Eindhovens engineeringbedrijf versnelt doorbraak fotonica technologie

13 april 2023

Het Nederlandse Etteplan heeft een oplossing ontwikkeld om de wereldwijde doorbraak van fotonica te versnellen. Met behulp van een modulair machineplatform is razendsnelle assemblage van optische elementen met uiterste nauwkeurigheid mogelijk. Met de nieuwste innovatie kunnen met name prototypes van fotonica-producten nu veel sneller geproduceerd worden. 

Fotonica is een opkomende technologie waarbij in plaats van elektronen, fotonen (lichtgolven) gebruikt worden in onder andere chips of het transporteren van data. Deze techniek is energiezuiniger en sneller, hierom wordt er wereldwijd ook flink in geïnvesteerd. Het aantal toepassingen groeit sterk, zo wordt er bijvoorbeeld al gebruik gemaakt van fotonica in datacentra en bij LiDAR, maar de grote doorbraak laat nog op zich wachten. Een van de uitdagingen waar bedrijven wereldwijd mee worstelen is het snel kunnen produceren van verschillende soorten prototypes. Normaal gesproken kost het vaak dagen om de instellingen van een machine, voor het maken van deze onderdelen, aan te passen voor de assemblage van het ene prototype naar een ander prototype.

Modulair Machine Platform 

‘Etteplan Indigo’ is het modulaire machine platform wat mede ontwikkeld is om het R&D proces stukken eenvoudiger te maken. De machine kan een breed scala aan micro-optische elementen assembleren doordat zowel de hardware als software modulair zijn opgezet. Een van de voorbeelden is het uitlijnen en verbinden van glasvezels met een chip. De innovatieve software is eenvoudig in gebruik en stelt de operator/bedrijven in staat om zelf snel de programmering te maken en aan te passen. De omsteltijd nodig om een ander product te kunnen maken is daarmee drastisch verkort. De assemblagekosten zijn daarmee verlaagt en daarmee uiteindelijk de kostprijs van fotonische toepassingen.

Europa is volop bezig in de ontwikkeling rondom fotonica. Zo wordt er binnen het Ultrapho project samengewerkt tussen Etteplan, Graphenea, Black Semiconductor en AMO. Hierbij wordt veel kennis opgedaan om de fotonica producten van morgen te kunnen maken. Binnen dit project wordt een photodetector van grafeen ontwikkeld, geschikt om in de toekomst de exponentieel groeiende datastromen aan te kunnen. Op het machine platform van Etteplan worden deze producten geassembleerd.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This