Productiever en efficiënter werken: van infrastructuur- naar databeheer

16 juni 2023

Bedrijfsdata zijn al jarenlang nauw verbonden met hardware, maar er is een interessante transformatie gaande. Databeheerders in grotere bedrijven zijn al lang verplicht zich te concentreren op het verkrijgen, monitoren en onderhouden van een infrastructuur voor dataopslag met hardware. Bovendien moesten ze periodiek de nieuwste hardware van leveranciers aanschaffen en hun data overzetten naar de nieuwste oplossing.

Inmiddels is het hardwaretijdperk verleden tijd. Veel van de ooit onmisbare storagetechnologie is overbodig geworden door moderne datastorage en -bescherming in de cloud. Met geavanceerde dataservices die beschikbaar zijn via de cloud, kunnen organisaties afzien van investeringen in hardware en infrastructuurbeheer opgeven ten gunste van databeheer. Deze verandering is al even gaande. Zo benoemt Julia Palmer, VP Research bij Gartner Research een expert op het gebied van opkomende infrastructuurtechnologieën en -strategieën, die de verschuiving benadrukte in een rapport van oktober 2022

Wanneer uw data niet meer gebonden zijn aan een specifieke faciliteit, locatie van hardware, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om ze binnen uw organisatie optimaal te gebruiken. Daarvoor is het wel nodig dat u eerst uw strategische perspectieven op databeheer en -levering verlegt, waarbij u zich richt op drie basisregels of -eisen.

Het juiste moment om data over te brengen naar de cloud

Inmiddels hebben clouddiensten zich bewezen als de infrastructuur van de toekomst vanwege hun economische voordelen en oneindige schaalbaarheid voor opslag van objecten. De voordelen van het verplaatsen van data naar de Cloud zijn dus al langere tijd duidelijk. Door de coronacrisis is het invoeren van clouddiensten alleen nog maar urgenter geworden. Bij het gebruik van clouddiensten gaat het niet langer alleen om het terugdringen van langdurige uitgaven, met zo min mogelijk fysieke infrastructuur en betere schaalbaarheid op basis van de vraag. Het geeft ook meer flexibiliteit in uw bedrijfsvoering en biedt andere mogelijkheden voor datagebruik.

Prioriteit voor levering van data, de basis voor productief en efficiënt werken

De verschuiving naar moderne infrastructuur is al even aan de gang, maar deze ontwikkeling is versneld door de opkomst van werken op afstand en hybride werken. Voorheen zaten gebruikers aan hun bureau in de buurt van de hardware waarop hun data waren opgeslagen en werden beschermd. Nu zijn zij echter verspreid en werken ze overal: thuis, in cafés, op kantoor bij klanten, in co-workingspaces, etc.. Gebruikers verplaatsen zich ook van locatie naar locatie en verwachten dat ze snel en gemakkelijk toegang hebben tot hun data, ongeacht waar ze aan het werk zijn.

Deze transformatie in onze manier van werken betekent dat applicaties dicht bij de data van medewerkers moeten draaien. Om efficiëntie en productiviteit te garanderen, moeten apps zich dicht bij de data bevinden om het verwachte prestatieniveau te leveren, voor elke branche, op elke werkplek en voor zowel algemene als door ondernemingen zelf ontwikkelde applicaties. Traditionele storage hardware en wide area networks voldoen niet voor deze taak, omdat de software dan alleen op afstand toegang heeft tot die data. Hierbij is de cloud een onmisbaar medium geworden voor de levering van data. Cloud computing biedt meer flexibiliteit en geeft de mogelijkheid om data te leveren aan gebruikers en applicaties overal ter wereld.

Databescherming nooit uit het oog verliezen

Last but not least: databescherming is cruciaal en de levering van data mag niet ten koste van gaan. Zelfs vóór de verschuiving naar hybride en werken op afstand, die tijdens de pandemie in een stroomversnelling kwam, vormde ransomware een groeiende bedreiging en nu zijn er nog meer kansen voor kwaadwillende hackers vanwege het grotere aanvalsoppervlak. Steeds meer mensen halen data en systemen op vanaf verschillende locaties. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om de bescherming van data niet uit het oog te verliezen en daarnaast na te denken over manieren waarop de flexibiliteit van hybride werkmodellen kan worden ondersteund.

Het is geen optie om het ene aspect links te laten liggen en u alleen te focussen op het andere. Natuurlijk kunnen medewerkers worden geconcentreerd op een paar grote locaties vanwege de databescherming, maar daarmee beperkt u hun productiviteit en brengt u schade toe aan uw talentenpool. Omgekeerd loopt uw onderneming risico op langdurige downtime en hoge kosten als u uw data overal verspreidt zonder een betrouwbaar herstelplan bij ransomware-aanvallen.

De vruchten plukken van een verschuiving naar databeheer

De transitie van infrastructuurbeheer naar databeheer sluit perfect aan bij de huidige manier van werken, ook al is er een onderliggend risico op ransomware. Gebruikers kunnen de ene dag op kantoor werken en de volgende dag thuis, en ze kunnen samenwerken met collega’s, zakenrelaties en anderen, waar ook ter wereld. Datacenters hoeven niet langer het centrum van de data te zijn, want de data zelf zijn nu het centrum. Dit leidt misschien wel tot nog grotere veranderingen, met interessante gevolgen voor ondernemingen en wat die met deze nieuw toegankelijke data gaan doen.

Arjo de Bruin

Arjo de Bruin

Arjo de Bruin is solutions architect, Benelux & Nordics bij Nasuni

Pin It on Pinterest

Share This