Britse Atomic Energy Authority ontwikkelt kernfusiecentrale met het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes

23 mei 2023

Commercieel beschikbare kernfusie komt steeds dichterbij. Met name de Britten zetten nu vaart achter de ontwikkeling van dit soort centrales. Om een prototype van een kernfusiecentrale te ontwikkelen die elektriciteit aan het Britse elektriciteitsnet kan leveren, is binnen het UKAEA Spherical Tokamak for Energy Production (STEP)-programma besloten gebruik te gaan maken van het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes.

Eenmaal in gebruik, zal het 3DEXPERIENCE-platform het STEP-programma van UK Atomic Energy Authority (UKAEA) ondersteunen om in 2024 een prototype van de centrale op te leveren, te beginnen met een conceptontwerp van een bolvormige tokamak.

Single source of truth

Het 3DEXPERIENCE-platform biedt een gemeenschappelijke virtuele omgeving en één enkele bron van informatie gedurende alle fasen van de levenscyclus van de installatie. Hierdoor verbeteren de mogelijkheden om data te koppelen en te beheren binnen het engineeringproces aanzienlijk. Dit maakt op zijn beurt een sterk verbeterde samenwerking tussen alle betrokkenen mogelijk, wat leidt tot meer vertrouwen in de uiteindelijke oplevering van de centrale. Het geeft alle teams de technologische mogelijkheden voor het benutten van data, kennis en samenwerking om knelpunten, risico’s en vertragingen in het programma te verminderen.

“Het STEP-programma werkt hard aan het ontwerpen en bouwen van een prototype van een kernfusiecentrale die aantoont dat elektriciteit op het nationale elektriciteitsnet kan worden aangesloten”, aldus Chris Waldon, Delivery Director, STEP. “Een van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, is het ontwikkelen en het beheren van enorme hoeveelheden technische ontwerpgegevens. We zijn daarom erg enthousiast over de samenwerking met Dassault Systèmes om een virtuele tweeling van het ontwerp te ontwikkelen, met behulp van het 3DEXPERIENCE-platform.”

Transformatie energiesector

Terwijl de wereld worstelt om aan de energiebehoeften van een groeiende bevolking te voldoen, hebben recente wetenschappelijke doorbraken in kernfusie een enorme impuls gegevens aan de inspanningen om oplossingen te creëren die de energieproductie en -consumptie kunnen transformeren. Tegelijkertijd kan kernfusie helpen om de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Kernfusie biedt een enorm potentieel om toekomstige generaties veilige, duurzame en koolstofarme energie te leveren. Het is gebaseerd op dezelfde processen die plaatsvinden in de zon en de sterren. UKAEA is een wereldwijd toonaangevende organisatie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van kernfusie. STEP zal bovendien niet alleen het prototype van een kernfusie-installatie opleveren. Het wil ook een weg banen naar commercieel gebruik van kernfusie en de basis vormen voor een bloeiende kernfusie-industrie in het Verenigd Koninkrijk.

Vergroot inzicht in gegevens en processen

“Onze technologie is cruciaal voor kapitaalintensieve innovaties, zoals het STEP-programma van UKAEA, die de transformatie van de energiesector mogelijk maken”, stelt Corinne Bulota, Vice President, Infrastructure, Energy & Materials Industry, Dassault Systèmes. “Klanten gebruiken ons 3DEXPERIENCE-platform om in-efficiencies te verhelpen die worden veroorzaakt doordat gegevens binnen organisaties voorheen soms nauwelijks vindbaar waren, zicht op projecten vaak moeilijk was en stakeholders van innovatieve projecten door de hele organisatie verspreid waren. Zij melden productiviteitsstijgingen van wel 15% dankzij het gebruik van onze ‘Capital Facilities Information Excellence’ industriespecifieke oplossing.”

Kijk hier voor meer informatie over oplossingen van Dassault Systèmes voor de sector Infrastructure, Energy & Materials.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This