Onderzoek: steeds meer voorkeur voor open source hypervisors

8 maart 2024

Een recente enquête, uitgevoerd door iXsystems, een bedrijf bekend om zijn TrueNAS Open Storage, werpt licht op de voorkeuren van VMware-gebruikers die alternatieven overwegen voor hun hypervisors, noodzakelijk om bedrijfsoperaties voort te zetten. De enquête verzamelde de mening van 741 respondenten binnen de TrueNAS Open Storage-community, waarbij inzichten werden verzameld over de voorkeur voor niet-VMware hypervisors.

De verschuiving van veel organisaties weg van Broadcom, vooral na de veranderingen in de strategie van het bedrijf voor VMware na de overname, heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieven. Deze verschuiving wordt ingegeven door de wens om forse prijsstijgingen te vermijden en het einde van VMware’s gratis ESXi hypervisor te ontlopen. Naast de kostenvoordelen biedt open source software-infrastructuur een gemakkelijke evaluatie, dankzij de betrokkenheid van de gemeenschap en beschikbare documentatie, zonder de noodzaak voor speciale hardware of specifieke softwarelicenties.

Sommige organisaties die het zich kunnen veroorloven blijven bij VMware. De meerderheid die dit niet kan of die de flexibiliteit heeft om zich los te maken van een onzekere toekomst, overweegt een scala aan opties, blijkt uit het onderzoek. Deze omvatten Microsoft Hyper-V en diverse oplossingen gebaseerd op KVM (Kernel-based Virtual Machine) of Xen, die open source zijn. Veel gebruikers overwegen open source-alternatieven met permissieve licenties en collaboratieve bedrijfsmodellen, die organisaties de zekerheid geven dat ze in de toekomst niet vast komen te zitten aan of worden uitgesloten van de technologie.

De enquête presenteerde alle belangrijke commerciële en open source-keuzes. Uit de resultaten bleek dat 17,8% van de respondenten overweegt bij VMware te blijven ondanks de hogere kosten. De topalternatieven geïdentificeerd door de enquête waren gebaseerd op KVM, een gratis en open source-module voor de Linux-kernel die het mogelijk maakt dat de Linux-kernel fungeert als een hypervisor. 58,8% van de respondenten overweegt KVM-gebaseerde alternatieven, in tegenstelling tot de implementaties van andere hypervisors zoals Hyper-V (11,9%) en Xen-gebaseerde hypervisors, waaronder XCP-ng (11,5%).

Marc Staimer, president van Dragon Slayer Consulting, benadrukt het belang van open source Linux: “Open source Linux is verreweg het dominante besturingssysteem geworden, bijna overal. Het omvat KVM (hypervisor), Kubernetes, containers en meer. Alternatieve open source hypervisors hebben bewezen sterke levensvatbare alternatieven te zijn, waarvan de meeste zijn gebaseerd op Linux KVM, net zoals open source opslagalternatieven zoals TrueNAS zeer levensvatbare opties zijn geworden voor VMware vSAN. Nogmaals, de meeste van die alternatieven zijn op Linux gebaseerd.”

De bevindingen van de enquête benadrukken de groeiende rol van open source-infrastructuur als een alternatief voor gesloten technologie, vooral wanneer leveranciers ervoor kiezen meer te focussen op winstgevendheid. Open source-alternatieven, die in bijna alle infrastructuursectoren steeds meer voorkomen, hebben het voordeel van interoperabiliteit, waardoor ze gemakkelijk te testen en te evalueren zijn zonder de noodzaak van speciale hardware of specifieke softwarelicenties. De extra voordelen van gemeenschapsbetrokkenheid en documentatie versterken de aantrekkelijkheid van open source als een keuze voor de toekomst.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This