Implementatie generatieve AI: leiders willen snelheid, IT wil veiligheid

11 maart 2024

Een recent onderzoek van Salesforce onder 600 IT-professionals onthult een nieuw mandaat van hun leiders: generatieve AI snel integreren in de technologiestapel. IT verzet zich, met zorgen over middelen, gegevensbeveiliging en gegevenskwaliteit. Bijna 3 op de 5 IT-professionals zeggen dat zakelijke belanghebbenden onredelijke verwachtingen hebben over de snelheid en behendigheid van de implementatie van een nieuwe technologie. 88% van de IT-professionals beweert niet in staat zijn om de stortvloed aan AI-gerelateerde verzoeken die ze bij hun organisatie ontvangen, te ondersteunen.

We bevinden ons in een productiviteits- en efficiëntierevolutie met de introductie van generatieve AI: bedrijven beginnen productiviteitswinsten te zien en leidinggevenden willen een graantje meepikken. Terwijl bedrijven proberen voor te blijven op de concurrentie door generatieve AI snel te implementeren, kan de investering verminderde rendementen opleveren zonder de juiste infrastructuur, middelen en partners. IT en bedrijfsleiders moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat het snel integreren van generatieve AI niet betekent dat gegevensbeveiliging en -kwaliteit worden opgeofferd.

Juan Perez, EVP en Chief Information Officer bij Salesforce: “Leidinggevenden zijn begrijpelijkerwijs enthousiast over de belofte van AI – en productiviteitswinsten zijn daar een groot onderdeel van. CIO’s en IT-teams kunnen achterblijven en mogelijk de kans missen om van de technologie te profiteren voordat hun concurrenten dat doen, of ze kunnen het voortouw nemen, nadenken over hoe bedrijven AI op een verantwoorde en duurzame manier implementeren.”

IT staat onder druk nu de druk toeneemt om generatieve AI snel te implementeren

Een meerderheid van de ondervraagde IT-professionals (87%) gelooft dat generatieve AI tot nu toe aan de verwachtingen heeft voldaan of deze heeft overtroffen. Als gevolg hiervan krijgt IT de taak om de technologie te implementeren – en snel.

Naarmate de vraag toeneemt, staat IT aan de frontlinie:

  • 9 van de 10 IT-professionals zeggen dat generatieve AI hen heeft gedwongen hun technologiestrategie te heroverwegen, waarbij hun team mindset verandert over hoe nieuwe technologie wordt geïntegreerd en gebruikt.
  • 86% van de IT-professionals zegt dat hun baan belangrijker is geworden sinds de introductie van generatieve AI.
  • 68% van de IT-professionals zegt dat hun leidinggevenden verwachten dat ze experts zijn in generatieve AI. Volgens IT geven de bedrijfsleiders prioriteit aan snelheid boven beveiliging en gegevenskwaliteit.

Het recente Connectivity Benchmark Report van Salesforce benadrukt verder de zorgen van IT over data, waarbij 95% van de IT-leiders integratieproblemen rapporteert als een belemmering voor de adoptie van AI.

Terwijl ze verschillende prioriteiten afwegen, is bijna de helft (48%) van de IT-professionals het ermee eens dat ze moeite hebben om een balans te vinden tussen snelheid, bedrijfswaarde en beveiliging bij de implementatie van nieuwe technologieën.

IT staat voor AI-uitdagingen, wat een snelle implementatie in gevaar brengt

Onder deze druk om snel op te leveren, heeft IT stijgende zorgen over hoe effectief te budgetteren en middelen toe te wijzen voor de implementatie van nieuwe technologieën zoals AI.

Top 5 AI-uitdagingen van IT-teams:

  • Gebrek aan AI-vaardigheden in de workforce
  • Gegevensbeveiliging
  • Gegevenskwaliteit
  • Implementatie van AI vertraagt andere initiatieven
  • Verhoogde kosten van programmeren/gereedschappen

Bovendien geeft bijna een derde (31%) van de IT-werkers aan dat ze niet genoeg tijd hebben om AI-modellen en algoritmen te implementeren en te trainen, en bijna de helft zegt dat hun infrastructuur niet voldoet aan de vraag:

  • 48% maakt zich zorgen dat de beveiligingsinfrastructuur van hun organisatie niet voldoet aan de vraag naar innovatie.
  • 45% maakt zich zorgen dat de data management infrastructuur van hun organisatie niet voldoet aan de vraag naar innovatie.

“Voor degenen die klaar zijn om het voortouw te nemen, kunnen benaderingen zoals retrieval augmented generation (RAG) helpen, om zowel kosten te verlagen bij het trainen van LLM’s als het veilig en beveiligd houden van data, en om bedrijven een snellere time-to-market te bieden met op AI gebaseerde oplossingen”, besluit Perez.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This