NexGen investeert een miljard in een Europese AI cloud

2 oktober 2023

In een ambitieuze poging om de groei van kunstmatige intelligentie (AI) in Europa te stimuleren, heeft NexGen Cloud, een Infrastructure as a Service (IaaS) aanbieder, plannen en financiering aangekondigd voor een van de eerste AI Supercloud-implementaties in Europa. Dit initiatief, met een investering van een miljard dollar, is bedoeld om Europese technologiebedrijven, organisaties en overheden een platform te bieden voor het ontwikkelen en toepassen van innovatieve generatieve AI-toepassingen.

Met een hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en een Europese vestiging in Malaga (Spanje) is NexGen Cloud lid van het Nvidia Partner Network en heeft het naar eigen zeggen al 576 miljoen dollar gecommitteerd aan hardware-orders bij leveranciers. De AI Supercloud zal dienen als een gespecialiseerd, rekenintensief platform, waarmee belanghebbenden gevoelige AI-toepassingen en onderzoek kunnen uitvoeren binnen de Europese jurisdictie en privacywetgeving. 

De inzet van de AI Supercloud staat gepland voor oktober 2023 en is een reactie op de groeiende vraag naar razendsnelle computercapaciteit, voortgestuwd door de toenemende interesse in generatieve AI en andere AI-toepassingen om innovatie te bevorderen en efficiëntie te verbeteren. Het zal ook regionale en kosteneffectieve toegang tot GPU-cloudservices bieden voor Europese ondernemingen en scale-ups.

Deze AI cloud-diensten zullen worden geleverd vanuit Europese datacenters die uitsluitend worden gevoed met 100% hernieuwbare energie, aldus NextGen. Hiermee hoopt men sectorenals gezondheidszorg, financiën, en media en entertainment te ondersteunen. In juni 2024 zal de Europese AI Supercloud meer dan 20.000 Nvidia H100 Tensor Core GPU’s bevatten, waarmee ondernemingen toegang krijgen tot een van de krachtigste GPU-platformen ter wereld.

Chris Starkey, CEO van NexGen Cloud, benadrukt in een persbericht dat AI de economische voorspoed van naties en burgers zal bepalen. Hij gelooft dat de AI Supercloud Europese bedrijven een concurrentievoordeel zal bieden in de volgende technologische evolutie, allemaal binnen de Europese jurisdictie, met de bijbehorende gegevenssoevereiniteit en veiligheid. Om de financiering van de AI Supercloud te ondersteunen, heeft NexGen Cloud een samenwerking aangegaan met Moore and Moore Investments Group (MMI) en heeft het een speciaal fonds opgezet dat investeringen heeft aangetrokken van hun particuliere investeerders. 

Gedurende de komende twaalf maanden zal toegang tot de AI Supercloud worden verstrekt via NexGen Cloud’s onlangs gelanceerde Hyperstack-platform. Hyperstack is een op GPU’s gebaseerd cloud-platform op basis van Nvidia-technologie, dat direct-to-compute, GPU-enabled cloud-toegang biedt voor de Europese markt. Het bedrijf neemt al pre-orders aan voor de eerste implementatie in oktober.

Hyperstack is gelanceerd in 2023. Het is een Europese GPU as a Service cloud-platform dat Enterprise-grade infrastructuur aanbiedt aan eindgebruikers en bedrijven wereldwijd.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This