Meer dan alleen een mooi speeltje: Waar low-code en ICT-security elkaar ontmoeten

30 november 2023

Bedrijven uit bijna elke sector – van banken en financiële dienstverleners tot de detailhandel en de auto-industrie – zijn in een race verwikkeld om hun digitale transformatie te versnellen en te blijven voldoen aan de huidige behoefte aan snelle softwareontwikkeling. Een groeiend aantal van deze organisaties wendt zich tot low-code om de ontwikkeling en implementatie van applicaties te stroomlijnen. 

In de meeste gevallen gaat het nu om bedrijfskritische applicaties zoals apps voor bankieren, claimsbeheer of gezondheidszorgplatforms, waarbij beveiliging, privacy en governance-eisen een belangrijk punt van zorg zijn. Dit is waar low-code en no-code platforms de scepsis van de IT-gemeenschap ontmoeten. 

Offert low-code veiligheid op voor snelheid? 

Beveiliging is van het grootste belang voor alle IT-professionals. Het is dan ook geen verrassing dat ze zich zorgen maken over de potentiële risico’s en kwetsbaarheden die gepaard gaan met het invoeren van nieuwe technologie die helpt bij het bouwen en ondersteunen van hun kernsystemen. ​ 

Is low-code veilig? Kan je erop vertrouwen? En hoeveel veiligheidscontrole heeft een organisatie over de code tijdens het ontwikkelingsproces? Betekent low-code dat de beveiliging wordt opgeofferd voor snelheid? 

Deze vragen zijn niet meer dan terecht, gezien het feit dat de meeste low-code en no-code platforms code abstraheren en automatiseren – waardoor traditionele ontwikkelaars bang zijn dat ze weinig tot geen zicht of controle hebben over de code die is gebouwd. Als ontwikkelaars geen toegang hebben tot de onderliggende code van de abstractie, kunnen ze deze niet op dezelfde manier testen als traditioneel gecodeerde (“high-code”) applicaties. Er is ook een angst voor tijdverlies als hele ontwikkelteams getraind moeten worden in low-code beveiliging terwijl de IT-achterstand zich blijft opstapelen. 

De waarheid is echter dat zelfs basis low-code platforms tegenwoordig essentiële beveiligings- bescherming bieden, automatisch testen op kwetsbaarheden, integreren met bestaande testtools en ingebouwde governance en controles bieden. Maar hoe veilig is low-code voor de onderneming? Het antwoord op deze vraag hangt af van de mogelijkheden en verschilt per platform. ​ 

One size does not fit all – wanneer het speelgoed een hulpmiddel wordt 

Als het aankomt op bedrijfsbeveiliging, zijn de meest eenvoudige low-code platformen misschien niet genoeg. Dit geldt vooral als het gaat om software voor sterk gereguleerde sectoren zoals de financiële sector en de gezondheidszorg, waar je ervoor moet zorgen dat het ontwikkelplatform voldoet aan bepaalde voorschriften. 

Veel grote organisaties die tegenwoordig een vorm van low-code/no-code gebruiken als onderdeel van hun basissysteem, hebben harde lessen geleerd. Ze hebben zich gerealiseerd dat, hoewel alle low-code en no-code platforms zijn gebouwd rond het centrale idee om applicaties sneller op de markt te brengen, de mogelijkheid om aangepaste code toe te voegen van vitaal belang is om ervoor te zorgen dat het platform de veranderende behoeften van het bedrijf kan ondersteunen en ze de code kunnen aanpassen aan nieuwe beveiligingsvereisten in elk stadium van het ontwikkelingsproces. ​ 

Dit komt omdat, terwijl gewone low-code platformen apps genereren door modellen te interpreteren, krachtige low-code platformen zich onderscheiden door meerlaagse beveiligingsmogelijkheden. Deze platforms genereren broncode die kan worden gescand op kwetsbaarheden en problemen, waardoor een hoger beveiligingsniveau tijdens het hele ontwikkelproces wordt gegarandeerd. Ze zijn ook uitgerust met automatische fixes voor verschillende bedreigingen, van DDOS-aanvallen tot kwetsbaarheden in de code. ​ 

Verder kunnen bedrijven die bedrijfskritische applicaties moeten bouwen en er tegelijkertijd voor moeten zorgen dat aan de beveiligings-, privacy- en governance-eisen wordt voldaan, ook aangepaste code gebruiken. Aangepaste code speelt een cruciale rol bij het in staat stellen van ontwikkelaars om verbeterde beveiligingscontrole te bereiken en ervoor te zorgen dat de beveiligingshouding in overeenstemming is met branche specifieke vereisten en voorschriften in elk stadium van het ontwikkelproces. 

Aangepaste code biedt fijnmazige controle over beveiligingsmaatregelen, waardoor organisaties kwetsbaarheden, bedreigingen en fouten effectief kunnen aanpakken. Het biedt ook de flexibiliteit om te integreren met bestaande testtools en beveiligingsprocessen te automatiseren, waardoor de handmatige inspanningen afnemen en de productiviteit van ontwikkelaars toeneemt. Met de juiste aanpak en expertise is aangepaste code een waardevol hulpmiddel om het beveiligingsraamwerk van een organisatie te versterken en gevoelige gegevens te beschermen. 

Deze extra beveiligingsmogelijkheden zijn een van de belangrijkste verschillen tussen high-performance low-code (HPLC) en gewone low-code. 

Het krachtige potentieel benutten voor veilige toepassingen op bedrijfsniveau 

Scepsis over de veiligheid van low-code platforms is de belangrijkste rem geweest op de opkomst van deze technologie. Maar nu krachtige low-code robuustere beveiligingsmaatregelen mogelijk maakt, beginnen bedrijven zich te realiseren dat low-code niet langer alleen een hulpmiddel is voor snelle app-ontwikkeling. Het is in feite uitgegroeid tot een krachtige oplossing voor het bouwen van bedrijfskritische applicaties. ​ 

Bovendien blijft de vraag naar cyberbeveiligingsprofessionals groter dan het aanbod. Low-code-platforms helpen het tekort aan talent te verlichten door repetitieve taken te automatiseren en ervaren professionals in staat te stellen zich te richten op activiteiten die meer waarde toevoegen. Bedrijven kunnen ook hun applicatieontwikkelingsproces stroomlijnen en tegelijkertijd prioriteit geven aan de bescherming van hun digitale activa. ​ 

Dus, in een wereld waar cyberbedreigingen alomtegenwoordig zijn, is hoogperformante low-code een belangrijk voorbeeld van wanneer low-code kan dienen als meer dan alleen een mooi speeltje voor bedrijven.

Eddy Aerts

Eddy Aerts

Eddy Aerts is Senior Account Executive BeLux bij OutSystems

Pin It on Pinterest

Share This