Techbedrijven starten nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

29 september 2023

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.

Deze innovatiehub is een samenwerkingsverband dat ook de Deense brancheorganisatie voor datacenters, Datacenter Industrien, omvat. Het doel is om belangrijke stakeholders in de Europese datacentersector samen te brengen, waaronder exploitanten, leveranciers, NGO’s, universiteiten, en elektriciteits- en netwerkbedrijven. Het consortium wil dienen als een neutraal ontmoetingspunt waar belangrijke spelers kunnen samenwerken om nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen die snel kunnen worden geïmplementeerd voor de groene transitie. Tegelijkertijd wil het dienen als een platform voor het delen van beste praktijken en begeleiding van vooraanstaande onderzoekers.

Met de voortdurende groei van de sector is het verminderen van de milieuvoetafdruk van datacenters een prioriteit geworden. Volgens schattingen van het Internationaal Energieagentschap zijn datacenters verantwoordelijk voor ongeveer één procent van de energiegerelateerde broeikasgasemissies wereldwijd. Echter, met de toenemende vraag naar cloud computing en dataservices is de verwachting dat de CO2-voetafdruk van de sector in de komende jaren aanzienlijk zal toenemen.

De nieuwe hub wil deze uitdagingen aanpakken door best practices te delen en een reeks innovatieve nieuwe projecten te ondersteunen. Het eerste pilotproject, dat al in ontwikkeling is, zal zich richten op het ontwikkelen van nieuwe modellen voor het gebruik van restwarmte uit datacenters, bijvoorbeeld door de datacenters rechtstreeks aan te sluiten op lokale stadsverwarmingsnetwerken. Andere projecten die op de planning staan, hebben tot doel het gebruik van hernieuwbare energie in datacenters te optimaliseren en de emissies van de toeleveringsketen van de sector te verminderen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This