Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

19 juni 2023

De Europese Tier I-markten van Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin hebben de afgelopen zeven jaar een ongekende groei doorgemaakt. Onderzoeksbureau JLL voorspelt dat de totale marktomvang van de Tier I-markten dit jaar met 17% zal groeien, een extra 432MW. Waarmee 2023 opnieuw een recordjaar wordt

Meer dan de helft van de voorspelde nieuwe afname zal te zien zijn op de markten van Londen en Frankfurt, die beide in 2023 fors zullen groeien. Amsterdam groeit niets minder snel. In 2022 was er een aanzienlijke verschuiving naar hyperscale vraag, oplopend tot 83% van alle transacties van 66% het jaar ervoor. JLL verwacht dat deze trend zich voortzet in 2023.

In het eerste kwartaal van 2023 was er in de genoemde Tier I-markten een opname van 66 MW, het sterkste eerste kwartaal ooit geregistreerd. JLL voorspelt dat 2023 opnieuw een recordjaar voor de vraag zal worden.

JLL stelt vast: “We voorspellen een opname van 392 MW voor het jaar, een stijging van 32% ten opzichte van het totaal van 2022. De basis van onze vraagprognose is het enorme aantal voorverhuringen dat vorig jaar is ondertekend. JLL volgde 484 MW, getekend als pre-lease in 2022, en de meeste van deze zullen in 2024 online komen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This