Multi-cloud. Zonder de ‘pijn’

7 september 2023

Organisaties kiezen steeds vaker voor een multi-cloud strategie en merken dat dit leidt tot grotere complexiteit en hogere beheerkosten. Het toepassen van een multi-cloud strategie wordt steeds gebruikelijker in organisaties. Meer dan 65% van de organisaties werkt momenteel in een multi-cloud omgeving en nog eens 20% zegt actief op zoek te zijn naar een aanvullend platform voor hun cloudomgeving. Bovendien voorspelt Microsoft dat bijna negen op de tien bedrijven hun uitgaven aan multi-cloud of hybride cloud de komende jaren zullen verhogen, en 95% zegt dat deze technologieën al cruciaal zijn geweest voor hun succes. Voor veel bedrijven zijn de voordelen van de cloud duidelijk nu ze op zoek zijn naar kosteneffectieve en passende oplossingen voor hun specifieke workloadvereisten. Ze zijn zich ervan bewust dat de cloud een business enabler is en erkennen het concurrentievoordeel dat het biedt als het gaat om snel schalen, snellere time-to-market en snellere innovatie.

De groei van de multi-cloud

Maar wat zit er achter de groei van de multi-cloud? De strategie is om meerdere cloud providers te gebruiken en deze strategisch te verdelen.

Het doel van multi-cloud is het elimineren van de afhankelijkheid van een enkele provider, het optimaliseren van de kosten, het verhogen van de flexibiliteit en het benutten van de mogelijkheden van meerdere cloud providers, het verdelen van workloads en applicaties over meerdere platforms om de unieke sterke punten en mogelijkheden van elke provider te benutten. Het doel is om de afhankelijkheid van een enkele provider te elimineren, de kosten te optimaliseren, de flexibiliteit te vergroten en gebruik te maken van de mogelijkheden van verschillende cloud providers.

“Het doel van multi-cloud is om de afhankelijkheid van een enkele provider te elimineren, kosten te optimaliseren, flexibiliteit te verbeteren en gebruik te maken van de mogelijkheden van verschillende cloud providers”

Een cloud-agnostische multi-cloud strategie gaat een stap verder en richt zich op het minimaliseren van de afhankelijkheid van een bepaalde cloudaanbieder. Deze strategie is erop gericht ervoor te zorgen dat applicaties en workloads zo worden ontworpen en ingezet dat ze naadloos in verschillende cloudomgevingen kunnen draaien, zonder strak gebonden te zijn aan de services of eigen kenmerken van een bepaalde cloudprovider. Dit geeft bedrijven de vrijheid om de cloudoplossing te kiezen die het beste bij hen past en om zonder compatibiliteitsproblemen van de ene provider naar de andere en van de ene locatie naar de andere te verhuizen.

In de praktijk is een veelvoorkomend voorbeeld van het gebruik van multi-cloud in bedrijven softwareontwikkeling. Ontwikkelaars kunnen kiezen voor alternatieve cloud omgevingen voor testdoeleinden om de kosten onder controle te houden. Bedrijven kunnen ook kiezen voor bepaalde diensten die een cloud provider kan bieden en die niet beschikbaar zijn in hun primaire cloud, zoals modellen voor machine learning.

Een ander aspect is betrouwbaarheid: bedrijven moeten er zeker van zijn dat hun applicaties werken als er niets anders is. Als hun primaire cloudaanbieder uitvalt, moeten ze hun bedrijfskritische applicaties elders veiligstellen, bij voorkeur in een andere geografische regio. Het komt zelfs voor dat bedrijven door overnames een heterogene cloud infrastructuur moeten beheren.

Wat de reden ook is, multi-cloud nirvana belooft een wereld waarin bedrijven naadloos meerdere providers en virtuele infrastructuurprestaties kunnen beheren terwijl ze een grotere efficiëntie bereiken.

Meer cloud betekent meer complexiteit

In werkelijkheid kan de situatie echter heel anders zijn. Want meer clouds betekent meer complexiteit – en vaak hebben bedrijven niet de tijd, vaardigheden of middelen om deze omgeving effectief te beheren.

Bedrijven moeten meerdere cloud providers beheren, elk met hun eigen tools, platforms en interfaces. Dit betekent ook dat ze moeite hebben om de beveiliging, compliance en prestaties van alle providers consistent te houden.

Elke cloud is anders. Ze zijn niet met elkaar verbonden en voor het beheer ervan zijn verschillende vaardigheden en tools nodig. Door het gebrek aan beschikbare expertise en uniforme governance-benaderingen voor de verschillende clouds, is beveiliging een groot probleem in de multi-cloudomgeving.

De uitdagingen van multi-cloudbeheer

Zonder een echt overzicht van het multi-cloud park – een overzicht van welke services en applicaties in welke omgeving draaien en waar resources zijn toegewezen – kan het gemakkelijk zijn om veel uit te geven aan het draaien van meerdere clouds.

Als gevolg hiervan zal het beheren van cloud-uitgaven de beveiliging inhalen als de grootste uitdaging voor bedrijven in 2023.

Tegelijkertijd zijn veel organisaties onvoldoende voorbereid en beschikken ze niet over de middelen om hun multi-cloud omgevingen te beheren. Uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 9% van de organisaties uitgebreide ervaring heeft met meer dan één cloudprovider.

Het werven van gekwalificeerde cloud-engineers brengt echter zijn eigen uitdagingen met zich mee, aangezien de impact van het tekort aan digitale vaardigheden de werving blijft belemmeren.

Elke cloud stelt andere eisen aan werknemers. Gezien het tekort aan hoogopgeleide professionals op de markt, is het moeilijk om de juiste mensen te vinden. En als een van die belangrijke werknemers vertrekt, nemen ze hun kennis mee en moet het bedrijf opnieuw zoeken om het gat op te vullen.

Een andere grote uitdaging is dat bedrijven verschillende tools moeten gebruiken om meerdere clouds te beheren. Elke tool dient een ander doel en is ontworpen om organisaties te helpen bij het beheren van verschillende aspecten van hun cloud computing-omgeving.

De noodzaak om vijf of zes verschillende, niet-geïntegreerde tools te gebruiken voor het beheer van cloud uitgaven, netwerken, beveiliging, microservices of automatisering voegt aanzienlijk toe aan de complexiteit van clouds en leidt tot verminderde efficiëntie, beperkte interoperabiliteit en hogere kosten.

Verminder de kosten en complexiteit van het beheren van meerdere clouds

Het bijhouden van cloudresources en factureringscycli voor meerdere clouds vereist robuuste monitoring-, beheer- en optimalisatie strategieën. Het emma-platform maakt het organisaties gemakkelijk om al hun cloud providers veilig te beheren via één enkele interface.

Het emma-platform is een multi-cloud beheerplatform dat deze uitdagingen aanpakt door de implementatie van de multi-cloud strategieën van een organisatie te stroomlijnen. Het biedt klanten de flexibiliteit, controle en efficiëntie die ze nodig hebben om hun moderne cloud-assets te beheren zonder extra investeringen in software en infrastructuur.

Dit betekent dat het emma-platform de kosten en complexiteit van het beheer van meerdere clouds drastisch kan verlagen. Het is één platform dat de behoefte aan meerdere losgekoppelde oplossingen vervangt. In tegenstelling tot andere tools die alleen zijn ontworpen om specifieke cloud providers te beheren, kan het emma-platform in elke cloud omgeving worden gebruikt – het is cloud-agnostisch.

Met zijn uniforme console voor cloudbeheer biedt het emma-platform een gecentraliseerd overzicht van alle cloudbronnen bij meerdere cloud providers. In tegenstelling tot andere multi-cloud beheertools waarbij gebruikers tussen verschillende consoles of interfaces moeten schakelen om verschillende cloudbronnen te beheren, stelt het emma-platform gebruikers in staat om hun volledige cloud infrastructuur vanuit één enkele interface te beheren.

Democratisering van cloudbeheer met een gebruiksvriendelijk, codevrij platform. Het emma-platform wordt geleverd zonder code en kan worden bediend met een muisklik. Dit maakt het gebruiksvriendelijker voor zowel hoogopgeleide IT-teams als medewerkers van business units.

Het kost klanten slechts twee tot drie uur om te begrijpen hoe het platform werkt. Ze realiseren zich al snel dat ze geen tien mensen nodig hebben om hun cloud providers te beheren. Het betekent ook dat negen van die teamleden kunnen worden ingezet voor andere strategische taken, zoals het werken aan de IT-roadmap van het bedrijf, het ontwikkelen van nieuwe functies of het maken van nieuwe tools om de time-to-market te versnellen. Dus naast de kostenbesparingen profiteren bedrijven ook van de veiligheid en vrijheid voor hun personeel. Het betekent ook dat kleinere organisaties met minder middelen kunnen profiteren van hetzelfde gemak van multi-cloudbeheer als grote ondernemingen.

De tool biedt cloudbeheer met geïntegreerd kostenbeheer, waardoor de cloud facturen van klanten gemiddeld met 30-35% dalen. Daarnaast kunnen klanten ervoor kiezen om hun gegevens te migreren via de backbone van emma’s eigen netwerk. Dit heeft als voordeel dat de prijs voor cloud ingress/egress tot drie keer lager is dan bij andere tools wanneer gegevens via het netwerk tussen clouds worden verplaatst. Deze netwerkoverlay biedt ook een ongekend niveau van gecentraliseerd beheer en beleidshandhaving in meerdere clouds.

Het emma-platform is een uitgebreide oplossing die meerdere diensten omvat om klanten te helpen de complexiteit van meerdere clouds te beheren. De basis is onze eigen netwerk backbone, die de complexiteit van connectiviteit automatiseert en lock-in aan een specifieke provider voorkomt. Hierop voortbouwend automatiseert de software de levering van workloads en applicaties naar en tussen alle clouds, privé of openbaar – er zijn geen beperkingen.

Het emma-platform maakt ook gebruik van machine learning-algoritmes om het gedrag van werklasten te analyseren en klanten te helpen de beste aanpak te kiezen om hun applicaties kosteneffectief te schalen en te beheren. Al deze informatie wordt gepresenteerd in één overzichtelijk dashboard.

Multi-cloud als concurrentievoordeel

Bedrijven erkennen tegenwoordig dat de cloud nodig is om sneller te schalen, de time-to-market te verkorten en innovatie te stimuleren. De cloud is cruciaal voor het transformeren van bedrijfsmodellen om een concurrentievoordeel te behalen. Met de proliferatie van multi-clouds is het beheren van deze omgeving belangrijker dan ooit.

Het emma-platform maakt de digitale transformatie van bedrijven mogelijk door de flexibiliteit, schaalbaarheid en reactiesnelheid van de cloud. Het is een gebruiksvriendelijk, cloud-agnostisch, functie-rijk platform waarmee u uw multi-cloud omgeving veilig vanaf één locatie kunt beheren.

Naast deze vereenvoudiging is emma het enige platform op de markt dat cloudbeheer combineert met een eigen netwerk backbone, waardoor de cloud-uitgaven (egress) voor de gebruiker tot een minimum worden beperkt. Dit betekent dat u kunt profiteren van de voordelen van multi-cloud zonder dat u te maken krijgt met de complexiteit ervan.

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This