Onderzoek: 84% van Europese MSP’s wil AI-kennis vergroten

11 juni 2024

Europese managed service providers (MSP’s) zien veel kansen dankzij AI, maar 84% is van mening dat ze meer kennis over AI en de toepassing daarvan moeten opbouwen. Voor 92% is dit dan ook een van hun topprioriteiten voor 2024. Dit zijn twee van de belangrijkste uitkomsten van het rapport ‘The Evolving Landscape of the MSP Business 2024’, dat vandaag door Barracuda is gepubliceerd. Verder blijkt dat MSP’s over de hele wereld cloud marktplaatsen omarmen om beter te voorzien in de behoeften van klanten.

Het zevende jaarlijkse MSP-rapport van Barracuda, dat samen met Vanson Bourne is opgesteld, is gebaseerd op een internationale survey onder 700 MSP-organisaties. Het rapport werd gelanceerd tijdens Barracuda’s Global MSP Day, met virtuele en live evenementen voor MSP-partners in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific.

Uit het rapport blijkt onder andere dat Europese MSP’s hun business blijven wijzigen van klantondersteuning op projectbasis naar een servicemodel met terugkerende omzet. Dit jaar verwachten Europese MSP’s dat iets minder dan de helft (48%) van hun inkomsten uit dergelijke terugkerende diensten zal komen, tegenover 37% in 2023.  Volgens 90% van de respondenten schroeven bedrijven hun interne IT terug en vertrouwen ze meer op MSP’s. Dit zal waarschijnlijk een belangrijke drijfveer zijn voor de groeiende vraag naar terugkerende diensten.

Volgens het onderzoek zijn de top drie oplossingen die Europese MSP’s aanbieden en ondersteunen: Security Operation Centers (SOC) met 23%, training in securitybewustzijn met 21% en cloudgebaseerde applicaties (SaaS)met 17%_.

Andere belangrijke bevindingen zijn onder andere:

  • De MSP’s zijn van mening dat cloudmarktplaatsen de bedrijfsvoering zullen vereenvoudigen: volgens 97% van de Europese respondenten zijn cloudmarktplaatsen een cruciaal hulpmiddel voor hun organisatie, waarbij 47% van de Europese MSP’s cloudmarktplaatsen al gebruikt en 50% de optie onderzoekt.
  • Honger naar AI-kennis: meer dan 8 op de 10 ondervraagde Europse MSP’s (84%) zegt dat ze behoefte hebben aan aanzienlijke of merkbare verbeteringen in hun kennis en toepassing van AI-producten en -diensten. Daarnaast voelt 76% van de Europese MSP’s zich onder druk gezet om klanten AI-inzichten en -tools te bieden.
  • MSP’s maken zich zorgen over hun eigen security: 83% van de Europese MSP’s is van mening dat ze hun interne security moeten verbeteren.

De meest geoutsourcete securitydiensten door MSP’s zijn Security awareness trainingen met 38%, SOC met 37% en backup, business continuity & disaster recovery, en network security, beide 34%. 84% van de Europese MSP’s worstelt ermee hoe ze klanten kunnen helpen voldoen aan wet- en regelgeving.

Europese MSP’s zijn realistisch en tegelijkertijd optimistisch. Hoewel ze in 2024 verwachten te groeien, noemen ze als grootste uitdagingen: de toegenomen concurrentie op de MSP-markt (46%) en het ontwikkelen en uitbreiden van het  services-portfolio (34%).

“Net als alle organisaties hebben Europese MSP’s te maken met voortdurende veranderingen”, zegt Alain Luxembourg, Vice President Benelux and Nordics bij Barracuda. “De concurrentie neemt toe en klanten vinden op steeds meer manieren de markt, terwijl opkomende technologieën en digitale transformatie het potentiële aanvalsoppervlak voor cyberdreigingen vergroten. Het valt niet mee om dat allemaal bij te houden, uit het onderzoek blijkt dan ook ruim dan de helft van de MSP’s op zoek is naar meer mensen. Goede partner/vendor-relaties die specialistische ervaring bieden op het gebied van security en AI-integratie kunnen MSP’s helpen bij het aangaan van een aantal van deze uitdagingen en te groeien in het concurrerende landschap van 2024 en daarna.”

“MSP’s zijn strategische partners voor klanten, die helpen om technologische complexiteit aan te pakken en de securityuitdagingen van digitale transformatie te beheren,” zegt Richard Tubb, MSP-groeiconsultant en spreker op de MSP Day. “Dit onderzoek laat zien dat veel MSP’s inspelen op de veranderende behoeften van klanten door actief nieuwe mogelijkheden te omarmen die zowel klanten als hun eigen activiteiten en bedrijfsgroei ten goede komen.”

Het volledige rapport is hier te downloaden. 

Barracuda MSP, de MSP-divisie van Barracuda Networks, heeft Global MSP Day zeven jaar geleden geïntroduceerd om MSP’s over de hele wereld te erkennen en te vieren. Het biedt MSP’s en sales managers ook een gelegenheid om met elkaar in contact te komen en om successen, best practices en belangrijke inzichten te delen. Kijk voor meer informatie op https://barracudamsp.com

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This