3 tips om applicaties te actualiseren

12 september 2023

Heel wat bedrijven worstelen nog met oude en complexe legacy systemen. Heel wat tijd en budget gaat veelal naar het onderhouden van deze software en het up-to-date brengen ervan is meestal geen eenvoudige zaak. Heb je echter al bekeken hoe een low-code platform zoals dat van OutSystems kan helpen? Ik geef je nog graag 3 andere tips mee die kunnen helpen om uw applicaties te moderniseren. 

1. Pluk laaghangend fruit 

Legacy problemen zijn vaak mooie voorbeelden van Belgische kotenbouwerij. Doorheen de jaren werden er steeds functionaliteiten aan toegevoegd om aan nieuwe noden te voldoen. Het resultaat is vaak een niet-gebruiksvriendelijk en complex programma. Vaak hebben de ontwikkelaars van weleer het bedrijf verlaten en moeten de opvolgers bladzijden aan documentatie doornemen om te begrijpen waarom iets functioneert zoals het functioneert. 

Wees er maar zeker van dat als je de gebruikers van dergelijke software aanbiedt om deze aan te pakken, je een volmondige ‘ja’ zal krijgen. Het zal je dus zelden moeite kosten om hun medewerking te krijgen. 

Als je met de gebruikers praat over wat er verbetert kan worden, zullen ze zich betrokken en serieus genomen voelen. Met een platform als dat van OutSystems kan je bovendien snel resultaten boeken wat je geloofwaardigheid en die van je team verhoogt. ​ Door op de achtergrond bepaalde zaken te automatiseren wordt hen bovendien werk uit handen genomen en kunnen ze hun tijd beter benutten. Tijdens het moderniserings-traject zal je ook de mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten en verbeteringen ontdekken. 

2. Twee vliegen in 1 klap: combineer front-end en backend-ontwikkelingen 

Als je een project aanpakt ben je vast nog vaak geneigd om te beginnen met de backend en te eindigen met de front-end. Vanuit ontwikkelaarsoogpunt is dit logisch. Het nadeel is echter dat je pas veel later zal zien hoe bepaalde functies er zullen uitzien en je ook pas op dat ogenblik dan aanpassingen kan doorvoeren. Daarom is het wellicht slimmer om front-end en backend-ontwikkelingen samen aan te pakken of zelfs om met de front-end te beginnen. Met OutSystems kan dit perfect omdat hun high performance low-code platform werkt op basis van bouwblokken, kant-en-klare templates en modules die je heel visueel met elkaar kan combineren. Je kan dus razendsnel de grote lijnen uitzetten en vervolgens de zaak verfijnen. 

Denk er ook aan dat in realiteit, er niet altijd een duidelijke scheiding tussen front-end en backend is. De backend is immers meer dan alleen een database. Als je een systeem modulair opbouwt is het makkelijker om later slecht bepaalde onderdelen te vervangen of bij te werken. Je kan bij een monolithisch systeem ook overwegen de database te behouden en een nieuwe front-end modulair op te bouwen. Wil je toch liever de oude database vervangen dan kan je deze tijdelijke behouden in de vervangingsperiode en de nieuwgebouwde modules al laten wegschrijven in een nieuwe database. Hierdoor krijg je extra flexibiliteit. ​ 

3. Integreer je databases en applicaties 

Het moderniseren van een legacy systeem is natuurlijk een uitstekende gelegenheid om meteen te integreren met andere applicaties of databases. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat medewerkers niet verschillende keren dezelfde gegevens moeten invullen in verschillende applicaties maar dat alles automatisch netjes doorstroomt. Je kan ook de analyse van data die in verschillende databases zit met elkaar combineren. Het zal je nieuwe inzichten geven in bijvoorbeeld de behoeften en verwachtingen van je klanten waardoor je betere beslissingen kan nemen. ​ ​ 

Omdat OutSystems een modulaire aanpak ondersteunt en het standaard voorziet in heel wat connectoren en API’s kan je heel snel vooruitgang boeken ongeacht of je in de cloud werkt of on premise. ​ 

Eddy Aerts

Eddy Aerts

Eddy Aerts is Senior Account Executive BeLux bij OutSystems

Pin It on Pinterest

Share This