Gartner: AI en platform engineering naderen mainstream-adoptie

30 november 2023

In de wereld van software engineering staat een belangrijke verschuiving op het punt van realisatie. Volgens het recente Hype Cycle rapport voor Software Engineering van Gartner zullen binnen twee tot vijf jaar twee cruciale technologieën – AI-aangestuurde software engineering (AIASE) en platform engineering – mainstream-adoptie bereiken. 

Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien de huidige staat van deze technologieën en de potentie die ze hebben om de manier waarop software wordt gecreëerd, getest en bediend te transformeren.

AI en Machine Learning in softwareontwikkeling

De voorspelling van Gartner dat tegen 2027 50% van de software engineers in ondernemingen gebruik zal maken van door machine learning aangedreven programmeer-tools, is een indicatie van de snelheid waarmee deze technologieën worden geïntegreerd in de softwareontwikkeling. Momenteel maakt minder dan 5% van de software engineers hier gebruik van, stelt Gartner, wat de snelle groei en acceptatie in de komende jaren onderstreept.

Rol van AI-coderingsassistenten

AI-coderingsassistenten worden gezien als een belangrijk hulpmiddel om de productiviteit en tevredenheid van ontwikkelaars te verhogen. Deze assistenten nemen routinetaken voor hun rekening, waardoor ontwikkelaars zich kunnen richten op meer waardevolle activiteiten. Dit resulteert in een snellere levering van functies en een efficiënter gebruik van bestaande teams.

AIASE-tools

AIASE-hulpmiddelen automatiseren routinematige en repetitieve taken in de softwareontwikkelingscyclus, zoals het genereren van standaardcode en unit-testcode. Dit stelt software-engineers in staat hun tijd en creativiteit te richten op activiteiten met een hogere waarde, zoals de ontwikkeling van nieuwe functies. Bovendien dragen deze hulpmiddelen bij aan een efficiëntere allocatie van software-engineeringcapaciteit voor bedrijfsinitiatieven met hoge prioriteit, complexiteit en onzekerheid.

Beheer van complexiteit

Digitale ondernemingen omarmen steeds vaker platform engineering-praktijken om de complexiteit van hun technologie-ecosysteem te beheren. Platform engineering richt zich op het leveren van zelfbedieningstools, capaciteiten en processen die platformgebruikers helpen waarde te leveren, terwijl kosten en risico’s worden beheerd. Gartner voorspelt dat tegen 2026 80% van de software-engineeringorganisaties platformteams zullen hebben opgericht als interne leveranciers van herbruikbare diensten, componenten en hulpmiddelen voor applicatielevering.

Deze technologieën, waaronder AIASE en platform engineering, bereiken momenteel de piek van overdreven verwachtingen. De transformatieve voordelen die zij naar verwachting zullen hebben op software engineering in de komende jaren, kunnen een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfsmodellen van organisaties. Dit drijft nieuwe strategieën en tactieken aan en markeert een keerpunt in de manier waarop software engineering wordt benaderd en uitgevoerd.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This