Telco’s en de cloud: de subtiele kunst om de controle niet te verliezen  

29 februari 2024

Tijdens de wereldwijde lockdown in 2020 waren mensen meer digitaal verbonden dan ooit tevoren. Zoom-vergaderingen voor het werk, afstandsonderwijs voor kinderen en steeds meer Netflix kijken, hebben onze afhankelijkheid van communicatietechnologie alleen maar vergroot. Deze ingrijpende veranderingen in het consumentengedrag katalyseerden een enorme verschuiving in de samenleving, waardoor de wereldwijde telecommunicatiesector onder enorme druk kwam te staan om snel te evolueren en op te schalen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. De cloud speelt daarbij een hoofdrol.

Een onderzoeksrapport van Capgemini van februari 2023 voorspelde dat in de komende drie tot vijf jaar 46% van de telecomsector cloud-native zal zijn. Met meer dan 800 telecom providers die met elkaar concurreren om hun deel van de taart, zullen ze ieder gemiddeld meer dan 200 miljoen dollar per jaar moeten investeren om dit niveau van digitale transformatie te bereiken. Omdat bedrijven netwerkconnectiviteit nu als een commodity beschouwen, moeten telecombedrijven innoveren als digitale differentiators en ernaar streven diensten met toegevoegde waarde te leveren om nieuwe inkomstenstromen te genereren.

In telecomkringen is een wijdverbreide discussie gaande over het gebruik van public cloud-oplossingen. Deze oplossingen worden geprezen om hun vermogen om de ontwikkeling, implementatie en schaalbaarheid van diensten te vergemakkelijken, vooral met het oog op een stagnerende telco-markt als gevolg van de opkomst van VoIP- en OTT-platforms. Het is dan ook geen verrassing dat ‘unified digital connectivity’ dit jaar als hoofdthema naar voren komt op het Mobile World Congress in Barcelona, het belangrijkste wereldwijde telecomevenement. De verschuiving is vooral opmerkelijk geworden door de dominantie van AI in 2023, die bijna elke branche heeft ontwricht. Telecombedrijven maken zich nu op om deze technologie in te zetten, waardoor investeringen in cloudinfrastructuur nodig zijn om te voldoen aan de intensieve eisen van AI- en ML-workloads. 

Waarom publieke cloud steeds belangrijker wordt voor telecombedrijven?

De wereldwijde telecom-cloudmarkt zal naar verwachting in 2032 een omvang hebben van ongeveer 131,47 miljard dollar, met een aanzienlijke gemiddelde jaarlijkse groei van 14,2% tussen 2023 en 2032. Wat drijft deze groei van jaar tot jaar? Hieronder volgen enkele van de grootste gebruikstoepassingen van de cloud voor telco’s en MNO’s:

  • Snellere innovatie: Traditioneel heeft de telecomindustrie zwaar geïnvesteerd in on-site hardware en ondersteunend personeel, wat resulteerde in tijd- en kapitaalintensieve telco-operaties. Terwijl telecombedrijven afhankelijk blijven van legacy-infrastructuur en worstelen met digitalisering, profiteren OTT-platforms en serviceproviders zoals WhatsApp en Netflix van algemeen beschikbare cloud-infrastructuur om innovatieve, veelgevraagde en goed renderende diensten aan te bieden. Met cloudtechnologie kunnen telco’s ook sneller nieuwe diensten en infrastructuurcomponenten uitbrengen, waardoor ze snel innovatieve aanbiedingen kunnen lanceren om het voordeel van de eerste speler te behalen.
  • Nieuwe inkomstenstromen: Met de publieke cloud kunnen telco’s hun inkomstenstromen diversifiëren door diensten met toegevoegde waarde te bieden, zoals cloudopslag, SASE- of SSE-aanbiedingen, IoT-platforms en meer. Daarnaast biedt de cloud telco’s en MNO’s de infrastructuurmiddelen die nodig zijn om de enorme hoeveelheden gebruikersgegevens die ze verwerken te gelde te maken, zodat ze geavanceerde gegevensanalyses kunnen aanbieden aan zakelijke afnemers.
  • B2B2X-aanbod: De publieke cloud vergemakkelijkt partnerships en samenwerking tussen verschillende bedrijfstakken, waardoor telco’s gebruik kunnen maken van een reeks technologieën en expertise om het zogeheten B2B2X-model te voeden, waarbij telco’s samenwerken met externe leveranciers om end-to-end en gebundelde oplossingen aan eindklanten te leveren. Met de cloud kunnen telecombedrijven eenvoudig gevirtualiseerde netwerkfuncties en edge computing nodes configureren en inzetten voor een breed spectrum van end-to-end B2B2X-aanbiedingen, zoals smart cities en IIoT-toepassingen.
  • 5G-connectiviteit leveren: Verschillende telco’s werken al samen met publieke cloud providers om volledige 5G-netwerken te bouwen door hun hardware en netwerkbeheersystemen via de cloud provider te verbinden. Cloud-native architecturen en de wereldwijde aanwezigheid van cloud providers, met name op edge-locaties, zijn essentieel voor het leveren van de lage latency, hoge doorvoersnelheden van missioncritical 5G-toepassingen en -diensten.
  • Operationele efficiëntie: Cloud maakt operationele efficiëntie mogelijk door automatisering van repetitieve taken zoals resource provisioning, configuratiebeheer, probleemoplossing en BSS-functies (business support services).
  • AI-initiatieven: Telco’s ondernemen steeds meer AI-initiatieven om hun prestaties te optimaliseren, de operationele efficiëntie te verbeteren en gepersonaliseerde gebruikerservaringen mogelijk te maken via datagestuurde inzichten. Voor deze initiatieven is gespecialiseerde infrastructuur en enorme hoeveelheid resources nodig die de publieke cloud on-demand kan leveren.

Toch is de adoptie van de publieke cloud in de telecomsector relatief traag in vergelijking met andere sectoren en verticale branches. 

Waarom is de telecomsector traag in cloud adoptie?

  • Bezorgdheid over beveiliging en naleving: Telco’s verwerken gevoelige en persoonlijke gebruikersgegevens, waardoor infrastructuurcontrole en naleving van strenge vereisten voor gegevensresidentie noodzakelijk zijn. Naleving van de regelgeving is de grootste belemmering voor de overstap naar de publieke cloud onder telco’s, die vaak de voorkeur geven aan lokale of private cloud-implementaties. Hoewel het aanbod van telco-clouds van verschillende aanbieders aan populariteit heeft gewonnen vanwege hun afstemming op de behoeften van telco’s en wettelijke vereisten, lopen telco’s het risico dat ze de geavanceerde technologieën van de publieke cloud mislopen, met name op het gebied van AI.
  • Angst voor vendor lock-in: Het is een zorg die in alle sectoren wordt gedeeld – de angst om vast te zitten aan het ecosysteem van een cloudaanbieder en de mogelijkheid te verliezen om van aanbieder te veranderen of te migreren naar alternatieve oplossingen. Deze zorg is vooral uitgesproken voor telco’s omdat het hun aanpassingsvermogen aan veranderende marktomstandigheden kan belemmeren, hun onderhandelingspositie kan verslechteren, innovatie in de kiem kan smoren en tot hogere kosten kan leiden. Hoewel multi-cloud implementaties een oplossing bieden, brengen ze uitdagingen met zich mee zoals interoperabiliteitsproblemen tussen leveranciers en complexiteit in kostenbewaking en -beheer.
  • Gebrek aan integratie: Telecombedrijven zijn vaak gebonden aan hun legacy-infrastructuur, zelfs als ze een operationele transformatie ondergaan. Compatibiliteitsproblemen en complexiteit bij gegevensmigratie kunnen de overstap naar de cloud belemmeren, vooral gezien de aanzienlijke investeringen van telco’s op locatie en andere belemmeringen voor een volledige migratie. Hybride cloudoplossingen bieden een compromis, waarmee telco’s de publieke cloud kunnen adopteren, terwijl ze hun legacy- en privé-infrastructuuromgevingen behouden. Het brengt echter dezelfde uitdagingen met zich mee als multi-cloud.
  • Zorgen over de beschikbaarheid van de service: Telecombedrijven streven naar ‘vijf negens’ betrouwbaarheid (99,999% uptime) in hun netwerk- en serviceactiviteiten, maar het bereiken en handhaven van dergelijke hoge betrouwbaarheidsniveaus in publieke cloudomgevingen kan een uitdaging zijn. Hoewel leveranciers van clouddiensten veel investeren in redundantie, fouttolerante ontwerpen en maatregelen voor noodherstel, is er voor een consistente beschikbaarheid van diensten een robuuste backbone van netwerken nodig om verschillende cloudregio’s en datacenters van telco’s effectief met elkaar te verbinden.

Het emma-platform stelt telco’s in staat de cloud op hun eigen voorwaarden te omarmen

Op MWC dit jaar presenteert emma haar cloudbeheerplatform, met als doel de uitdagingen van telco’s op het gebied van multi-cloudadoptie aan te pakken.  Het emma-platform is een cloud-agnostische oplossing die is ontworpen om het beheer en de voortdurende optimalisatie van elke cloudomgeving te stroomlijnen – of die nu on-premise, hybride of multi-cloud is. Op de volgende manier vereenvoudigt het emma-platform de overstap naar de cloud door de fundamentele cloudvrijheid voor telco’s te herstellen en te behouden:

  • Naadloze integratie van verschillende infrastructuuromgevingen: Het emma-platform integreert naadloos verschillende infrastructuuromgevingen en orkestreert ze als een samenhangend geheel. Alle omgevingen kunnen worden beheerd en geoptimaliseerd via één enkel dashboard zonder code. Dit maakt flexibele hybride en multi-cloud configuraties mogelijk die telco’s centraal kunnen beheren en in alle vrijheid kunnen aanpassen. Het platform zelf is cloud-agnostisch, waardoor het naadloos integreert met elke gewenste cloud provider.
  • Standaardisatie door abstracties: Het emma-platform biedt gestandaardiseerde inzet en beheer bij verschillende cloud providers. Door de onderliggende verschillen te abstraheren, stelt emma telco’s in staat om workloads probleemloos te implementeren en te migreren tussen verschillende cloud- en lokale omgevingen zonder de noodzaak van complexe configuraties of codering. Deze implementatieaanpak vereenvoudigt het beheer van diverse infrastructuren en elimineert het risico van vendor lock-in. Het stelt telco’s in staat gebruik te maken van best-of-breed oplossingen van elke public cloud provider terwijl ook legacy- en telco cloud-omgevingen behouden blijven voor bedrijfskritische workloads en taken.
  • Geïntegreerd beheerdashboard: Het uniforme monitoring- en managementdashboard van het emma-platform biedt telecombedrijven een gecentraliseerd overzicht van hun gehele infrastructuurlandschap, dat legacy private, publieke en telco clouds omvat. Het stroomlijnt het beheer door één enkel venster te bieden voor het monitoren van de inzet van workloads, resourcegebruik en samenwerking.
  • Private backbone voor netwerken: Het emma-platform beschikt ook over een eigen private netwerkbackbone voor betrouwbare en krachtige connectiviteit tussen verschillende cloudomgevingen. Deze backbone zorgt voor veilige en resilient verbindingen, waardoor telco’s gegevens en workloads betrouwbaar kunnen migreren over hybride infrastructuren met behoud van strenge prestatie- en beveiligingsstandaarden, en dat alles tegen een derde van de gebruikelijke egress-kosten.
  • 24/7-ondersteuning: emma heeft jarenlange ervaring met het werken met organisaties in verschillende branches en biedt robuuste ondersteuning om telco’s te helpen hun multi-cloudreis met vertrouwen te navigeren. Ons team van deskundige cloudengineers is altijd beschikbaar en biedt uitgebreide begeleiding en ondersteuning bij elke stap om het cloudsucces van klanten te garanderen.
Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This