Twee exemplaren van ’s werelds oudste desktop computer ontdekt bij leeghalen woning in UK

16 februari 2024

Ooit gehoord van de Q1? Het was de eerste dekstop computer ooit. Geïntroduceerd in 1972. Just Clear, een Brits recyclingbedrijf dat onder andere de inventaris van huizen opkoopt en ophaalt, heeft onlangs twee exemplaren van deze computers gevonden. Interessant genoeg waren er tot nu toe nog slechts drie exemplaren op de hele wereld van deze computer. 

Deze bijzondere vondst werd gedaan toen medewerkers van Just Clear in een woning twee machines aantroffen die er interessant uitzagen. Zonder aanvankelijk te beseffen wat ze hadden gevonden, zetten ze de computers opzij om later onderzoek te doen.

Na talloze zoekopdrachten op internet en zonder veel meer informatie, besloot Brendan O’Shea, de oprichter van Just Clear, een expert te raadplegen. Tot zijn verbazing bleek dat deze modellen de allereerste volledig geïntegreerde desktopcomputers ter wereld waren, aangedreven door een enkele microprocessor als CPU. 

Gelanceerd met de Intel 8008-processor in december 1972, leek het model meer op een typemachine, maar de creatie ervan markeerde een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de computer. De serie werd op de markt gebracht als een goed gebouwde, hoogwaardige unit met een uniek industrieel ontwerp en een neon-oranje plasma-display.

Deze eerste echte microcomputer werd vervaardigd door de Q1 Corporation in de Verenigde Staten, en slechts enkele exemplaren werden destijds in Europa geïmporteerd.

O’Shea deelde zijn enthousiasme over de vondst: “Onze teams vinden dagelijks allerlei dingen tijdens het leeghalen van huizen, sommige met historische betekenis, maar nooit had ik gedacht dat we iets zouden vinden dat zo belangrijk is voor de technologiewereld en de geschiedenis van de computer. Af en toe stuiten we op items die belangrijk genoeg zijn om te bewaren en te archiveren voor de toekomst, zoals in dit geval voor een tentoonstelling. Ik heb me laten vertellen dat deze modellen uiterst zeldzaam zijn, dus het vinden van een paar ervan is ongelooflijk spannend. De computers zaten verstopt onder een stapel dozen en in eerste instantie dachten we gewoon dat het twee mooie stukken computerhistorie uit de jaren ’70 waren die we misschien zouden hebben gewist als ze niet geschikt waren voor hergebruik en naar onze E-afvalstroom zouden hebben gestuurd. Na overleg met onze adviseurs en na onderzoek te hebben gedaan, realiseerden we ons dat we in feite twee uiterst zeldzame items hadden ontdekt, waarvan er wereldwijd slechts drie bekend zijn. We zijn zeer blij dat we deze stukken geschiedenis met het publiek kunnen delen en bijdragen aan de viering van vintage computing.”

Hier is een video over de Q1:

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This