Nokia en Proximus realiseren eerste proef met hybride kwantumcoderingssleutels

23 juni 2023

Met behulp van technologie van Nokia, ID Quantique en evolutionQ kon Proximus een kwantumveilige optische netwerkverbinding tot stand brengen met behulp van quantum key distribution (QKD) om gegevens te coderen en te verzenden tussen twee datacenters in Brussel en Mechelen.

Dat meldt Capacity Media. De proef laat zien hoe kwantumcryptografie kan worden geïmplementeerd in een live netwerk om bescherm te bieden tegen kwaadaardige hacks of aanvallen van toekomstige kwantumcomputers.

“Netwerkbeveiliging is niet alleen een essentiële zakelijke prioriteit; het is de basis waarop onze digitale operaties gedijen. In een steeds meer onderling verbonden wereld, waar datalekken en cyberdreigingen op de loer liggen, is de bescherming van onze netwerken van het allergrootste belang”, zegt Geert Standaert, chief technology officer bij Proximus, in het artikel.

“Om ons voor te bereiden op Q-day, moeten we de proactieve stappen ondernemen om onze kritieke systemen te beschermen tegen kwantumbedreigingen en deze live proef is de eerste stap. In samenwerking met Nokia en zijn partners zijn we ervan overtuigd dat we in staat zullen zijn om onze bedrijfskritieke systemen te blijven beschermen en met succes te navigeren in het steeds evoluerende bedreigingslandschap in de wereld van kwantumcomputing.”

Q-day is de uiteindelijke dag waarop kwantumcomputers in staat zijn om geavanceerde berekeningen uit te voeren die asymmetrische, op wiskunde gebaseerde encryptieschema’s kunnen doorbreken, waarop bedrijven, operators en overheden zich allemaal moeten voorbereiden.

Door gebruik te maken van de Quantum-Safe Networks-oplossing van Nokia met hardware en software van ID Quantique en evolutionQ die de kwantumsleutels creëren, distribueren en beheren, kon Proximus de gegevens die via zijn live optische netwerk lopen versleutelen en fotonische eigenschappen gebruiken om de veiligheid van de verzonden gegevens te waarborgen .

Ook Nokia’s SMS (Security Management Server), een kwantumveilige sleutelgenerator en orkestrator, zorgde voor klassieke kwantumveilige codering met behulp van symmetrische sleuteldistributie in gevallen waarin de stabiliteit van gegevens met behulp van QKD werd aangetast of gewijzigd.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This