Amsterdam Internet Exchange vervangt switches en claimt daardoor 85% energiereductie

15 augustus 2023

Als het gaat om verduurzaming van datacenters en IT-apparatuur bestaan er grofweg twee stromingen. De ene groep wil bestaande apparatuur zo lang mogelijk handhaven om daarmee het gebruik van grondstoffen terug te dringen. Een ander idee is juist regelmatig vervangen, omdat daarmee belangrijke voordelen te behalen zijn door technologische innovaties. Die bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik van een apparaat of faciliteit kunnen terugdringen,.

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX en een van ‘s werelds grootste internet exchanges) heeft voor zijn swithcing-omgeving gekozen voor vervanging. Het bedrijf is al enige tijd bezig met het vervangen van zijn switches en stelt daarmee een energiebesparing van 85% te hebben gereduceerd.

Sinds vorig jaar werkt AMS-IX met Juniper als de nieuwe leverancier voor switches. Deze strategische verschuiving gaat hand in hand met het plan van AMS-IX om geleidelijk alle switches op hun platform te upgraden naar de nieuwste modellen. De initiële fase van deze overgang is al gerealiseerd in het Equinix AM5 datacenter, dat de eerste van zestien locaties is waar de nieuwe apparatuur is ingevoerd.

Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal voor AMS-IX en Equinix. De inspanningen zijn gericht op het versterken van de technische capaciteit en efficiëntie van het netwerk. De Equinix AM5-locatie van AMS-IX is nu volledig geüpgraded en biedt nu een aanzienlijk verhoogde poortcapaciteit evenals ondersteuning voor de nieuwe 100G LR-1 standaard, samen met de introductie van 400G-poorten.

Naast het vergroten van de capaciteit, heeft deze migratie dus ook geleid tot aanzienlijke energiebesparingen, aldus AMS-IX. Het totale stroomverbruik van de switches in Equinix AM5 is met 85% afgenomen. Het vermogen is teruggebracht van 52,8 kilowatt naar 8,2 kilowatt. De vorige generatie MLX-switches is twaalf jaar in gebruik geweest. AMS-IX zegt er vertrouwen in te hebben dat de nieuwe Juniper switches een vergelijkbare levensduur zullen hebben.

De ambitie van AMS-IX om zijn volledige netwerk uit te rusten met meetapparatuur om het stroomverbruik per locatie te monitoren, heeft al een belangrijke mijlpaal bereikt. De Equinix AM5-locatie heeft de primeur als het eerste datacenter waar deze metingen zijn uitgevoerd. Deze stap onderstreept het voortdurende streven van AMS-IX naar een geoptimaliseerde, energiebewuste infrastructuur op al zijn locaties.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This