Data4 en Universiteit van Parijs-Saclay werken aan bio-circulair datacenter

29 maart 2024

De Franse datacenteroperator Data4 en de Universiteit van Parijs-Saclay lanceren een bio-circulair datacenter, naar hun mening de eerste ter wereld. Dit innovatieve project, dat begin 2024 van start is gegaan, wordt geleid door de Conseil Départemental de l’Essonne en uitgevoerd door een multidisciplinair team.

Data4 benadrukt dat met de snelle vooruitgang in digitale technologie en de jaarlijkse toename van dataopslag in datacenters met 35% wereldwijd, de sector zijn ecologische inspanningen moet opvoeren. Dit nieuwe project is een antwoord op de strategische uitdaging om de door datacenters geproduceerde warmte te hergebruiken. Hoewel het verwarmen van nabijgelegen woningen een van de onderzochte opties voor hergebruik van restwarmte is, wordt hiermee slechts 20% van de geproduceerde warmte benut. Data4 verkent daarom ook andere methoden om de overtollige warmte van datacenters te gebruiken. Een van die methoden is het nabootsen van natuurlijke fotosynthese door het opgevangen CO2 te gebruiken voor de kweek van algen. Deze kunnen vervolgens als biomassa voor circulaire energiebronnen worden ingezet. De algen kunnen echter ook voor bijvoorbeeld de productie van bioproducten voor industrieën zoals cosmetica en agrovoeding worden gebruikt.

Linda Lescuyer, Innovation Manager bij Data4, ziet in deze samenwerking met de Fondation Université Paris Saclay een kans om een circulaire energie-economie op te zetten. Lescuyer benadrukt dat het biomassaproject inspeelt op twee grote uitdagingen: voedselzekerheid en energietransitie. Ze onderstreept het belang van samenwerking tussen stakeholders in de regio Essonne om een project te creëren dat gericht is op het delen van bronnen en het verminderen van consumptie.

Het project voor hergebruik van datacenterwarmte brengt experts samen van Centrale-Supélec, AgroParisTech, INRAE, het ICMMO Laboratorium aan de Universiteit van Parijs-Saclay, de start-up Blue Planet Ecosystems en enkele Data4-teams. Als locatie voor het datacenter is gekozen voor Marcoussis, Essonne. Het project beoogt een positieve impact op de regio Essonne te hebben en heeft potentie om uit te breiden naar andere gebieden, mede dankzij sterke banden met de Communauté d’Agglomération Paris Saclay.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This