Cloudkosten decoderen: showback vs chargeback in FinOps

15 februari 2024

Dit is de aantrekkingskracht van de cloud in een notendop: on-demand resources, onbeperkte schaalbaarheid, onmiddellijke inzet en facturering per gebruik. Het is een beetje als het delen van één creditcard met uw gezin – het is makkelijk om te vergeten dat elke keer dat u de kaart gebruikt, het bedrag oploopt als de rekening niet direct zichtbaar is. Op dezelfde manier kan elke klik en workload in de cloud betekenen dat er dollars en euro’s worden uitgegeven. Het is echter maar al te gemakkelijk om cloud resources als gratis te beschouwen wanneer de uitgaven worden losgekoppeld van de eindgebruikers en volledig worden beheerd door een andere afdeling. 

Zonder duidelijke zichtbaarheid of verantwoording kan het beheren van clouduitgaven aanvoelen als een eindeloze jacht. Strategieën zoals showback en chargeback kunnen echter de broodnodige zichtbaarheid herstellen en een cultuur van kostenbewustzijn bevorderen om de clouduitgaven te beteugelen.  

Transparantie in FinOps waarborgen met Showback

Om terug te komen op de creditcard-analogie: als de creditcardmaatschappij een rekening stuurt met de uitgaven van elk gezinslid, zullen de bestedingsgewoonten onvermijdelijk veranderen, zelfs zonder dat er een individuele betaling nodig is. Showback, ook wel shameback genoemd, is in wezen een beleid waarbij elke afdeling, bedrijfseenheid of project inzicht krijgt in zijn clouduitgaven. Dit wordt gedaan door rapporten te genereren die de cloudkosten van elk afdelingsteam of project illustreren op basis van hun resourcegebruik. Deze rapporten helpen teams de financiële implicaties van hun cloudgebruik te begrijpen en bevorderen zo een efficiënt resourcegebruik.

Showback lijkt soms een tactiek om overspenders aan de schandpaal te nagelen, maar in werkelijkheid biedt het ook toegang tot cruciale gegevens en inzichten die nodig zijn voor het vaststellen van acceptabele basiskosten voor de cloud. Dit helpt bij het opsporen en beperken van plotselinge overbesteding voordat het uit de hand loopt. Het moedigt proactief kostenbeheer aan door middel van zichtbaarheid en diepgaande analyses, wat verantwoordelijk cloudgebruik, optimalisatie van cloudkosten en samenwerking tussen teams bevordert. 

Hoewel showback kostenbewustzijn stimuleert en aanzet tot voorzichtige uitgaven, schiet het tekort in het financieel verantwoordelijk houden van individuele teams voor de rekeningen die ze maken. Het pakt het probleem van overbesteding niet volledig aan, omdat de last van de betaling uiteindelijk nog steeds bij een centrale afdeling ligt.

Verantwoording in FinOps bevorderen met chargeback

Chargeback is een stap voor op showback. Terwijl showback tamelijk tandeloos is, voegt chargeback consequenties toe aan de transparantiedynamiek van showback en bevordert het een grotere verantwoordingsplicht.  Het is een beleid waarbij de kosten van clouddiensten direct in rekening worden gebracht bij de bedrijfsonderdelen of projectteams die er gebruik van maken. Het is alsof elk gezinslid zijn eigen deel van de creditcardrekening betaalt. Bij dit systeem worden resources getagd met informatie over afdelingen of projecten waartoe ze behoren, waardoor de kosten die door elke entiteit worden gemaakt effectief worden afgebakend.

Met chargeback krijgt elke afdeling of elk team niet alleen inzicht in zijn clouduitgaven, maar neemt het ook de volledige verantwoordelijkheid op zich voor het beheer van zijn budget en resourcegebruik. Naast het geven van nauwkeurige gegevens aan elk team, stimuleert chargeback hun voorzichtigheid in clouduitgaven door de last van betaling. Wanneer cloudgebruik gepaard gaat met een tastbare rekening, zijn cloudresources niet langer abstract en vrijwel gratis. Net als showback vergemakkelijkt chargeback proactief kostenbeheer door elke afdeling in staat te stellen afwijkingen in de uitgaven direct te identificeren en aan te pakken, waardoor de totale clouduitgaven worden geoptimaliseerd.

Chargeback vs showback: wat is de beste FinOps-strategie voor uw bedrijf?

Bij de keuze tussen chargeback en showback moet de focus liggen op het selecteren van de aanpak die het beste past bij de doelen, cultuur en doelstellingen van je organisatie. Geen van beide strategieën is per definitie beter of volwassener dan de andere – ze dienen gewoon verschillende behoeften. Showback is ideaal voor organisaties die net beginnen aan hun reis naar transparantie van cloudkosten. Ze kunnen beginnen met het creëren van bewustzijn over cloudkosten onder belanghebbenden zonder grote veranderingen door te voeren in hun facturerings- en boekhoudprocedures. 

Aan de andere kant is chargeback geschikt voor organisaties die hogere eisen stellen aan verantwoording en kostenbeheersing over clouduitgaven. Bijvoorbeeld, als nalevingseisen verantwoording, transparantie en nauwkeurigheid in de financiële rapportage benadrukken of als het aantonen van verantwoord financieel beheer cruciaal is voor het behoud van het vertrouwen van investeerders. Veel organisaties die uiteindelijk chargebacks willen implementeren, kunnen het makkelijker vinden om te beginnen met showbacks om de initiële complexiteit te verlagen. Een iteratieve aanpak kan een soepeler overgang naar chargeback vergemakkelijken, zodat organisaties effectief de noodzakelijke kaders en protocollen kunnen vaststellen voordat ze het meer ingewikkelde chargebacksysteem volledig implementeren. 

Hoewel showback minder complex is en minder gedetailleerde gegevens nodig heeft, vereist het nog steeds nauwkeurige kostentoeschrijvingen. Handmatige processen voor kostenverdelingen kunnen tijdrovend en foutgevoelig zijn. Daarom hebben showback en chargeback beide tools en automatisering nodig voor het kostentoewijzingsproces en om de nauwkeurigheid en granulariteit van kostenverdelingen te verbeteren. Daarnaast kan het opzetten van monitoringtools organisaties helpen bij het detecteren van basislijnen en onregelmatigheden in het verbruik, waardoor het kostenbesparingspotentieel van beide strategieën wordt gemaximaliseerd. 

Chargebacks en showbacks implementeren met het emma-platform

Het emma-cloudbeheerplatform is een uitgebreide tool die is ontworpen om organisaties te voorzien van gedetailleerde inzichten in resourcegebruik en cloudkosten. Door gebruik te maken van het emma-platform kunnen organisaties effectief FinOps-beleid implementeren, zoals showback en chargeback, zonder extra complexiteit te introduceren voor de toerekening van cloudkosten. Dit is hoe het emma-platform chargeback- en showbackpraktijken vergemakkelijkt: 

  1. Toegang tot gedetailleerde kostenverdeling – FinOps-teams die het emma-platform gebruiken, hebben toegang tot gedetailleerde kostenverdelingen, basislijnen en voorspellingen per project in alle clouds. De intuïtieve interface van het emma-platform maakt het gebruiksvriendelijk voor alle teams en zorgt voor één enkele bron van waarheid in de hele organisatie. Elk team kan gebruik maken van de geavanceerde bewakingsmogelijkheden van het platform om toegang te krijgen tot gedetailleerde gegevens over het resourceverbruik en de kosten van individuele projecten, in elke cloud die ze gebruiken. 
  2. Basisregels voor clouduitgaven vaststellen – Met de continue monitoring- en rapportagemogelijkheden van het emma-platform kunnen organisaties het verbruik van resources per project en per cloud bijhouden. Inzicht in historische gebruiksgegevens stelt FinOps in staat om baselines voor clouduitgaven of projectlimieten in te stellen om onverwachte budgetoverschrijdingen te voorkomen. Het platform wijst ook op afwijkingen in het verbruik en andere onregelmatigheden in elke cloud die door de organisatie en haar verschillende teams wordt gebruikt.
  3. Infrastructuur centraal beheren – Bovendien biedt het emma-platform elk team volledige controle over hun infrastructuur via een intuïtief dashboard. Teams kunnen eenvoudig resource hogs en idle instances vinden en zelf resources de-provisioneren. Dit vereenvoudigt cloudbeheerprocessen en neemt CloudOps en FinOps veel werk uit handen, terwijl het verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij andere teams bevordert.
  4. Aanbevelingen ontvangen voor kostenbesparingen – Het emma-platform biedt ook realtime aanbevelingen voor het verlagen van cloudkosten op basis van werklastgedrag, zodat teams hun uitgaven kunnen optimaliseren. Met de krachtige analyse- en AI-mogelijkheden van het emma-platform kunnen organisaties werklasten analyseren, gedrag voorspellen en inzicht krijgen in het gebruik van resources. Elk team kan marktopties verkennen voor het kiezen of overschakelen van hun projecten naar optimale cloudproviders, waardoor geïnformeerde besluitvorming en proactief kostenbeheer mogelijk worden. 

Het emma-platform maakt FinOps mogelijk

Over het geheel genomen biedt het starten met showback een voorzichtige introductie tot transparantie, zodat belanghebbenden zich vertrouwd kunnen maken met cloudkosten. De overgang naar chargeback introduceert verantwoording, waardoor verantwoordelijk cloudgebruik wordt gestimuleerd. Een gefaseerde aanpak kan een soepele overgang vergemakkelijken naar een cultuur van financieel bewustzijn en verantwoordelijkheid in de cloud. Het emma-platform maakt transparantie en verantwoording een fluitje van een cent, zelfs in complexe multi-cloud en hybride cloudomgevingen. Het intuïtieve dashboard, de gedetailleerde kostenverdelingen, real-time aanbevelingen en krachtige analyses maken het tot een waardevol hulpmiddel voor FinOps, waarmee organisaties meer controle, efficiëntie en kostenoptimalisatie kunnen bereiken in hun cloudomgevingen. Neem contact op met onze cloudexperts en neem vandaag nog de leiding over uw clouduitgaven.

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This