Onderzoek van Descartes: 40% van de verladers en logistieke dienstverleners wil investeren in transporttechnologie om veranderingen in de sector aan te pakken

8 juli 2024

Descartes Systems Group heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn achtste jaarlijkse Global Transportation Management Benchmark Survey onder meer dan 630 bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de ondervraagde verladers en logistieke dienstverleners (LSP) van plan is te investeren in transporttechnologie om zich voor te bereiden op de veranderende sector en regelgeving. Voor bedrijven die financieel het best presteren en waar de directie transport als een concurrentiewapen ziet, steeg dit aantal tot 44%. Voor bedrijven die financieel minder goed presteren, ligt het percentage op 32%.

Voor het zevende jaar op rij krijgt realtime transportzichtbaarheid het meeste aandacht op de lijst van grootste IT-investeringen in transport. Zichtbaarheid wordt door 36% van de respondenten genoemd als de belangrijkste technologie-investering. Orderbeheer staat met 35% op de tweede plaats. Routing van de vloot springt naar de derde plaats en wordt door 29% van de respondenten genoemd als een belangrijke technologie-investering. In 2023 stond routing nog op plaats 8. Voor het derde jaar op rij blijft carrier sourcing dalen als IT-investeringsgebied. Het wordt slechts genoemd door 20% van de respondenten en belandt zo op de tiende plaats in de capaciteitenranglijst.

Figuur 1. Investeringen in transportmanagement-technologie

“Uit het onderzoek van dit jaar blijkt opnieuw dat er een verband bestaat tussen de bedrijfsprestaties en het belang dat het management hecht aan transport. Bedrijven die een hogere strategische waarde hechten aan transport realiseren sterkere financiële prestaties en groei”, aldus Mike Hane, Director Product Marketing, Transportation Management bij Descartes. “De best presterende bedrijven blijven volop actie ondernemen om te groeien en de leveringsopties voor klanten uit te breiden. Daar zijn steeds meer investeringen in technologie voor nodig, zoals zichtbaarheid en orderbeheer. De slechtste presteerders zijn daarentegen meer gefocust op kostenbesparingen en hebben 10 keer minder kans dan de beste presteerders op een groei van 15% per jaar, zo blijkt uit het onderzoek.”

Descartes en SAPIO Research hebben voor dit onderzoek 630 deelnemers ondervraagd die de logistieke gemeenschap (d.w.z. makelaars, expediteurs en externe logistieke dienstverleners) en verladers (d.w.z. fabrikanten, distributeurs en retailers) uit een groot aantal sectoren vertegenwoordigden. Het doel was om te begrijpen hoe bedrijven de rol van transportmanagement zien, te ontdekken welke mogelijkheden, technologieën en concurrerende strategieën/tactieken de grootste impact hebben op transportactiviteiten, en een vooruitblik te geven op toekomstige investeringen in IT voor transport. De respondenten zijn gevestigd in de Verenigde Staten, Canada en West-Europa.

Lees hier het volledige onderzoek voor meer informatie.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This