De kosten van een egress-crisis; de waarheid achter Google’s gratis vertrekregeling

22 februari 2024

Vorige maand deed Google een cloudbelofte aan zijn klanten – nul egress fee voor diegenen die van plan zijn om Google Cloud Platform (GCP) voorgoed te verlaten. Hyperscalers vragen exorbitante egressiekosten, waardoor gebruikers vastzitten in hun ecosysteem. Google, vaak bekritiseerd voor het monopoliseren van zoek- en advertentiemarkten, presenteert echter een altruïstisch standpunt over cloudmigratie. Is het een marketingtactiek of een oprecht gebaar? Laten we de kleine lettertjes niet over het hoofd zien – er zijn voorwaarden van toepassing!

Om te beginnen is gratis migratie alleen van toepassing op klanten die GCP permanent verlaten, afhankelijk van de goedkeuring van Google. Na goedkeuring hebben klanten slechts 60 dagen om volledig te migreren, een ontoereikende termijn voor ondernemingen met grote datavolumes. Het aanbod is ook exclusief voor gebruikers van diensten op premiumniveau en is van toepassing op gegevens die worden gehost onder specifieke diensten. De onvoorziene omstandigheden gaan verder…. Tot zover het grootmoedige aanbod van Google – echte vrijgevigheid is zeldzaam! 

De officiële blogpost van Google zelf lijkt een onevenredige focus te hebben op het uithalen van niet zo subtiele grappen naar zijn grootste rivaal, Microsoft. Het benadrukt niet echt de (bijna onbestaande, volgens Google zelf) verdiensten van hun nieuwste aanbod. Kijk eens naar dit fragment uit de GCP-blog:

Bepaalde legacy providers gebruiken hun on-premise softwaremonopolies om cloudmonopolies te creëren, waarbij ze beperkende licentiepraktijken gebruiken die klanten aan zich binden en de concurrentie belemmeren.

Er is weinig onduidelijkheid over wie die bepaalde legacy providers zijn. Het is de verdienste van Google dat de punten die naar voren worden gebracht steekhoudend zijn, ongeacht de motieven of het eigenbelang die erachter zitten. Enorme overdrachtssnelheden van netwerkgegevens zijn slechts een klein onderdeel van de grotere val. Er zit veel meer achter de kosten en complexiteit van de cloudmigratie. Laten we eens kijken waarom vrije toegang, ondanks dat het een stap in de goede richting is, te weinig en te laat is.

De werkelijke kosten van het verlaten van een cloud-omgeving

Zoals Google terecht opmerkt, is egress niet het belangrijkste obstakel voor data- en infrastructuurmigratie. Hier is al het andere dat meespeelt bij het overstappen naar een andere cloudprovider:

  1. Licentietoeslagen – Dit lijkt een van GCP’s belangrijkste punten van kritiek en motivatie achter de overstap te zijn. Aanbieders met een dominante positie op het gebied van bedrijfssoftware kunnen cloudmonopolies vestigen door strenge licentiepraktijken, zoals het aanbieden van licentiekortingen voor eigen cloudaanbiedingen, het opleggen van hoge toeslagen voor cloudgebruik door concurrenten en het beperken van de interoperabiliteit met concurrerende infrastructuuraanbieders. Als gevolg daarvan moeten bedrijven betalen in de vorm van zowel kosten als complexiteit om hun keuzevrijheid terug te krijgen als het gaat om het wisselen van aanbieder of het kiezen van een multi-cloudconfiguratie die het beste past bij hun behoeften op de lange termijn.
  2. Afhankelijkheid van leverancier – De meeste bedrijven beginnen met één cloud, maar realiseren zich later de geschiktheid of de voordelen van andere platforms. Tegen die tijd zitten ze al te diep in hun enkele cloudaanbieder en vertrouwen ze uitsluitend op de native services en oplossingen van de aanbieder. Overstappen naar een andere leverancier is complexer dan alleen het herstructureren en overzetten van gegevens naar een andere cloudomgeving. Het vereist een complete revisie van hun infrastructuur, applicaties en processen. Het kan een aanzienlijke organisatorische en culturele verschuiving met zich meebrengen. Het gevolg is dat organisaties vast komen te zitten en niet in staat zijn zich aan te passen aan veranderende behoeften of alternatieve cloudoplossingen te onderzoeken.
  3. Compatibiliteitsproblemen – Niet alle compatibiliteitsproblemen zijn opzettelijk. Er is een gebrek aan standaardisatie in het cloudlandschap. Verschillende cloudaanbieders gebruiken verschillende protocollen, gegevensformaten, API’s, standaarden en architecturen, waardoor het moeilijk is om compatibiliteit tussen overeenkomstige systemen te garanderen tijdens de migratie. Dit verhoogt de kosten en complexiteit van de migratie, omdat klanten mogelijk van technologie moeten wisselen, gegevens moeten herstructureren, applicaties opnieuw moeten ontwerpen en processen opnieuw moeten definiëren om afhankelijkheden te beheren.
  4. Boete voor stilstand – Ondanks zorgvuldige planning en voorbereiding kan er tijdens cloud-naar-cloud migraties nog steeds downtime van services of applicaties optreden, wat gevolgen kan hebben voor de productiviteit en omzet. Bedrijven implementeren noodplannen, communicatiestrategieën en back-upsystemen om essentiële functies in stand te houden tijdens de downtime periode, wat allemaal bijdraagt aan de kosten van de migratie.
  5. Verwerving van vaardigheden – Voor een succesvolle cloud-naar-cloudmigratie is expertise nodig in zowel het bron- als het doelcloudplatform, evenals in migratietools en -technieken. Het verwerven van nieuw talent of het trainen van bestaand personeel voor migratie en aanpassing aan de nieuwe cloudomgeving vereist extra middelen. 

Egress fee is slechts één aspect van migratiekosten. De echte kosten van een migratie zitten in de technische details, organisatorische veranderingen en het aanpassen van teams aan de nieuwe omgeving. Het emma cloudbeheerplatform helpt bij het bevorderen van een cloudagnostische omgeving waarin cloudbeheer en migratie naar een willekeurig aantal cloudaanbieders eenvoudig en kosteneffectief is. 

De pijn van intercloudmigratie verlichten met emma 

In de kern presenteert het emma cloudbeheerplatform het hele cloudlandschap – alle cloudtypen en providers – als een samenhangend geheel. Het stelt organisaties in staat om op verzoek diensten, oplossingen en platforms te kiezen zonder compatibiliteits-, complexiteits- of kostenproblemen. Dit is hoe het intuïtieve en holistische cloudbeheerplatform van emma dat mogelijk maakt:

  1. Een uniform platform voor het beheer van meerdere clouds – emma maakt een geleidelijke overgang en exit mogelijk als dat nodig is, zelfs als u nog niet klaar bent voor een multi-cloud. Het integreert met alle grote cloudproviders, zodat u uw cloud exit geleidelijk kunt uitvoeren door eerst cloud-agnostische workloads te migreren of de meest geschikte omgeving te selecteren voor nieuwere projecten, terwijl bedrijfskritische of moeilijk te migreren projecten in de oorspronkelijke omgeving blijven. Een gefaseerde overgang betekent minimale downtime en het emma-platform biedt ondertussen één enkel dashboard voor het beheer van beide cloudomgevingen. 
  2. Implementatie en beheer zonder code – Het emma-platform bevordert cloud-agnostische beheerpraktijken door middel van gestandaardiseerde beheerinterfaces die de onderliggende inconsistenties binnen verschillende clouds wegabstraheren. CloudOps en andere teams kunnen resources configureren, applicaties en VM’s bouwen en inzetten en omgevingen creëren zonder codering of cloudspecifieke configuraties. Met de intuïtieve interface van het emma-platform kunt u dat allemaal doen met slechts een paar klikken, ongeacht de cloud of regio. Dit betekent dat de vaardigheden hetzelfde blijven bij elke clouduitbreiding of -toevoeging.  
  3. Een echt cloud-agnostisch platform – emma zelf is cloud-agnostisch, wat betekent dat de functionaliteit alle cloudplatforms overspant. Cloud provisioning, implementatie en beheer blijft constant in alle clouds, waardoor de organisatorische en culturele verschuiving en verstoringen die meestal gepaard gaan met intercloudmigratie of multi-cloudimplementatie worden geëlimineerd. 
  4. Platformonafhankelijke integratie van tools – Licentieproblemen zijn moeilijk op te lossen tenzij er marktregels zijn die eerlijke concurrentie afdwingen en monopolistische praktijken zoals een beperkend licentiebeleid bestraffen. emma biedt ingebouwde integraties met verschillende end-to-end beveiligings-, netwerk-, opslag- en automatiseringsplatforms die naadloos werken met verschillende cloudproviders en infrastructuurtypes. Met zijn cloud-agnostische aard en toewijding aan het promoten van leveranciersonafhankelijke platforms en tooling, geeft het emma-platform vorm aan een toekomst waarin organisaties vrijelijk hun leveranciers kunnen kiezen of veranderen op basis van hun behoeften en voorkeuren.

Single cloud of multi-cloud – blijf klaar voor de toekomst temidden van veranderende clouddynamiek

Zelfs als je vandaag tevreden bent met je cloud provider, kun je in de toekomst van mening veranderen. AWS heeft zojuist aangekondigd dat Aurora Serverless v1 met pensioen gaat en de nieuwere versie schaalt niet terug naar nul, wat een belangrijk kenmerk is van het serverloze paradigma. Dit betekent dat zelfs in rusttoestand er voortdurend opladen en provisioning zal zijn. De diensten en oplossingen die je trouw houden aan je CSP kunnen worden uitgefaseerd, hoger geprijsd of zelfs voorbijgestreefd door een andere cloud. Vorig jaar overtrof Microsoft Azure bijvoorbeeld AWS en GCP in groeiversnelling dankzij zijn marktleidende AI-initiatieven. Het zal nog wel even duren voordat GCP en vooral AWS dat kunnen inhalen. De keuze om over te stappen of een andere provider aan de mix toe te voegen is absoluut cruciaal voor het huidige innovatietempo en het tijdperk van stijgende cloudprijzen nu CSP’s proberen hun ROI’s te maximaliseren. 

Nu er belangrijke regelgeving onderweg is om een gezonde concurrentie op de cloudmarkt te stimuleren, zullen andere cloudproviders waarschijnlijk het voorbeeld van GCP volgen om de kosten te verlagen en migratie op verzoek van de klant te vergemakkelijken. Het verlagen van de kosten en het overwinnen van andere migratiebarrières zal echter zinloos zijn als bedrijven er niet in slagen een solide basis te leggen voor hun cloudinitiatieven met behulp van cloud-agnostische tools en strategieën. 

Zorg ervoor dat u de juiste stappen zet wanneer u de steeds troebeler wordende wateren van de cloud betreedt. Download onze whitepaper “Design Principles for Multi-cloud Interoperability” om cloudmigratie-uitdagingen voor te blijven wanneer het onvermijdelijk zover is!

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This