Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

3 mei 2023

Bijna iedereen is op de een of andere manier verbonden met internet. En hoewel internet een geweldige kans is – vol aanbiedingen voor mensen uit alle lagen van de bevolking, is het belangrijker dan ooit voor ons om #CyberFit en slim te zijn op het gebied van cyberbeveiliging. #CyberFit zijn vereist waakzaamheid, up-to-date kennis van veilige cyberbeveiligingspraktijken en geïntegreerde cyberbeveiligingssoftware, zoals ons eigen Acronis Cyber Protect Home Office. Het lijkt misschien ontmoedigend en overweldigend om #CyberFit te blijven, maar het is een stuk eenvoudiger dan het lijkt, en we zijn er om te helpen.

De afgelopen week was onze vierde jaarlijkse Acronis Cyber Protection Week, een initiatief dat we hebben genomen om het bewustzijn te vergroten over het groeiende landschap van cyberdreigingen en hoe iedereen — van IT-professionals tot thuisgebruikers — zo veilig mogelijk kan blijven zonder al te veel tijd en middelen op te offeren .

Als extra erkenning voor de naleving van het cyberbeschermingsinitiatief van Acronis vorige week, gaat deze blog in op wachtwoorden, en in het bijzonder hoe u veilige wachtwoorden voor al uw accounts kunt maken en ze kunt beschermen tegen ongewenste partijen.

Hoe maak je veilige wachtwoorden?

Er hangt veel af van uw wachtwoorden, dus laten we ze veilig houden. Wij maken ons er ook schuldig aan: een eenvoudig wachtwoord gebruiken voor sites die niet zo belangrijk lijken. Sommigen gebruiken 123456, terwijl anderen qwerty1 gebruiken. In mijn vroege jaren was ik een e-mailbeheerder en we konden de meeste wachtwoorden kraken door aan het bureau van een gebruiker te gaan zitten en te zoeken naar een plakbriefje onder hun toetsenbord, of erger nog, op hun monitor. Misschien de naam van een huisdier, of een bijnaam, en dan het verplichte uitroepteken of de hoofdletter toevoegen. Helaas hebben die dagen plaatsgemaakt voor technologische vooruitgang waarbij programma’s uw gemakkelijke wachtwoord binnen enkele minuten of zelfs seconden kunnen kraken.

Hoe lang duurt het om je wachtwoord te kraken? Volgens onze vrienden van Security.org kan een standaardwachtwoord van acht tekens vrijwel onmiddellijk worden gekraakt. Wil je 22 minuten toevoegen aan de tijd om te kraken? Voeg een hoofdletter toe. Wil je meer bescherming? Het toevoegen van een speciaal teken gecombineerd met een hoofdletter duurt een uur om te kraken. Eng, is het niet?

In werkelijkheid is het wachtwoord van acht tekens niet zo veilig als vroeger. Het is jouw taak om jouw wachtwoorden te beschermen en het tegelijkertijd moeilijker te maken voor kwaadwillenden om ze te raden of te kraken. Dus hoe lang moet uw wachtwoord dan zijn? Het antwoord blijkt moeilijk, aangezien branche-experts verschillende meningen hebben over de lengte en complexiteit van wachtwoorden. Waar deze experts het over eens zijn, is dat acht tekens het minimum is en alfanumeriek moet zijn. Uit onderzoek van Security.org blijkt dat 45% van de ondervraagden wachtwoorden gebruikt die uit acht tekens of minder bestaan, maar langere wachtwoorden aanbevelen voor een betere beveiliging.

Hoe veilig is uw wachtwoord? De experts van Statista hebben een grafiek opgesteld die laat zien hoe lang het duurt om wachtwoorden van verschillende grootte, lengte en complexiteit te kraken. Spoiler: langer en complexer is de juiste keuze. Wat gaat u doen om uw wachtwoorden te beschermen? We doen enkele suggesties:

 1. Ga naar langere wachtwoorden met minimaal één cijfer, symbool en hoofdletter
 2. Vermijd veelgebruikte uitdrukkingen, koosnaampjes, namen van echtgenoten, namen van kinderen, automodellen, enz.
 3. Deel uw wachtwoorden niet met anderen
 4. Vermijd hergebruik van wachtwoorden op meerdere sites. Reden: als er één wordt gehackt, worden ze allemaal gehackt
 5. Gebruik geen opeenvolgende cijfers of letters (abc, 123, etc.)
 6. Bewaar uw wachtwoordlijst niet in platte tekst op uw computer
 7. Gebruik uw e-mailwachtwoord nooit voor andere sites
 8. Voeg niet alleen het huidige jaar toe aan uw huidige wachtwoord
 9. Creëer unieke wachtwoorden zonder algemene namen te gebruiken
 10. Gebruik geen woordenboekwoorden, dat is wat kraaktools gebruiken
  Cybercriminelen en hun tools zijn geavanceerder dan u denkt, dus door nu een paar extra stappen te nemen, kunt u later tijd, geld en ergernis besparen.

Nu een paar extra stappen zetten, zullen u later helpen beschermen. We raden ook aan om ervoor te zorgen dat u over een uitgebreide oplossing voor cyberbeveiliging beschikt. Immers, dat het leven complex is, betekent nog niet dat uw software dat ook moet zijn. Kijk voor meer informatie op het Acronis Cyber Protect Home Office.

Karl Bateson

Karl Bateson

Karl Bateson is Director Global Communications bij Acronis

Pin It on Pinterest

Share This