Wat platform engineers nodig hebben en het emma-platform te bieden heeft

1 februari 2024

Platform engineers ontwerpen, bouwen en onderhouden de infrastructuur en tools die nodig zijn voor softwareontwikkeling en -implementatie. Ze zijn vaak de onbezongen helden achter het digitale gordijn, die automatisering van de infrastructuur mogelijk maken en selfservice-mogelijkheden bieden waarmee ontwikkelaars en projectteams de levering van applicaties kunnen versnellen en klanten sneller waarde kunnen bieden. 

Nu applicatie-architecturen steeds complexer worden dankzij paradigma’s als microservices, containerisatie en systeemdistributie over verschillende soorten infrastructuur, worden platform engineers over de hele linie geconfronteerd met een aantal uitdagingen en hindernissen om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars en product owners hebben wat ze nodig hebben om hun productiviteitsdoelen te halen. Wat zijn hun belangrijkste zorgen?

  1. Complexiteit van de infrastructuur – Platform engineers worstelen met het beheren van configuraties en beleidsregels in verschillende soorten infrastructuren, vooral in hybride en multi-cloud architecturen. Met DevOps en CI/CD dragen ze ook de verantwoordelijkheid voor het handhaven van een coherente staat in verschillende stadia van ontwikkeling, testen en productie. Simpele verschillen zoals JSON- en YAML-configuraties kunnen leiden tot inconsistenties, wat expertise en een diepgaand begrip van gedistribueerde systemen in verschillende omgevingen vereist. Hoewel het implementeren van Infrastructure as Code (IaC) en automatiseringstools zoals Ansible kunnen helpen bij het stroomlijnen van het proces van het consistent herhalen van dezelfde configuratie stappen in verschillende omgevingen, zijn er meerdere tools, strategieën en best practices betrokken bij het effectief aanbieden en beheren van infrastructuur, wat verdere uitdagingen creëert voor de platform teams.
  2. Hulpmiddelen- en technologie-sprawl – Met zoveel tools en technologieën voor platform engineering op de markt, kan het kiezen van de juiste voor specifieke behoeften en het garanderen van compatibiliteit over de hele tech stack ontmoedigend zijn voor platform engineers. Ze moeten kiezen tussen het opzetten van vendor-neutrale technologieën zoals Kubernetes, Terraform, GitLab en Ansible die diepgaande kennis vereisen van potentiële incompatibiliteiten of kiezen voor platform-specifieke, end-to-end oplossingen zoals GKE en AKS en AWS CloudFormation en Azure ARM templates die eenvoudiger te gebruiken zijn. Omdat ze echter op bepaalde platformen zijn geïnstalleerd, kunnen ze organisaties aan leveranciers binden (vendor lock-in). Daarom is het even cruciaal als uitdagend voor platform engineers om de voordelen af te wegen en de compatibiliteit te beoordelen van de tools die ze kiezen om te voorkomen dat ze later tegen problemen aanlopen. 
  3. Optimalisatie van bronnen – Platform engineers moeten voortdurend jongleren met prestaties, middelen en kosten. Ze moeten zorgen voor hoge beschikbaarheid en prestaties, terwijl ze met beperkte middelen en budgetten te maken hebben. Dit vereist strakke controle en monitoring op alle omgevingen die betrokken zijn bij de verschillende fases van de implementatie, zoals bouwen, testen, staging en productie. Meerdere monitoring tools, één voor elke omgeving, kan de uitdagingen van platform engineers nog eens extra vergroten. Zij moeten dan omgaan met de silo’s tussen verschillende platformen, de gaten in de zichtbaarheid en de noodzaak om verschillende, ongelijksoortige tools te beheren. Zonder volledig inzicht in de beschikbaarheid en het gebruik van resources hebben platform engineers simpelweg niet de kennis die nodig is voor kostenoptimalisaties.
  4. Schaalbaarheid – Platform engineers moeten oplossingen ontwerpen die naadloos horizontaal en verticaal kunnen schalen op basis van toenemende eisen. Hiervoor moeten schaalbare infrastructure patterns worden geïmplementeerd met mogelijkheden voor automatisch schalen en load balancing. Zij moeten daarom vertrouwen op tools als Terraform en Ansible om de infrastructuur en andere cloud resources betrouwbaar en consistent te beheren zonder handmatige tussenkomst die kan leiden tot fouten en afwijkingen. Zonder de juiste tools en abstracties kan het onmogelijk worden om in de loop van de tijd een consistente state te handhaven en kan zogeheten configuration drift optreden. 
  5. Betrouwbaarheid en veerkracht – Platform engineers moeten fouttolerante systemen implementeren, rekening houdend met redundantie en plannen voor noodherstel. Dit houdt in dat geautomatiseerde tests en robuuste monitoringsystemen moeten worden ingezet om eventuele problemen, zoals systeemstoringen, beveiligingslekken en prestatieproblemen, snel te identificeren en op te lossen. Het plannen van redundantie en back-ups in verschillende on-premise en publieke cloud-omgevingen vereist aanzienlijke expertise en diepgaande kennis van de beschikbare regio’s en resources bij providers. Om dit te bereiken hebben platform engineers een holistische kijk op hun cloud-omgevingen nodig. Alleen dan kunnen zij ervoor zorgen dat applicaties en workloads strategisch worden ingezet om te allen tijde beschikbaar te blijven.

Hoe het emma-platform biedt wat platform engineers nodig hebben

Laten we eens kijken hoe het emma-platform, een gecentraliseerde en holistische toepassing voor cloudbeheer, platform engineers in staat stelt om verschillende aspecten van de bovengenoemde uitdagingen te overwinnen:

  1. Eenvoud van infrastructuur: Het emma-platform biedt één enkel dashboard voor het monitoren van alle cloud-omgevingen binnen een organisatie. Het platform maakt gestandaardiseerde configuraties zonder code mogelijk, vereenvoudigt de provisioning van resources en stroomlijnt het implementatieproces in elke infrastructuuromgeving. Zij kunnen de cloud of omgeving kiezen op basis van de unieke behoeften van elke fase binnen hun CI/CD-pijplijnen en gebruikmaken van de abstracties en automatisering van het emma-platform om overal consistente beleidsregels en nauwkeurige configuraties te garanderen. 
  2. De juiste tools en technologieën integreren: Het emma-platform zelf is vendor-agnostisch en integreert met alle grote cloud providers en mainstream tools waar platform engineers op vertrouwen. Dit vereenvoudigt de besluitvorming voor platform engineers, die de tools kunnen kiezen uit een lijst met opties, waardoor de complexiteit van het evalueren van compatibiliteit en het integreren van verschillende tools en technologieën in hun CI/CD-pijplijnen afneemt.
  3. Optimalisatie van resources: Het emma-platform biedt volledig inzicht in het resource-gebruik in meerdere clouds, wat betere analyses en optimale resource-toewijzingen mogelijk maakt. Het emma-platform maakt gebruik van geavanceerde AI- en ML-algoritmen om mogelijkheden voor resource-behoud en kostenoptimalisaties in alle cloud-omgevingen te identificeren. Platform engineers kunnen onderbenutte resources, inactieve of vergeten instances en resource hogs identificeren om strategieën voor resource-optimalisatie effectief te implementeren. 
  4. Schaalbaarheid: Het emma-platform helpt het proces van het schalen van workloads over meerdere clouds te stroomlijnen door platform engineers in staat te stellen een beleid voor automatisch schalen en load balancing in te stellen. Ze kunnen ook realtime aanbiedingen en beschikbare instances in elke regio of provider vinden om snel te voldoen aan toenemende vraag naar resources en toch binnen het budget te blijven. 
  5. Betrouwbaarheid en veerkracht: Met de wizard van het emma-platform kunnen platform engineers in een paar klikken workloads en applicaties over regio’s en omgevingen verplaatsen. Ze kunnen de backup-infrastructuur beheren via beleidsregels die via het gecentraliseerde dashboard zijn gedefinieerd en ze kunnen ook kiezen voor replicatie van back-ups tussen providers. 

Door het consolideren van provisioning- en beheertaken, het bieden van een eenduidig overzicht en het aanbieden van gestandaardiseerde tools en praktijken, stelt het emma-platform platform engineers in staat om efficiënt te navigeren door de complexiteit van het beheren van meerdere en complexe infrastructuuromgevingen. Zij kunnen de volledige omgeving centraal beheren zonder te hoeven jongleren met tal van tools en platformen die betrokken zijn bij de verschillende stadia van de levenscyclus van softwareontwikkeling (SDLC) en CI/CD-pijplijnen. 

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This