Hoe kunnen bedrijven multi-cloud gebruiken om hun disaster recovery-strategie te verbeteren?

9 november 2023

Overname van de cloud is een cruciaal onderdeel van IT-modernisering. Naarmate organisaties hun gegevens en applicaties naar de cloud verplaatsen, worden maatregelen voor noodherstel noodzakelijk. Nu bedrijven wereldwijd actief zijn en zich uitstrekken over meerdere regio’s, kan het zijn dat één cloudprovider niet aan alle eisen voldoet. Daarom is een multi-cloud strategie voor veel organisaties de juiste keuze. Bij een multi-cloud infrastructuur kan er sprake zijn van distributie over meerdere IaaS-, PaaS- en SaaS-instanties, die elk aan verschillende behoeften voldoen. Het verbetert de uptime, maakt naleving van wettelijke normen mogelijk en verlaagt zelfs de operationele kosten.

Maar liefst 89% van de bedrijven gebruikt een multi-cloud aanpak, terwijl 80% kiest voor een hybride aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van publieke en private clouds. Cloud Providers bieden tegenwoordig rampen hersteldiensten en bedrijven maken steeds vaker gebruik van deze diensten om hun gegevens en toepassingen te beschermen. Het gebruik van meerdere clouds is een van de meest eenvoudige strategieën voor noodherstel.

Waarom is een disaster recovery-strategie in de cloud belangrijk?

Herstel na rampen is van vitaal belang omdat het personeel niet regelmatig back-ups maakt en de toenemende dreiging van cyberaanvallen en ransomware kritieke applicaties en gegevens in gevaar brengt. Daarom maken bedrijven gebruik van multi-cloud disaster recovery services. Een bedrijf zal bijvoorbeeld zijn CRM- of ERP-systeem willen beschermen, dat de kern vormt van zijn bedrijf. Op dezelfde manier zal een organisatie in de gezondheidszorg haar elektronische patiëntendossiers (EHR) willen beschermen.

Een goed opgezette disaster recovery-strategie in de cloud is essentieel voor het waarborgen van gegevensbescherming, bedrijfscontinuïteit en kosteneffectief herstel. Het minimaliseert downtime, behoudt het vertrouwen van de klant, voldoet aan regelgeving en bereidt bedrijven voor op een snel herstel van onvoorziene verstoringen, waardoor uiteindelijk de risico’s worden beperkt en de algehele veerkracht wordt vergroot. 

Twee benaderingen voor een multi-cloud ramp-herstelstrategie

Er zijn een paar benaderingen voor een multi-cloud ramp-herstelstrategie. 

  • Optie 1: Meerdere cloud providers gebruiken.
  • Optie 2: afzonderlijke diensten van één cloudprovider gebruiken.

Optie 1 – Meerdere cloud providers gebruiken: Het implementeren van multi-cloud disaster recovery met meerdere providers biedt verschillende voordelen, zoals het vermijden van vendor lock-in in geval van opwaartse prijswijzigingen of service problemen. Je kunt altijd van cloud provider wisselen als dat nodig is. 

Het hebben van gegevens over verschillende serviceproviders beperkt de risico’s van gegevensverlies. Met multi-cloud omgevingen krijgt u de flexibiliteit om kritieke gegevens en systemen te herstellen naar een locatie van uw keuze. Zorg voor duidelijke Recovery Time Objectives (RTO) en Recovery Point Objectives (RPO) voor elke applicatie of service om het Disaster Recovery (DR) planningsproces en de toewijzing van resources te sturen. Ontwerp jouw multi-cloud DR-architectuur om downtime te minimaliseren en gegevensbescherming te maximaliseren door verschillende DR-technieken te gebruiken, zoals replicatie, failover en back-up.

Aan de andere kant kan het implementeren van een Disaster Recovery (DR)-plan met meerdere cloud providers complexiteit en hogere kosten met zich meebrengen en veel meer inspanning en voortdurende ondersteuning vergen. Je moet ook jouw personeel en nieuwkomers trainen in DR-oefeningen. Het monitoren van multi-clouds verspreid over verschillende locaties is tijdrovend in vergelijking met een enkele cloud. Het beheren van multi-cloud servers kan complex zijn en leiden tot gemiste updates of defecten als het niet efficiënt wordt gemonitord. Door geautomatiseerde tools zoals het emma multi-cloudbeheer platform te gebruiken, krijg je echter meer zichtbaarheid en controle in multi-cloud omgevingen en kan je de voordelen van multi-cloud rampen herstel benutten.

Optie 2 – Afzonderlijke diensten van één cloudaanbieder gebruiken: je kunt veilige noodherstel procedures instellen als je tevreden bent met jouw enkele cloudaanbieder. In dat geval moet je goed plannen om regelmatig meerdere back-ups, test back-ups en rampherstel scenario’s te maken en zorgen voor kwaliteit en snelle ondersteuning van je cloudaanbieder. Het is beter om in zee te gaan met een betrouwbare cloudleverancier met proactieve ondersteuning.

Vijf belangrijke punten bij het toepassen van een multi-cloud DR-strategie

Door een betrouwbare multi-cloud strategie voor noodherstel te ontwikkelen, blijven je bedrijfsactiviteiten optimaal werken. Houd bij het uitstippelen van je multi-cloud strategie rekening met deze vijf essentiële punten.

Kies meerdere locaties

Kies cloud providers die jouw applicaties en gegevens op meerdere locaties kunnen opslaan in plaats van op één locatie. Een multi-cloud rampherstel aanpak zal activa beter beschermen met een bredere multi-cloud voetafdruk voor DR. Het is echter beter om meerdere cloud servers in hetzelfde land te hebben dan in meerdere landen om complicaties op het gebied van wet- en regelgeving te voorkomen. 

Twee cloud serviceproviders gebruiken 

Er moeten minimaal twee verschillende Cloud Service Providers (CSP) in de disaster recovery-strategie worden opgenomen. Als er één uitvalt, is de andere beschikbaar. De kans dat twee verschillende CSP’s samen falen is uiterst zeldzaam. Als de cloud DR-locaties zich in hetzelfde land bevinden, is het handig en eenvoudiger om je te houden aan het wettelijke beleid.

Testen en kwaliteitsborging

Het is raadzaam om het multi-cloud disaster recovery te testen met een klein voorbeeldproject, zodat je de resultaten kunt analyseren. Begin je DR-strategie met het selecteren van datasets met een lage kritiek en meerdere cloud providers. Vervolgens kun je de resultaten analyseren en de strategie uitbreiden naar andere bedrijfsmiddelen. Wat betreft compliance en wettelijke vereisten, houd u bij het plannen en uitvoeren van de multi-cloud DR-strategie aan branchespecifieke compliance vereisten en wettelijke voorschriften die relevant zijn voor gegevensopslag, privacy en disaster recovery. Dit moet ook deel uitmaken van uw DR-testplan.

Gebruik geautomatiseerde hulpmiddelen

Met geautomatiseerde tools kan je workloads efficiënt repliceren naar verschillende clouds en multi-cloud migraties automatiseren. Het orkestreren en stroomlijnen van uw DR-processen met geautomatiseerde tools zal snellere en efficiëntere failover- en failback-procedures mogelijk maken.

Maak DR-oefeningen regelmatig

Applicaties en gegevens worden regelmatig bijgewerkt. Het is aan te raden om regelmatig rampherstel oefeningen te plannen om de hersteltijd van multi-clouds te beoordelen en te garanderen hoe functies zullen presteren bij een ramp. DR-oefeningen simuleren rampen; als de resultaten niet aan jouw verwachtingen voldoen, kan je deze bespreken met jouw cloud serviceprovider.

Het emma-platform voor het stroomlijnen van multi-cloudbeheer en noodherstel strategieën

Het emma-platform biedt uitgebreide mogelijkheden om organisaties te helpen hun multi-cloud omgevingen te beheren en ondersteunt effectieve strategieën voor disaster recovery:

  • Ondersteuning voor meerdere clouds – Het emma-platform ondersteunt een groot aantal cloud providers, waaronder Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform (GCP). Dit maakt het voor organisaties eenvoudig om een rampherstel strategie te implementeren die meerdere cloud platforms omvat.
  • Gecentraliseerde zichtbaarheid en controle – Eén enkel venster biedt zicht op alle cloud resources, ongeacht bij welke cloudprovider ze worden gehost. Dit maakt het eenvoudig om potentiële risico’s te identificeren en te beheren en om herstelplannen te ontwikkelen en te implementeren.
  • Geautomatiseerd herstel – Het platform kan het herstel van cloud resources automatiseren in het geval van een ramp. Dit kan helpen om de tijd die nodig is om bedrijfskritische applicaties en diensten te herstellen te verkorten en downtime en verstoring te minimaliseren.

Bovendien kunnen organisaties met behulp van de meegeleverde tools en functies hun herstel gereedheid voor rampen verbeteren en de impact van rampen op hun bedrijfsvoering verminderen:

  • Real-time monitoring – Monitor continu alle cloud resources op potentiële risico’s. Dit helpt om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren, voordat ze een ramp veroorzaken.
  • Waarschuwingen en meldingen – Er worden waarschuwingen en meldingen verstuurd naar IT-personeel in het geval van een potentiële of daadwerkelijke ramp. Dit helpt ervoor te zorgen dat de IT-medewerkers op de hoogte zijn van het probleem en snel corrigerende maatregelen kunnen nemen.
  • Rapportage en analyse – Het emma-platform biedt een verscheidenheid aan rapporten en analyses die kunnen worden gebruikt om de prestaties van het herstel na rampen te volgen en gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn.
Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This