Eviden en Schneider Electric sluiten contract met EDF om zes EPR2-kerncentrales te voorzien van controlesystemen

15 augustus 2023

Eviden (Atos Groep) – via haar bedrijfsonderdeel Worldgrid, gespecialiseerd in energiebeheeroplossingen en nucleaire controlesystemen – en Schneider Electric hebben een overeenkomst gesloten met EDF (Électricité de France). Beide bedrijven gaan Level 1 standaard controlesystemen leveren voor EDF’s zes geplande kerncentrales (EPR2), als onderdeel van het plan van de Franse regering om de nucleaire industrie in Frankrijk te revitaliseren.

EDF maakte onlangs bekend dat zij de noodzakelijke vergunningsprocedures in gang heeft gezet om te beginnen met de bouw van de eerste twee EPR2-kerncentrales in Penly, Normandië, die in 2024 is gepland. Worldgrid (Eviden) en Schneider Electric maken in de komende maanden een start met het ontwerpen en de bouw van level 1 standaard controlesystemen voor deze kerncentrales.

Foto: AI

Als onderdeel van de overeenkomst is Worldgrid vanuit haar ISERAN-campus in de regio Grenoble verantwoordelijk voor de integratie en programmering van de PLC’s (programmable logic controllers). Ook voorziet zij in de productie van alle software die nodig is om de vertaling van controlefunctiediagrammen naar PLC-programma’s te automatiseren. Schneider Electric is vanuit haar engineering- en ontwerpkantoor in Aix-en-Provence verantwoordelijk voor de levering van hardware voor de M580 PLC’s (nucleaire serie) die voldoen aan de juiste kwalificaties op het gebied van nucleaire veiligheid. De productie vindt plaats in de Franse fabrieken van Schneider Electric. Dit besturingssysteem zal EDF in staat stellen haar kernreactoren efficiënt te beheren en besturen, terwijl een hoge beschikbaarheid en strikte veiligheid zijn gegarandeerd. 

“We zijn trots te kunnen bijdragen aan de revitalisering van de nucleaire industrie in Frankrijk. Deze omvangrijke overeenkomst stelt ons in staat om ruim 45 jaar ervaring op het gebied van nucleaire controles en aansturing in te zetten. Door tijdens dit project samen te werken met andere Europese bedrijven, helpen we in Europa de zelfvoorziening op het gebied van kernenergie te waarborgen. Dit is cruciaal om de transitie naar een CO2-arme energiemix in de komende jaren te doen slagen”, vertelt Emmanuel Besse, CEO van Worldgrid, Eviden, Atos Group. 

“Omdat het ontwerp en de productie zijn verankerd in onze productiefaciliteiten in het zuidoosten van Frankrijk is Schneider Electric in staat haar langjarige samenwerking met de Franse nucleaire industrie voort te zetten. Tegelijkertijd zijn we er trots op te kunnen helpen de energiemix in Frankrijk veerkrachtiger en duurzamer te maken”, zegt Laurent Bataille, EVP van Schneider Electric in Frankrijk.

Nu de Franse nucleaire industrie een grotere rol gaat spelen in de energievoorziening is het cruciaal nieuw talent te werven. Er zijn tal van initiatieven bij Worldgrid in gang gezet, dat van plan is om in 2023 150 medewerkers te rekruteren, van wie de helft in de nucleaire sector. Deze campagne gaat zij in de komende vijf jaar voortzetten. Schneider Electric werkt eveneens aan de versterking en uitbreiding van haar teams, waarvoor enkele tientallen functies beschikbaar zijn.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This