Dit zijn volgens Seagate de 3 grote dataopslagtrends en -voorspellingen voor 2024

19 december 2023

Wat staat er ons in 2024 te wachten op vlak van dataopslag? Bij de Amerikaanse wereldleider in oplossingen voor de opslag van massagegevens Seagate houdt Chief Commercial Officer B.S. Teh zijn vinger aan de pols van de markt. Hij voorspelt aardverschuivingen door toedoen van AI, flinke sprongen voorwaarts in de oppervlaktedichtheid van harde schijven, en een opmerkelijke veerkracht van hardeschijftechnologie.

In 2024, wanneer generatieve AI meer gedemocratiseerd wordt, zal dataopslag het succes van AI bepalen:

 • Dataverslindende AI zal datacenters en succesvolle bedrijven dwingen tot opslag op harde schijven met een hoge dichtheid. Alleen op die manier houden ze de waarde van hun data toekomstbestendig, door ruwe datasets en inzichten op te slaan die werden geproduceerd door AI- en LLM-verwerking. Nu er enorme hoeveelheden data beschikbaar zijn voor gebruikers – in 2027 zal naar verwachting 291 ZB aan data worden gegenereerd, zegt IDC – zal de snelheid waarmee data groeien deze noodzaak nog versterken.
 • Gartner voorspelt dat tegen 2026 meer dan 80% van de bedrijven generatieve AI API’s en -modellen zal hebben gebruikt en/of gen AI-gebaseerde applicaties in productieomgevingen zal hebben geïmplementeerd, tegenover minder dan 5% begin 2023. Uit een enquête van Gartner blijkt ook dat 55% van de organisaties zich met generatieve AI in de pilot- of productiemodus bevindt. Gartner verwacht dat generatieve AI de komende twee jaar goed zal zijn voor 10% van alle geproduceerde data, tegenover minder dan 1% vandaag.
 • Bedrijven zullen vanaf nu meer operationele data opslaan om AI-, machine learning- en deep learning-modellen te leren. Meer bedrijven zullen ook modellen op zowel externe als interne data trainen zodat ze hun bedrijfseigen informatie optimaal kunnen benutten.
 • In 2024 zullen hyperscale technologiegiganten naar verwachting de investeringen in cloudcapaciteit versnellen om de ontwikkeling van AI-programma’s te ondersteunen. AI zal ook de IT-uitgaven en de vraag naar dataopslag vergroten nu bedrijven op zoek gaan naar concurrentievoordelen door hun productiviteit en efficiëntie te verbeteren.

In 2024 zullen vernieuwingen van datacenters profiteren van sprongen voorwaarts in de oppervlaktedichtheid van harde schijven:

 • Bijna 90% van alle data in cloud-datacenters bevindt zich op harde schijven. Nu de infrastructuur van datacenters zijn natuurlijke vernieuwingscycli nadert, is er een mogelijkheid om harde schijven met een lagere capaciteit te vervangen door schijven met een hogere capaciteit.
 • Vandaag bedraagt de gemiddelde capaciteit van een harde schijf 16 TB, gebaseerd op conventionele PMR-technologie. De nieuwe HAMR-technologie, die fysiek meer bits op één schijf kan opslaan, zal ervoor zorgen dat managers van datacenters diezelfde slots kunnen vullen met 30 TB-schijven met een hoge dichtheid, wat aanzienlijke energie- en ruimtebesparingen en een enorme TCO-efficiëntie met zich meebrengt, inclusief CPU-, RAM- en vloerruimte.
 • HAMR-technologie zal operators van datacenters ook helpen om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen met duurzamere en energie-efficiëntere opslag, en zal een nog invloedrijkere rol spelen bij het aanpakken van de 53,6 miljoen ton e-waste die wereldwijd per jaar wordt geproduceerd.
 • Flash- en hardeschijftechnologie zullen in 2024 naast elkaar blijven bestaan in het datacenter
 • De exponentiële groei van data zal de vraag vergroten naar harde schijven met massacapaciteit, waarvan de synergie met flash-opslag de moderne workloads zal blijven ondersteunen.
 • De laatste analyses van IDC, Trend Focus en Forward Insights bevestigen dat harde schijven de meest kostenefficiënte optie zullen blijven voor de meeste capaciteitsgerichte opslagtaken.
 • De vraag naar opslagcapaciteit in de cloud – waar het overgrote deel van de data in de wereld zich bevindt – zal naar verwachting alleen maar toenemen, en harde schijven zullen de belangrijkste begunstigde zijn van deze exabyte-groei. Opslag op harde schijven zal massale gegevensopslag bieden tegen minder dan een vijfde van de kosten per bit van vergelijkbare all-flash-oplossingen. Wat de datacenterarchitecturen betreft zal de waardekloof volgend jaar – en ook de komende tien jaar – bijlange na niet dicht zijn.
redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This