Nvidia ontwikkelt digital twin voor vloeistofkoeling

5 juni 2023

Nvidia werkt aan een nieuw gecombineerd vloeistofkoelsysteem voor datacenters, dat tevens zal zijn voorzien van een digital twin, ofwel een digitale kopie van het koelsysteem. Het project maakt deel uit van het Coolerchips-programma van de Amerikaanse overheid. Dit programma is bedoeld om innovatie op het gebied van koeling van datacenters te stimuleren.

Het gaat om een aanpak voor vloeitstofkoeling waarbij de CPU- en GPU-chips in de server worden gekoeld met koude platen en vluchtige koelvloeistoffen. Vervolgens wordt de hele server in een hermetisch afgesloten container geplaatst en ondergedompeld in een diëlektrisch koelmiddel. Van deze aanpak wordt tevens een digital twin gemaakt zodat in een virtuele omgeving het koelproces kan worden gevolgd, voorspeld en gestuurd.

Deze aanpak belooft volgens Nvidia een datacenter in een mobiele container te koelen bij temperaturen tot 40 graden Celsius en bij een energie-afname van 200 kW. Dat zou volgens de onderzoekers van het bedrijf leiden tot een 20% hoger rendement. Het programma streeft naar computersystemen met een energiedichtheid van meer dan 80 kW per kubieke meter, wat overeenkomt met ongeveer meer dan 3kW per server. 

De technologie moet commercieel concurrerend zijn met de huidige state of the art-oplossingen door een lagere total cost of ownership mogelijk te maken zonder de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het datacenter in gevaar te brengen.

Nvidia werkt samen met zeven partners. Daaronder bevinden zich partijen als de Binghamton University en de Universiteit van Villanova voor analyse, testen en simulatie. Met Boyd wordt gewerkt aan de koude platen en met Durbin Group voor het pompsysteem. Honeywell helpt bij het selecteren van het koelmiddel, terwijl Vertiv werkt aan de warmteafvoer.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This