GENCI en CNRS kiezen Eviden om de Jean Zay supercomputer tot een van de krachtigste van Frankrijk te maken

1 april 2024

Na de aankondiging van de Franse president op de Vivatech-conferentie in juni 2023 hebben de ‘Grand Equipement National de Calcul Intensif’ (GENCI) en het ‘Centre National de la Recherche Scientifique’ (CNRS), onder toezicht van het Franse Ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek, gekozen voor Eviden als partner om de capaciteit van de supercomputer Jean Zay aanzienlijk uit te breiden. Met financiering door het France 2030-programma is deze aankondiging een nieuwe stap naar soevereine AI.

Na een fase van competitieve dialoog hebben GENCI en CNRS Eviden gekozen voor de levering van een nieuwe, door NVIDIA aangedreven computing-infrastructuur voor de Franse nationale supercomputercentra. Na voorbereidende werkzaamheden voor de aanpassing van de compute-ruimte, zal Eviden de op NVIDIA H100 Tensor Core GPU-gebaseerde partitie van Jean Zay in april installeren. Jean Zay is de supercomputer van GENCI die wordt beheerd door het ‘Institut de développement et de ressources informatique scientifique’ (IDRIS) van het CNRS. In het begin van de zomer van 2024 moet de upgrade volledig beschikbaar zijn voor gebruikers.

Deze uitbreiding van de Jean Zay-computer maakt het mogelijk om de piekrekenkracht van 36,85 naar 125,9 PFlop/s te verhogen. Hierdoor wordt de beschikbare rekencapaciteit vermenigvuldigd met 3,5 in dubbele precisie (voor high-performance computing) en met 13 bij een gereduceerde of gemengde precisie, zoals in het geval van artificiële intelligentie. Daarnaast zal een nieuwe opslaginfrastructuur de mogelijkheid bieden om met hoge snelheid te lezen/schrijven en de bijhorende modellen en datasets beschikbaar te maken.

Bovenop het prestatieniveau is Jean Zay een van de meest milieu-efficiënte machines in Europa. Dit is te danken aan het grootschalige gebruik van versnelde technologieën (GPU’s) en de kernkoeling van de computerservers met warm water. De afvalwarmte van de machine wordt ook hergebruikt om meer dan duizend huizen in de omgeving van Saclay te verwarmen, met dank aan een gezamenlijke investering van CNRS en EPAPS.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This