – zowel thuis als op het werk.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd bij 5.018 hybride werknemers in EMEA, zegt 78% van de respondenten nu meer gebruik te maken van technologie dan vóór COVID-19, en 75% beschouwt zichzelf als ‘digitaal onderlegd’. Negenenzestig procent van de respondenten vindt dat ze nu meer een mening hebben over de technologie die ze op het werk gebruiken en 71% vindt het belangrijk dat ze de technologie op hun werkplek kunnen aanpassen aan hun individuele voorkeuren.

Uit de enquête blijkt ook dat deze nieuwe generatie risico’s op de werkplek meebrengt als er niet aan hun verwachtingen wordt voldaan. Op dit moment zegt slechts 38% van de respondenten dat ze een significante keuze hebben in hun werktechnologie. Zonder de juiste technologie zullen werknemers een lagere productiviteit (35%) en een slechtere balans tussen werk en privéleven (23%) ervaren. De verwachtingen van Gen-N op het gebied van grotere flexibiliteit en vertrouwen in hun technische vaardigheden stelt bedrijven ook bloot aan een aantal veiligheidsrisico’s met betrekking tot waar, wanneer en wat werknemers met het netwerk verbinden. 50% van de respondenten beweert bijvoorbeeld dat ze nu eerder een technisch probleem zelf zullen proberen op te lossen dan ze vóór de pandemie zouden hebben gedaan.

Andere belangrijke bevindingen uit het verslag zijn:

Hybride werknemers hebben een nieuwe kijk op de rol van werkplektechnologie

  • 80% van onze respondenten zegt dat hun bedrijf een beleid moet voeren dat gezond technologiegebruik aanmoedigt
  • Hoewel 73% vindt dat technologie een rol kan spelen bij het bevorderen van een inclusieve omgeving in de nieuwe hybride werkomgeving, gelooft 44% dat dit momenteel het geval is 

Hybride werknemers brengen nieuwe risico’s op de werkplek met zich mee als niet aan hun behoeften wordt voldaan

  • Bij een technisch probleem op het werk zegt bijna driekwart (74%) van de hybride werknemers dat ze verwachten dat het binnen de 20 minuten of minder wordt opgelost – en meer dan twee vijfde (42%) in minder dan 10 minuten
  • Meer dan de helft (55%) van onze respondenten geeft toe ten minste eenmaal per week verbinding te maken met een openbaar netwerk zonder wachtwoordbeveiliging, maar slechts een derde (33%) denkt daarbij consequent aan de veiligheidsrisico’s
  • Ondertussen gebruikt maar liefst 82% nog steeds zijn persoonlijke mobiele apparaat om toegang te krijgen tot werkinformatie

“Ons onderzoek suggereert dat deze opkomende generatie van hybride werknemers, met zijn evoluerende gedrag en verhoogde verwachtingen, nieuwe eisen zal stellen aan werkgevers als het gaat om werkplektechnologie”, zegt Morten Illum, Vice President, EMEA voor Aruba, een bedrijf van Hewlett Packard Enterprise. “Om het veiligheidsrisico dat Gen-N met zich meebrengt te beperken, maar ook om de efficiëntie binnen hun personeelsbestand te verhogen en hun werknemers te ondersteunen, moeten bedrijven op deze nieuwe behoeften inspelen. Het vinden van de balans tussen een open maar veilig netwerk zal werknemers de flexibiliteit, vrijheid en personalisatie bieden die ze nu zoeken, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.”

Het volledige rapport, inclusief aanbevelingen over de acties die bedrijfsleiders kunnen ondernemen om tegemoet te komen aan de behoeften van Gen-N in een hybride werkomgeving, vindt u hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This