Sterke groei voor Dassault Systèmes

1 februari 2024

3DEXPERIENCE-specialist Dassault Systèmes heeft een prima jaar achter de rug. Het concern maakt onlangs de resultaten bekendgemaakt over het vierde kwartaal van 2023, dat eindigde op 31 december 2023. De totale omzet van het bedrijf groeide in het vierde kwartaal met 8% naar ruim 1,64 miljard euro, terwijl de totale omzet in 2023 met 9% is toegenomen, in vergelijking met 2022 (IFRS naar constante valuta). Verder heeft het bedrijf de winst per aandeel de afgelopen vijf jaar verdubbeld, zoals gepland in 2018.

Bernard Charlès, Executive Chairman van Dassault Systèmes: “Het is nu een bijzonder moment met sinds juni vorig jaar Pascal Daloz als nieuwe Chief Executive Officer. Ik ben onder de indruk van Pascal’s betrokkenheid en inzet om de waarde die wij toevoegen aan het enorme klantenbestand te vergroten. In mijn nieuwe rol als voorzitter zal ik de werkzaamheden van de raad van bestuur organiseren, waaronder de strategie, governance, toezicht op de risico’s en maatschappelijk verantwoord ondernemen en zorg dragen voor het milieu. Ik zal ervoor zorgen dat het managementteam dezelfde vrijheid krijgt om innovatieve strategieën na te streven als ik zelf had. Verder zal ik met Pascal samenwerken op het gebied van strategie, onderzoek en ontwikkeling van onze producten en het verder ontwikkelen van onze relaties met overheden en langetermijnklanten.”

“Door de jaren heen is mijn professionele reis gemotiveerd door een constante toewijding aan het inspireren van belangrijke transformaties in de industrie. Hoewel dit al voor vooruitgang heeft gezorgd in cruciale sectoren zoals gezondheidszorg, mobiliteit en energie, is hiervoor nu een nieuwe, evenwichtige aanpak nodig, om innovatie te balanceren met onze verantwoordelijkheid tegenover de natuur en de samenleving. Wij zijn en blijven altijd een hoofdrolspeler in de ‘industriële renaissance’. Onze erfenis, waarbij wetenschap en marktkennis worden gecombineerd, is cruciaal voor komende metamorfoses naar duurzame innovatie.”

Generatieve economie

Pascal Daloz, Chief Executive Officer van Dassault Systèmes: “Als nieuwe CEO voel ik mij vereerd om samen met een getalenteerd team ons bedrijf naar een nieuw hoofdstuk te leiden, via een evolutie, geen revolutie. Momenteel zien we dat de ervaringseconomie en de duurzame economie convergeren. We staan aan het begin van een tijdperk gedefinieerd door de principes van de ‘generatieve economie’, gericht op begrip en spiegeling van de magie van de transformatieve methode van het leven. Deze aanpak impliceert een metamorfose van zowel het bedrijfsleven als de samenleving, naar een nieuw evenwicht dat prioriteit geeft aan ‘opwekking’ boven louter ‘consumptie’.”

“Decennialang hebben we innovatie begeleid, van ontwerp tot productie. Vanaf nu breiden we deze reis uit naar een oneindige lus, door het virtuele en het echte naadloos te verbinden met data uit de echte wereld. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, zoals ‘leven geven aan dingen’ en ‘meerdere levens voor dingen creëren’, waarbij duurzaamheid en een circulaire economie worden bevorderd. Als gevolg daarvan zullen we onze toegevoegde waarde en doelgroepen vergroten, waarmee alle zakelijke gebruikers en uiteindelijk ook consumenten, patiënten en burgers worden bereikt.”

“Omdat we ons plan voor 2018-2023 succesvol hebben uitgevoerd, is onze verwaterde winst per aandeel verdubbeld tot € 1,20, een stijging die merendeels het gevolg is van organische groei. Zoals gepland is deze prestatie in vijf jaar behaald, ondanks de pandemie en de geopolitieke instabiliteit. In deze periode hebben wij onze posities in belangrijke markten versterkt, door als een gamechanger op te treden en transformaties van klanten te ondersteunen. Daarmee is een solide basis gelegd voor toekomstig succes.”

“Nu start een nieuw vijfjarenplan om onze winst per aandeel richting 2028 te verdubbelen. Strategisch sterk gepositioneerd, kunnen we een enorme markt benutten en nieuwe kansen creëren. Onze wetenschappelijke aanpak, industriële kennis, modellerings- en simulatiemogelijkheden in combinatie met AI en data science, maken ons onderscheidend om een cruciale rol te spelen in de ‘generatieve economie’.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This