Eviden tilt de ontwikkeling van quantum computing toepassingen naar een hoger niveau met haar nieuwe Qaptiva aanbod

25 mei 2023

Eviden, de Atos-branche die toonaangevend is op gebied van digital, cloud, big data en security, lanceert vandaag QaptivaTM. Dit nieuwe Quantum Computing aanbod maakt de ontwikkeling en het gebruik van real world applicaties mogelijk, met behulp van best-of-breed quantum computing technologieën.

Hoewel sommige verticale markten al bereid zijn quantumcomputing te gebruiken voor problemen die supercomputers vandaag aanpakken, verschuift de aandacht van de klant van leren naar het ontwikkelen en gebruiken van echte quantum computing toepassingen.

Met QaptivaTM omarmt Eviden dit nieuwe tijdperk door een rijk ecosysteem van software- en hardwarepartners mogelijk te maken om gebruik te maken van het QaptivaTM Application Development-platform. Dit platform biedt zakelijke klanten oplossingen om de ontwikkeling van tastbare quantumtoepassingen te vergemakkelijken en ze uit te voeren in de vorm van As-a-Service of op locatie.

Door gebruik te maken van Eviden’s sterke ervaring in hybride computing, zal QaptivaTM ondernemingen, organisaties en onderzoekscentra wereldwijd helpen om de kracht van quantum computing te benutten en de ontwikkeling van toepassingen naar een hoger niveau te tillen om complexe zakelijke en wetenschappelijke uitdagingen op te lossen.

De waarde van kwantumcomputers ontsluiten met een totaalaanbod

Het ontwikkelen van praktische toepassingen met behulp van quantum computing-gebaseerde paradigma’s vereist het bouwen van gespecialiseerde softwarebibliotheken die zijn gericht op probleemoplossing, zodat ontwikkelaars hun eigen domeinspecifieke objecten kunnen gebruiken zonder specialist te zijn in de quantumfysica.

Daarom breidt Eviden haar ecosystem van partners uit om ontwikkelaars een ruime keuze aan quantum softwarebibliotheken te bieden, die de waarde voor klanten vergroten en verschillende hardware-opties aanbieden. Om de evolutie van quantum software te ondersteunen, ging het team een partnerschap aan met innovatieve spelers op vlak van quantum, zoals ColibrITD, QuantFI, QubitSoft, Qubit Pharmaceuticals, QuRISK en Multiverse Computing. Zo kunnen we ze integreren in QaptivaTM en pakken we specifieke gebruiksgevallen, gerelateerd aan automotive, defensie, energie, financiën, life sciences en detailhandel, in de industrie aan. Voor quantum computing-hardware werkt Eviden, na het ondertekenen van een overeenkomst met zijn vooruitstrevende partner IQM Quantum Computers in 2022, nu ook samen met Franse technologieleiders Quandela en Pasqal voor gezamenlijke commerciële aanbiedingen.

QaptivaTM biedt all-in-one mogelijkheden en een best-in-class ontwikkelomgeving om code eenmaal te schrijven en naadloos uit te voeren op verschillende quantumhardware, zowel on-premises als via de cloud. Dit platform verzamelt alle quantumtechnologieën, geleverd door QaptivaTM softwarepartners, op één plek. Het biedt ontwikkelaars, onderzoekers en wetenschappers alle nodige tools en bronnen (bibliotheken, connectoren, emulators en compilers) om code te programmeren, optimaliseren, compileren, emuleren en uit te voeren op een Quantum Processing Unit (QPU), waardoor tastbare resultaten zeer snel worden behaald zonder te wachten op Large Scale Quantum (LSQ).

Naast een complete en vereenvoudigde ontwikkelomgeving voor quantumtoepassingen biedt QaptivaTM ook emulatiemogelijkheden voor perfecte geavanceerde emulaties met verschillende geluidsmodellen, tot 41 logische qubits. Het aanbod maakt gebruik van de technologie die beschikbaar is in de QaptivaTM 800, de nieuwe generatie van de eerder bekende ‘Atos Quantum Learning Machine’.

Voor applicatieontwikkeling en emulatie ondersteunt QaptivaTM alle meest gebruikte quantum-programmeringsparadigma’s (gebaseerd op poorten, annealing en analoog) en andere technologieën zoals fotonische quantumcomputing.

QaptivaTM omvat een complete adviespraktijk op gebied van quantum computing, van training tot applicatieontwikkeling, om ondernemingen, organisaties en onderzoekscentra te helpen begrijpen, echte gebruikscasussen te identificeren en hun toekomstige productieklare QC-gebaseerde oplossingen te ontwikkelen.

“Met onze sterke ervaring in quantum computing benutten we graag de mogelijkheden van onze nieuwe dienstverlening, QaptivaTM, om de ontwikkeling van quantumtoepassingen te vereenvoudigen met een alles-in-één aanbod voor bedrijven, terwijl we ons onderzoeks- en ontwikkelingswerk voortzetten om hybride computing werkelijkheid te maken voor onderzoekscentra. Door meer keuzemogelijkheden te bieden voor implementatie, zowel on-premises als in de cloud, en flexibiliteit in berekening democratiseert QaptivaTM de toegang tot quantum computing”, aldus Dr. Cédric Bourrasset, Global Head of HPC-AI and Quantum Computing, Eviden, Atos Group.

“Eviden is een wereldleider op het gebied van quantum computing en met de lancering van QaptivaTM, een compleet as-a-service aanbod gericht op applicatieontwikkeling, bevindt Eviden zich op de juiste weg naar snelle innovatie en adoptie van Quantum Computing voor bedrijven en ondernemingen. Dit stelt Eviden in staat om nieuwe mogelijkheden te verwerven, haar oplossingen uit te breiden om nieuwe markten aan te spreken en aan de behoeften van klanten te voldoen. Met hun bewezen expertise in High Performance Computing (HPC) kan Eviden de adoptie van hybridisatie ondersteunen om quantum, traditionele HPC en AI op grote schaal te combineren. Eviden heeft alle cruciale elementen en het potentieel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van Quantum Computing,” aldus Bob Sorensen, Chief Analyst for Quantum Computing, Hyperion Research.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This