Eviden implementeert Clearing House as a Service voor het Vlaamse datanutsbedrijf Athumi

30 mei 2024

Eviden, onderdeel van de Atos Groep en actief op het vlak van digital, cloud, big data en security kondigt aan dat het door het Vlaamse Datanutsbedrijf Athumi is geselecteerd om Eviden’s Clearing House as a Service-oplossing te integreren om vertrouwensbeheer, autorisatie, contractbeheer en vlotte monetisatie van waardestromen van de dataplatformen van het bedrijf mogelijk te maken.

De oplossing van Eviden zal Athumi in staat stellen om de geld- en factuurstromen in haar vastgoeddataplatform te vereenvoudigen en te stroomlijnen door financiële transacties te bundelen in één betalings- en factuurschema. Daardoor zullen uitstaande debiteringen automatisch kunnen worden geïnd en gecontroleerd, wat op termijn de algemene operationele efficiëntie verbetert en zo de klanttevredenheid verhoogt.

De Clearing House as a Service-oplossing van Eviden is de enige oplossing in haar soort die momenteel beschikbaar is in de markt van data monetization. Deze implementatie, die in een recordtijd van zes maanden werd voltooid, is dus een wereldprimeur op dit gebied.

Waarde toevoegen aan datastromen

Initiatieven voor het delen van data en dataruimtes staan centraal in de Europese datastrategie en worden afgedwongen door wettelijke voorschriften zoals de verordening betreffende data governance en de dataverordening. Om een duurzaam businessmodel te ondersteunen, moeten Athumi’s klanten in staat zijn om ‘munt te slaan’ uit hun gegevensstromen en dus implementeert Athumi een distributiemodel waarin belanghebbenden in de datastroom een rendement op hun bijdrage kunnen ontvangen. Het ‘clearing house’ is een belangrijke bouwsteen waardoor Athumi’s klanten toegevoegde waarde kunnen realiseren boven op hun datastroom.

Een project van zes maanden

Om de verdere adoptie en groei van het ‘clearing house’ te vergroten, was de grootste uitdaging voor Athumi om afstemming te vinden binnen de bredere dataruimtegemeenschap en toekomstige specificaties voor clearing houses in IDSA- (International Data Spaces Association) en Gaia-X-standaarden. De oplossing, die door Eviden in slechts zes maanden tijd werd geïmplementeerd, zorgt voor een eerlijke verdeling van fondsen onder de verschillende data- en waardebijdragers, en biedt gemoedsrust door uitbetalingen, facturatie en incasso’s te stroomlijnen, wat zorgt voor een probleemloze ervaring voor alle betrokken partijen.

Olivier Clabots, hoofd Belux bij Eviden, Atos Group, zei: “De implementatie van Eviden’s Clearing House as a Service is een wereldprimeur op het gebied van dataruimtes. We zijn verheugd om Athumi van de nieuwste innovaties op dit gebied te voorzien om hen te helpen waarde te leveren aan hun klanten. Als volgende stap zal Eviden deze oplossing ook naar Europees niveau brengen via het SIMPL-project, dat tot doel heeft gemeenschappelijke dataruimtes in Europa te bevorderen.”

Björn De Vidts, waarnemend CEO van Athumi, zei: “Het doel van Athumi is om bedrijven te helpen meer data bruikbaarder te maken, en zo de Vlaamse data-economie te stimuleren. De Clearing House as a Service-oplossing van Eviden helpt ons om die missie snel en met uitmuntende kwaliteit uit te voeren. We ervaren er nu al de voordelen van: vereenvoudiging van het betalingsproces, automatisering van de verschillende geldstromen enz. We zijn ervan overtuigd dat we in de nabije toekomst nog meer vruchten zullen plukken, zoals een grotere klanttevredenheid, een verbeterde algehele operationele efficiëntie en het creëren van nieuwe duurzame inkomstenstromen.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This