CIQ, Oracle en SUSE creëren Open Enterprise Linux Association

11 augustus 2023

CIQ (de partij achter Rocky Linux), Oracle en SUSE richten de Open Enterprise Linux Association (OpenELA) op. Deze samenwerking is bedoeld om de ontwikkeling van Linujx-distributies die compatibel zijn met Red Hat Enterprise Linux (RHEL) te stimuleren door open en gratis Enterprise Linux (EL) source te bieden.

De vorming van OpenELA komt voort uit de recente wijzigingen van Red Hat in de beschikbaarheid van RHEL-broncode. Als reactie daarop werken CIQ, Oracle en SUSE samen om via OpenELA broncode, tools en systemen aan de community te leveren.

“Samenwerking is van cruciaal belang voor het bevorderen van innovatie. Daarom verwelkomen we iedereen om deel uit te maken van deze vereniging en ons te helpen open gemeenschapsnormen te handhaven”, zegt Thomas Di Giacomo, chief technology and product officer van SUSE. “SUSE gelooft sterk in het maken van keuzes. Samen met de open source-gemeenschap zullen we herdefiniëren wat het werkelijk betekent om open te zijn en een sterkere toekomst voor EL te bieden.”

“De aankondiging van vandaag markeert het begin van een nieuw tijdperk voor EL”, aldus Gregory Kurtzer, CEO van CIQ. “Met OpenELA bundelen CIQ, Oracle en SUSE hun krachten met de open source-gemeenschap om een stabiele en veerkrachtige toekomst te verzekeren voor zowel upstream- als downstream-gemeenschappen om Enterprise Linux te benutten.”

“Veel grote organisaties hebben contact met ons opgenomen om het belang uit te drukken van door de gemeenschap aangestuurde broncode voor EL die kan dienen als startpunt voor compatibele distributies”, zegt Wim Coekaerts, hoofd Oracle Linux-ontwikkeling, Oracle. “OpenELA is ons antwoord op deze behoefte, en het vertegenwoordigt een toewijding om de open source-gemeenschap te helpen bij het ontwikkelen van compatibele EL-distributies.”

Vanaf later dit jaar zal OpenELA bronnen leveren die nodig zijn om downstreams die compatibel zijn met RHEL te laten bestaan, met in eerste instantie aandacht voor RHEL-versies EL8, EL9 en mogelijk EL7. Het project zet zich in om de voortdurende beschikbaarheid van OpenELA-bronnen voor de gemeenschap voor onbepaalde tijd te waarborgen.

De kernprincipes van OpenELA, die de geest van het project weerspiegelen, omvatten volledige naleving van deze bestaande standaard, snelle updates en veilige oplossingen, transparantie, gemeenschap en ervoor zorgen dat de bron gratis en herdistribueerbaar blijft voor iedereen.

Door andere organisaties en gemeenschapsleden te verwelkomen om zich aan te sluiten en actief bij te dragen, probeert OpenELA een robuuste, door de gemeenschap aangestuurde standaard op te bouwen die onpartijdigheid en evenwicht in het EL-ecosysteem garandeert.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This