Zweedse startup Evroc wil serie sovereign datacenters in Europa bouwen

26 juni 2023

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen.

Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden in faciliteiten in Europa gevestigd zijn, maar waarvan ook de eigenaren Europees zijn. De dominante Amerikaanse techneuten vallen hier dus niet onder.

Mattias Åström

Evroc wil in dit gat springen. Het bedrijf is opgericht in 2022 door ‘serial entrepreneur’ Mattias Åström. Hij streeft ernaar om volgend jaar een eerste pilot-datacenter te realiseren in de regio Stockholm. Daarnaast heeft hij plannen voor nog eens acht datacenters en drie hubs voor softwareontwikkeling. Deze plannen dienen uiterlijk 2028 te zijn gerealiseerd. De ultieme missie, aldus het bedrijf, is om Europa’s eerste veilige, soevereine en duurzame hyperscale cloud te creëren en een einde te maken aan de buitenlandse dominantie van de Europese cloudmarkt.

Evroc heeft een eerste financiering geregeld van 13 miljoen euro. Dit geld is afkomstig van onder andere EQT Ventures en Norrsken VC. Daarnaast werkt Åström aan plannen om nog eens 3 miljard euro bij financiers op te halen, vertelde Åström aan TechCrunch.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This