Dassault Systèmes en CDR-Life werken samen aan versnellen wetenschappelijke innovatie

18 maart 2024

In de strijd tegen kanker bundelen Dassault Systèmes en het Zwitsers biotherapeutisch bedrijf CDR-Life hun krachten. Samen gaan ze een nieuwe generatie immunotherapieën ontwikkelen. Deze therapieën zijn gericht op een zeer selectieve bestrijding van tumoren. De samenwerking combineert CDR-Life’s M-gager-platform met de geavanceerde modellerings- en simulatiesoftware BIOVIA van Dassault Systèmes.

Virtuele ‘what if’-experimenten

Wetenschappers van het zogeheten Contract Research-team van Dassault Systèmes werken in dit project nauw samen met onderzoekers van CDR-Life. Zij voeren virtuele ‘what if’-experimenten uit op biologische geneesmiddelen gebaseerd op antilichamen. Deze worden ook wel ’T-cell engagers’ genoemd.

De onderzoekers voeren de simulaties uit met behulp van de BIOVIA-software van Dassault Systèmes en de experimentele data van CDR-Life. Het Contract Research-team van Dassault Systèmes zet zijn expertise in de wetenschap en technologie in voor het virtueel modelleren van diverse moleculen. Ook identificeren ze moleculen die specifieke eigenschappen, zoals stabiliteit, bezitten zonder dat dit invloed heeft op andere moleculaire functies. Na een uitgebreide en systematische evaluatie van de bevindingen heeft het team verschillende varianten gepresenteerd die naar verwachting een hoge slagingskans hebben bij daadwerkelijke laboratoriumtests door CDR-Life.

Nieuwe generatie immunotherapieën

De nieuwe immunotherapieën zijn een belangrijke stap in de succesvolle behandeling van kanker. Zij stellen namelijk het immuunsysteem in staat kwaadaardige cellen met een ongeëvenaarde specificiteit uit te roeien. Het verbeteren van de stabiliteit van op antilichamen gebaseerde T-cell engagers kan resulteren in een hoge potentie voor het doden van tumorcellen, een langere werkingsduur en een lager risico op immuungerelateerde bijwerkingen.

Versnellen onderzoek en ontwikkeling

“Onze samenwerking met het Contract Research-team van Dassault Systèmes heeft onze onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen op basis van onze gepatenteerde, op antilichamen gebaseerde MHC-gerichte T-cell engager-technologie aanzienlijk versneld. Dankzij deze samenwerking kunnen we de verzamelde inzichten virtueel gebruiken voor ons engineering-platform voor eiwitten. Dat maakt de weg vrij voor veel efficiëntere en effectievere oncologische behandelingen”, aldus Fabian Scheifele, Discovery Leader, CDR-Life.

Nieuwe inzichten

“Onvervulde medische behoeften vormen een complex probleem dat de patiëntervaring en hun gezondheid negatief beïnvloedt. Farmaceutische en biotechnologische bedrijven zetten zich in om de ontwikkeling van therapieën te versnellen die mensen een gezonder leven kunnen bezorgen”, aldus Claire Biot, Vice President, Life Sciences & Healthcare Industry, Dassault Systèmes. “Onze Contract Research-service is een revolutie in de manier waarop we met onze klanten samenwerken aan projecten. Zo kon CDR-Life zijn tijd en energie besteden aan cruciale experimenten met de meest veelbelovende kandidaat-medicijnen. Dit resulteert niet alleen in minder experimenten, maar ook in nieuwe inzichten die de wetenschappers helpen om hun doelstellingen sneller te bereiken.”

Dassault Systèmes is een wetenschappelijk bedrijf dat oplossingen biedt voor urgente wetenschappelijke vraagstukken. We werken samen met klanten in alle sectoren, zowel bestaande als nieuwe, om hun bedrijfskritische uitdagingen aan te pakken. Het Contract Research-team speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Zo heeft dit team tijdens de pandemie al zeer bruikbare resultaten en inzichten opgeleverd voor projecten om de risico’s van virusverspreiding in ziekenhuizen, kantoren en openbare ruimtes te modelleren, te simuleren en te evalueren.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This