Gartner: ‘Cloud is in 2028 pure noodzaak’

30 november 2023

De cloud uitgegroeid van een ontwrichtende kracht tot een onmisbaar onderdeel van zakelijke concurrentie. Dat stelt Gartner in een recent verschenen rapport.

De uitgaven aan public cloud-diensten blijven wereldwijd toenemen. In 2024 wordt verwacht dat de wereldwijde bestedingen aan deze diensten 679 miljard dollar zullen bedragen, met een prognose van meer dan 1 biljoen dollar in 2027. Deze cijfers onderstrepen de groeiende afhankelijkheid en het vertrouwen van bedrijven in cloud-technologieën.

Cloud als innovatie- en concurrentieversneller

Volgens Milind Govekar, Distinguished VP Analyst bij Gartner, investeren organisaties actief in cloudtechnologie om innovatie te stimuleren, marktverstoringen te creëren en klantenbinding te verbeteren. Dit alles met het doel een concurrentievoordeel te behalen. Hoewel veel organisaties de technische voordelen van cloud al benutten, hebben slechts enkelen het volledige potentieel ervan benut voor bedrijfstransformatie.

In 2023 zien de meeste bedrijven de cloud als een technologisch platform, gebruikt als een ontwrichter of als een enabler van mogelijkheden. Gartner voorspelt dat tegen 2028 meer dan 50% van de bedrijven industrie cloudplatforms zal gebruiken om hun zakelijke initiatieven te versnellen.

Bedrijven die de cloud gebruiken als een technologische disruptor, benutten het transformatieve potentieel om traditionele, datacentrum-georiënteerde computertechnieken en -technologieën te revolutioneren. Organisaties die cloudtechnologie als een capaciteitenabler adopteren, benutten nieuwe mogelijkheden zoals elasticiteit, snelle CI/CD-integratie, serverloze functies, en door AI aangedreven API’s en processen.

Cloud als zakelijke noodzaak in 2028

Tegen 2028 zal cloudcomputing evolueren van een innovatiefacilitator naar een zakelijke noodzaak. Het zal dienen als een fundament voor organisaties om platformbedrijfsconcepten te verspreiden, interconnecties, schaal, aggregatie en analyse mogelijkheden te bieden, en technologie als een fundamenteel onderdeel van een bedrijfsmodel te gebruiken.

In 2028 zullen de meeste organisaties volledig zijn getransformeerd tot digitale entiteiten, in staat om zakelijke en marktomstandigheden te detecteren en hierop te reageren. CIO’s en IT-leiders moeten een efficiënt cloudwerkingsmodel implementeren om hun zakelijke doelstellingen te bereiken.

De cloud zal tegen 2028 niet alleen een technologische disruptor of enabler zijn, maar een essentieel onderdeel van zakelijk succes. Bedrijven die deze trend vroegtijdig adopteren en integreren in hun bedrijfsstrategieën, zullen goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de talrijke voordelen die cloudtechnologie biedt.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This