Hoe uw medewerkers behouden tijdens het tekort aan ICT-talent

15 november 2023

In de snelle digitale wereld van vandaag is technologie koning. Van kunstmatige intelligentie tot procesautomatisering, bedrijven vertrouwen op geavanceerde technologie om concurrentie voor te blijven. Maar de snelle vooruitgang op technologisch gebied brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor bedrijven die bij willen blijven, eén daarvan is een ernstig tekort aan technologisch talent.

Omdat de vraag het aanbod blijft overtreffen, worstelen bedrijven om toptalent te vinden en te behouden in gebieden als software engineering en data science.

Wat kunnen organisaties doen om deze steeds breder wordende kloof te overbruggen?

Wat is de oorzaak van het tekort aan technisch talent?

Het tekort aan technisch talent is een wereldwijd fenomeen dat verergerd is door de snelle groei van de technologie-industrie en de toenemende vraag naar technische vaardigheden.

Volgens IDC zal het tekort aan fulltime ontwikkelaars tegen 2025 oplopen tot 20%. Verschillende factoren leiden tot deze talentendroogte. Hier zijn de drie meest voorkomende die we zien bij onze klanten:

 1. Snel innovatietempo: Bedrijven in alle sectoren hebben een grote behoefte aan technisch talent, omdat de vraag naar hoogopgeleide werknemers veel groter is dan het aanbod. De tijd dat organisaties enkel software afnamen is voorbij. Nu de markt voortdurend verandert en ontwrichtende krachten een impact hebben op de wereld zoals we die kennen, worden organisaties gedwongen om softwareproducenten te worden. Bovendien mag de geproduceerde software geen eenheidsworst zijn; het moet onderscheidend en uniek zijn, en in staat zijn om ervaringen te leveren waar klanten en werknemers blij van worden.
 2. Gebrek aan training en opleidingsmogelijkheden voor mensen die de technische sector in willen: Veel mensen hebben onvoldoende toegang tot programma’s die hen opleiden voor een loopbaan in de technologie. Dit gebrek aan toegang tot opleidingen kan een grote barrière vormen voor mensen die in de technologie willen werken maar niet over de nodige vaardigheden of kwalificaties beschikken.
 3. Concurrentie: Het is erg moeilijk om getalenteerde werknemers te behouden als ze eenmaal zijn aangenomen. Door de grote vraag naar hun vaardigheden worden veel tech-medewerkers weggekaapt door andere bedrijven of weggelokt door hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden.

Al deze factoren hebben uiteindelijk een brutaal effect op het bedrijfsleven.

Organisaties worden vaak gedwongen om hogere salarissen te betalen of andere incentives aan te bieden om talent aan te trekken en te behouden, wat leidt tot hogere bedrijfskosten. Projecten, waaronder kritieke initiatieven, worden uitgesteld of zelfs geannuleerd.

Wat kunnen organisaties doen om deze stroom tegen te gaan?

Retentie: De sleutel tot het dichten van de kloof tussen IT- en technisch talent

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar tenzij je diepe zakken hebt en kunt concurreren met de lonen en spannende innovatieve projecten van techgiganten zoals Google en Amazon, is retentie je beste gok.

Vooral nu, in de post-pandemische wereld waar werken op afstand en flexibele uren mainstream zijn geworden. Je concurreert niet alleen met bedrijven binnen een beperkte geografische straal van de jouwe; je concurreert met de hele wereld.

Maar om technisch talent te behouden, moet je weten wat ontwikkelaars betrokken en gemotiveerd houdt.

Dat is wat een nieuw rapport van OutSystems en Evans Data Corp heeft onderzocht. Meer dan 800 ontwikkelaars wereldwijd deelden hun inzichten over wat hen gemotiveerd en betrokken houdt bij een bedrijf.

Hieronder vind je alvast de belangrijkste inzichten:

1. Minder dan de helft van de ontwikkelaars is van plan om bij hun huidige bedrijf te blijven

De meeste ontwikkelaars houden van hun baan (64%), maar slechts 48% “is zeker van plan” om binnen een jaar bij hun huidige werkgever te blijven – en dat percentage daalt naar 29% als we twee jaar verder kijken.

2. Een beter evenwicht tussen werk en privé is de belangrijkste reden om te blijven

Nu veel werknemers vrijwillig op afstand werken, is het behouden van talent complexer geworden omdat financiële voordelen en “leuke” extraatjes op kantoor niet genoeg zijn om ontwikkelaars aan te trekken. Volgens het onderzoek is 42% van de respondenten ervan overtuigd dat ze gemakkelijk een betere baan kunnen vinden op basis van het grote aantal vacatures.

Ontwikkelaars hebben een betere reden nodig om te blijven.

Op de vraag wat hen gemotiveerd zou houden, antwoordden ze:

 • Een beter evenwicht tussen werk en privéleven (50%)
 • Beter salaris (28%)
 • Beter team (29%)

3. Ontwikkelaars die low-code gebruiken zijn meer geneigd om te blijven

Organisaties zijn low-code gaan gebruiken om de productiviteit van hun ontwikkelaars te verhogen. De onderzoeksgegevens laten niet alleen zien dat ontwikkelaars genieten van de voordelen van low-code, maar ook dat het gebruik van low-code correleert met wat zij belangrijk vinden voor hun motivatie:

 • Ontwikkelaars die low-code gebruiken zijn veel vaker tevreden over hun tools dan traditionele ontwikkelaars (57% vs. 36%).
 • 49% van de respondenten was het er helemaal mee eens dat low-code de creativiteit verbetert.
 • 50% van de ondervraagde ontwikkelaars zei dat low-code de kwaliteit van apps verbetert.
 • Ondanks het feit dat ze aanzienlijk kleinere ontwikkelteams hebben, zijn low-code ontwikkelaars meer tevreden met de grootte van hun teams.
 • Low-code ontwikkelaars zijn gemiddeld 3,5 keer gepromoveerd bij hun bedrijf, vergeleken met 2 keer voor hun traditionele collega-ontwikkelaars.

Los het tekort aan technisch talent op met low-code

Het tekort aan technische mensen oplossen is cruciaal om te voldoen aan de eisen op het gebied van flexibiliteit en aanpassingsvermogen in dit tijdperk van “digitale urgentie”. Het wereldwijde tekort aan technisch talent zal naar verwachting niet snel verdwijnen en low-code kan een sleutelrol spelen om ervoor te zorgen dat uw ontwikkelaars zich productief en betrokken voelen.

Een high-performance low-code platform zoals OutSystems kan u helpen die kloof te dichten, terwijl het uw resources maximaliseert en u de flexibiliteit en kracht geeft die nodig is om het hoofd te bieden aan het moderne zakelijke landschap.

Met een high-performance low-code platform kunt u:

 • Time-to-market verkorten: snel aangepaste applicaties ontwikkelen en implementeren met minimale codering. Dit kan u helpen uw producten en diensten sneller op de markt te brengen dan uw concurrenten.
 • Ontwikkelingskosten verlagen: verlaag de kosten van het ontwikkelen van aangepaste applicaties door de noodzaak aan dure codeerresources te elimineren.
 • Flexibiliteit en wendbaarheid verhogen: verander of pas uw applicaties aan wanneer uw bedrijfsbehoeften evolueren. Dit kan u een concurrentievoordeel opleveren in de snel veranderende bedrijfsomgeving van vandaag.
Eddy Aerts

Eddy Aerts

Eddy Aerts is Senior Account Executive BeLux bij OutSystems

Pin It on Pinterest

Share This