Altair RapidMiner 2023 uitgebreid met nieuwe generatieve AI

28 november 2023

Het Altair RapidMiner platform voor data-analyses en AI is uitgebreid met nieuwe generatie functies voor generatieve AI-toepassingen. Met als doel de integratie van large language models (LLM’s) in bedrijfsapplicaties zowel te vereenvoudigen als te versnellen.  

LLM’s integreren in businessapplicaties

Oplossingen in het Altair RapidMiner-ecosysteem bieden nu meer generatieve AI-mogelijkheden, waardoor gebruikers hun workflowontwerp kunnen vereenvoudigen en unieke versies van grote taalmodellen (LLM’s) zoals ChatGPT kunnen bouwen met behulp van eigen data. Een bedrijf kan daarmee bijvoorbeeld een ChatGPT-variant maken die volledig is afgestemd op het eigen jargon, productassortiment, applicaties en klanten. 

Het Altair RapidMiner-platform benut tevens ChatGPT’s nieuwe API, zodat gebruikers voortaan aanpassingen kunnen aanbrengen zonder code te hoeven schrijven. Bovendien hebben ze met een enkele klik toegang tot alle 300.000 Hugging Face-modellen en kunnen ze modellen verfijnen met miljarden parameters. Altair RapidMiner maakt ook nog gebruik van LLM’s om de algehele ervaring te verbeteren: gebruikers kunnen eenvoudig de gewenste datatransformaties doorgeven en de software creëert daarna automatisch de juiste workflow.

Data-science toegankelijk maken

De uitgebreide AutoML-toolset van Altair RapidMiner ondersteunt nu geautomatiseerde clustering naast voorspellende modellering, feature-engineering en tijdreeksvoorspellingen. De intuïtieve, op wizards gebaseerde gebruikerservaring stelt nieuwe gebruikers van machine learning technologie in staat om productieklare modellen te bouwen. 

De Altair RapidMiner software ondersteunt met één klik implementaties van AutoML-modellen en vereenvoudigt de bediening van voorspellende modellen die zijn getraind met AutoML als REST API-eindpunten. Minder ervaren data-analisten en data-scientists kunnen binnen enkele seconden machine learning-modellen implementeren en integreren met behulp van de voorgeconfigureerde implementatie-instellingen van Altair RapidMiner. 

Tevens biedt Altair RapidMiner nu een op een wizard gebaseerd hulpmiddel voor het bouwen van de unieke, gepatenteerde en zeer verklaarbare beslisbomen van Altair. Deze stellen gebruikers zonder een achtergrond in data-science in staat complexe interacties binnen data te visualiseren en te begrijpen hoe een AI-model zijn output produceert. Gebruikers kunnen automatisch bomen opbouwen, de beste splitsingen vinden, splitsingen verwijderen en score-workflows opslaan.

Gestroomlijnde codeerervaring voor SAS, Python en R 

Altair RapidMiner bevat ook nog Altair SLC, een alternatieve SAS-taalomgeving, met een volledig geïntegreerde ontwikkelomgeving plus tools met amper code ter ondersteuning van geavanceerde analysefuncties, hoge productiviteit en korte ontwikkelings- en implementatiecycli. Met Altair SLC kunnen organisaties eenvoudiger dan ooit overstappen naar een flexibel, modern analyseplatform met een minimale zakelijke impact. Tevens stelt de verbeterde Python API gebruikers in staat om SAS-taalcode te testen en uit te voeren vanuit hun Python-ontwikkelomgeving.Bovendien biedt de workspaces-functionaliteit van Altair RapidMiner een nieuw paradigma voor Python-ontwikkelaars in Altair AI Cloud. Die workspaces omvatten interactieve codeersessies waarmee ontwikkelaars een standaard IDE kunnen gebruiken om productieklare Python-code te ontwikkelen op basis van centraal beheerde en geconfigureerde Python-omgevingen. Om code uit te voeren, kunnen gebruikers eenvoudig benodigde computerbronnen specificeren en aanzetten, inclusief het selecteren van GPU-hardware voor complexe modelleringstaken zoals beeldverwerking, modellering in grote talen, of soortgelijke functies.

Nieuwe generatie tools voor historische en live datavisualisatie

Altair Panopticon, de oplossing voor datavisualisatie en streaminganalyse van Altair RapidMiner, biedt een gestroomlijnde interface met nieuwe generatie datavisualisatiefuncties, lay-outsjablonen en -hulpmiddelen en stijlinstellingen. Met als doel het bouwen, publiceren en gebruiken van dashboards eenvoudiger en intuïtief dan ooit te maken. Al deze verbeteringen zorgen ervoor dat ontwerpers minder tijd hoeven te besteden aan instellingen en zich meer kunnen concentreren op het bouwen en implementeren van mooiere, gemakkelijker te begrijpen dashboards.

Verder kunnen analisten grote, complexe en snel veranderende datasets beter analyseren, uitschieters en afwijkingen opsporen en snel nieuwe inzichten in hun data verkrijgen. Panopticon laat data tijdens het gebruik zien, waaronder in de cloud, in bestanden, big data en streamings, met behulp van in-memory caching zonder tussenopslag. Het biedt in-memory data blending, waarbij data uit verschillende bronnen worden gecombineerd, en stelt gebruikers in staat meer datapunten dan ooit te visualiseren. De mogelijkheden voor data governance geven gebruikers toegang tot hetzelfde dashboard, maar met geïndividualiseerde inhoud. Het stelt ze tevens in staat naadloos in en uit de tool te gaan, van en naar andere browsergebaseerde systemen.

Investeren in gepatenteerde data-extractie en -voorbereiding

Altair RapidMiner continueert meer dan 30-jaar ervaring op het gebied van data-extractie en -voorbereiding in Altair Monarch. Deze software biedt betere prestaties en security, met directe lees-/schrijfondersteuning voor Azure Blob-opslag, Google Cloud-opslag, Oracle Cloud-opslag en Azure Active Directory. Met zijn geavanceerde PDF-naar-Excel-functionaliteit en de mogelijkheid om rapportages voor bank- en boekhoudsystemen te extraheren, blijft Monarch marktleider.

“De upgrades van Altair RapidMiner brengen het platform naar een hoger niveau en versterken zijn positie als een alomvattend, end-to-end en uniek aanbod binnen de data-analyse en AI-sfeer”, aldus Sam Mahalingam, chief technology officer van Altair. “Door gebruikers met elke competentie en persona’s eenvoudiger toegang te geven tot mogelijkheden met weinig of geen code, is Altair RapidMiner een baanbrekend ecosysteem voor organisaties in alle sectoren. Dit platform helpt ze hindernissen te overwinnen en digitale transformaties te versnellen.”

Bezoek voor meer informatie over Altair RapidMiner: https://altair.com/altair-rapidminer
Lees meer informatie over Altair’s data analytics en AI-functies op: https://altair.com/data-analytics

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This