AWS en IRCAI zetten Compute for Climate-fonds op om klimaatcrisis te bestrijden

11 augustus 2023

Amazon Web Services (AWS) en IRCAI (gelieerd aan Unesco) hebben de Compute for Climate Fellowship aangekondigd. Doel van de samenwerking is het creëren van oplossingen die de klimaatcrisis aanpakken.

In samenwerking met het door UNESCO gesteunde International Research Centre on Artificial Intelligence (IRCAI) zal het eerste programma op zoek gaan naar ondernemers en startups die geavanceerde cloud computing en kunstmatige intelligentie (AI) toepassen. De fellowship financiert het ontwikkelen van ‘proofs of concepts’ en wil start-ups en ondernemers helpen om op ethische wijze gebruik te maken van AI en geavanceerde computers. Daarmee hoopt men baanbrekende oplossingen te stimuleren die belangrijke uitdagingen aanpakken die door de klimaatcrisis zijn ontstaan.

“Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich snel als zowel een academische als een praktische discipline. Bij IRCAI streven we er niet alleen naar een leidende positie te zijn in de ontwikkeling van deze nieuwe technologieën, maar ook om ervoor te zorgen dat ze een positieve kracht zijn voor de mensheid”, aldus John Shawe-Taylor, directeur van IRCAI.

IRCAI en AWS zullen voorstellen selecteren waarbij – zoals zij het noemen – ‘groot wordt gedacht’ en waarbij op innovatieve wijze gebruik wordt gemaakt van geavanceerde cloud computing en die een grote belofte voor wereldwijde impact hebben.

De twee partners onderscheiden zes belangrijke probleemgebieden, waaronder klimaatrisico’s en veerkracht, voedselzekerheid, biodiversiteit en natuurbehoud, klimaatgerelateerde gezondheid, circulaire economie en analyse van milieu, maatschappij en bestuur (ESG).

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This