Franse miljardair Xavier Niel (Iliad) investeert 200 miljoen in AI

29 september 2023

Xavier Niel, oprichter, CEO en meerderheidsaandeelhouder van telecombedrijf Iliad, heeft grootse plannen aangekondigd rondom kunstmatige intelligentie (AI). Volgens een bericht van TechCrunch heeft Niel tegenover het AFP verklaard strategisch te willen investeren in AI met een fonds van 200 miljoen euro.

Niel is niet enkel de CEO van een telecombedrijf. Naast Iliad is hij ook eigenaar van Station F, een startup campus in Parijs waar honderden startups gevestigd zijn. Daarnaast is hij de financiële backer van Kima Ventures, een seed-fonds dat jaarlijks in ongeveer honderd startups investeert. Een van de dochterondernemingen van Iliad is Scaleway, een Europese cloud provider.

De investeringen in AI zullen op verschillende manieren worden vormgegeven. Iliad heeft als eerste stap een onderzoekscentrum in Parijs geopend met een initiële investering van 100 miljoen euro. Het centrum is van plan onderzoekers aan te trekken die ervaring hebben op het gebied van AI en zal beurzen verstrekken aan promovendi. Er wordt verwacht dat er onderzoekspublicaties, spin-outs en publiek-private samenwerkingen uit zullen voortkomen. Niel zal als voorzitter van dit onderzoekscentrum fungeren.

Scaleway, aan de andere kant, versterkt zijn positie op het gebied van GPU’s en AI cloud-oplossingen. Het bedrijf heeft 1016 Nvidia H100 GPU’s aangeschaft, een model dat erg in trek is bij AI-bedrijven. Dankzij deze aanschaf is Scaleway nu de grootste Europese cloud provider op het gebied van GPU cloud computing capaciteiten. De H100 GPU’s zijn momenteel alleen beschikbaar in een privé-beta. Scaleway heeft plannen om samen te werken met Nvidia om alle AI-tools en -frameworks van Nvidia beschikbaar te stellen.

Tenslotte lanceert Scaleway een Europese AI-conferentie op Station F. De eerste editie staat gepland op 17 november, en het bedrijf verwacht meer dan 1000 deelnemers te trekken, met een bijzondere focus op engineers en onderzoekers die aan AI-projecten werken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This