Green Software Foundation publiceert eerste Green Software-rapport

16 juni 2023

Softwaregerelateerde CO2-emissies zijn goed voor 4-5% van de wereldwijde uitstoot. Dit komt overeen met de uitstoot van alle luchtvaart, scheepvaart en spoor samen. Dat blijkt uit het eerste Green Software-rapport dat de Green Software Foundation heeft gepubliceerd.

De Green Software Foundation is een non-profit opgericht onder de Linux Foundation. Het heeft als missie het creëren van een ecosysteem van mensen, standaarden, tooling en best practices voor het ontwikkelen van groene software. Leden van de Green Software Foundation vertegenwoordigen zowel for-profit als non-profitorganisaties evenals de academische wereld van over de hele wereld, waaronder een aantal Fortune Global 500-bedrijven. De stichting werkt op basis van consensus. Vier werkgroepen — Standaarden, Handelsmerken, Innovatie en Gemeenschap — houden momenteel toezicht op de lopende projecten van de Stichting.

Onderzoekers verwachten dat software tegen 2040 14% van de wereldwijde CO2-footprint zal uitmaken. Het rapport geeft een duidelijker beeld van wat werkt voor de duurzaamheidsagenda en consolideert data die kan worden gebruiken om buy-in van onder andere business managers te krijgen om groenere software-oplossingen te bouwen.

“Ik kijk al vier jaar uit naar een hulpmiddel als het rapport The State of Green Software, en ik ben heel blij dat het er eindelijk is. Niemand hoeft meer uren te besteden aan het zoeken naar informatie die leiders zal overtuigen om te investeren in groene softwareprojecten”, zegt Asim Hussain, directeur en voorzitter van de Green Software Foundation.

De inzichten zijn afkomstig van de resultaten van een enquête, uitgevoerd in 2022 door de Green Software Foundation, evenals gegevens en bevindingen van ander onderzoek en interviews met beoefenaars van de software-industrie. De gegevens worden gedeeld via ‘insight bytes’, als antwoord op prangende vragen over de mate van acceptatie van groene software in verschillende sectoren, recent academisch onderzoek naar de impact van software, toonaangevende tools voor het koolstofvrij maken van software en use cases over groene software. Het rapport geeft ook aan hoe beleids- en regelgevingskaders zouden moeten veranderen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This