Start-up FloFleet verlegt met Dassault Systèmes grenzen op het gebied van milieumonitoring en reddingsoperaties

14 februari 2024

FloFleet heeft via het door Dassault Systèmes ontwikkelde SOLIDWORKS for Startups-programma nieuwe zelfvliegende elektrische luchtschepen ontwikkeld die bedoeld zijn als alternatief voor drones, helikopters en andere op afstand bedienbare luchtschepen. Dat hebben de twee bedrijven tijdens 3DEXPERIENCE World 2024 bekendgemaakt. 

Ondanks beperkingen in vluchtautonomie en laadvermogen, hebben drones een revolutie veroorzaakt in monitoring, luchtfotografie en luchtsurveillance. Deze taken werden vroeger alleen door helikopters uitgevoerd, die duurder zijn en een grotere impact op het milieu hebben. FloFleet wil nu een vergelijkbare revolutie teweegbrengen in de wereld van milieumonitoring en reddingsoperaties.

SOLIDWORKS for Startups

Hiervoor is FloFleet toegetreden tot het SOLIDWORKS for Startups-programma van Dassault Systèmes. Dit programma biedt FloFleet toegang tot 3DEXPERIENCE Works. Hiermee heeft men toegang tot het applicatieportfolio van Dassault Systèmes op het 3DEXPERIENCE-platform dat speciaal voor SOLIDWORKS-gebruikers en kleine en middelgrote bedrijven is bedoeld. Hierbij kan men ook gebruikmaken van SOLIDWORKS Simulation.

100% CO2-reductie

Het eerste luchtschip van FloFleet is ontworpen om vooraf vastgestelde routes af te leggen met een bereik tot 5000 kilometer en een laadvermogen vanaf 8 kilogram. Het beschikt over camera’s, gravimeters, magnetometers en Lidars voor milieubewaking, monitoring van kritieke infrastructuur, analyse van de ondergrond, fotogrammetrie, het in kaart brengen van gebieden en topografie en het overvliegen van gebieden die zijn getroffen door natuurrampen en noodsituaties.

De innovatieve oplossing van FloFleet zorgt voor een reductie van 100% in de CO2-uitstoot ten opzichte van de vliegtuigen en helikopters die tot nu toe bij soortgelijke operaties worden ingezet. Het project maakt het bovendien mogelijk om de operationele kosten voor overvlieg- en luchtmonitoringsactiviteiten aanzienlijk te verlagen.

Focus op duurzaamheid en efficiëntie

FloFleet legt veel nadruk op duurzaamheid en efficiëntie. Dit zijn doelstellingen die mede dankzij het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes zijn bereikt. Het ontwerp en de constructie van het eerste prototype bracht aanzienlijke technische uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om het vinden van de juiste balans tussen laadvermogen, bereik en gewicht. Dankzij de SOLIDWORKS-simulatiesoftware kon FloFleet het luchtschip modelleren. Ook kon men tests en evaluaties uitvoeren in een virtuele omgeving, waardoor de ontwikkelingstijd en de ontwikkelkosten aanzienlijk werden verlaagd.

Een van de belangrijkste aspecten was het definiëren van de volumes en de oppervlakken van het luchtschip voor de aerodynamica, de installatie van zonnepanelen en het creëren van voldoende ruimte voor het helium, zodat de juiste aerostatische stuwkracht kan worden gegarandeerd. Het gebruik van de SOLIDWORKS-applicaties van Dassault Systèmes op het 3DEXPERIENCE-platform heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Cruciaal hierbij was dat het FloFleet-team kon beschikken over uitstekende voorzieningen voor onderlinge samenwerking en flexibiliteit. Ook had het team dankzij het gebruik van het 3DEXPERIENCE-platform altijd en overal toegang tot alle belangrijke data. Dit vergemakkelijkte het gezamenlijke werk aan een uiterst complex project en zorgde voor uitstekende traceerbaarheid van revisies.

Het 3DEXPERIENCE-platform was zelfs in de preprototyping-fasen van fundamenteel belang. Het leverde bijvoorbeeld een duidelijke bijdrage tot het verminderen van de impact op het milieu en op de kosten. Door meerdere 3D-modellen in een virtuele omgeving te ontwikkelen en te testen, heeft FloFleet de CO2-uitstoot tijdens het ontwerp verminderd en de kosten voor het maken van prototypes verlaagd. Hierdoor kon de huidige vorm van het luchtschip wordt gedefinieerd met gebruik van slechts één tussen-prototype.

Dankzij de eenvoud en snelheid van de simulatie die SOLIDWORKS binnen het 3DEXPERIENCE-platform mogelijk maakt, heeft FloFleet ook de rekenkosten verlaagd. Hierdoor kon de start-up het energieverbruik van zijn IT-voorzieningen aanzienlijk verminderen, met alle daaruit voortvloeiende voordelen vanuit het oogpunt van economische en ecologische duurzaamheid.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This