Unilever gaat cloud-only: Accenture en Microsoft realiseren een van de grootste cloudmigraties in consumergoodssector

12 april 2023

Accenture, Microsoft en Unilever hebben een van de grootste en meest complexe cloudmigraties in de consumergoodssector succesvol afgerond. De cloudmigratie heeft Unilever geholpen om te transformeren naar een cloud-only onderneming.

In slechts 18 maanden hebben Accenture, Microsoft en hun joint venture Avanade in nauwe samenwerking met Unilever de cloudmigratie met minimale verstoring van de bedrijfsvoering voltooid. De tranformatie draagt niet alleen bij aan een veerkrachtige, veilige en geoptimaliseerde bedrijfsvoering voor Unilever, maar biedt ook een platform dat innovatie en groei stimuleert.

Het nieuwe cloudplatform Azure maakt het voor Unilever mogelijk om sneller nieuwe producten te lanceren, de klantenservice te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen. Ook draagt de migratie naar Azure bij aan de inzet van Unilever voor duurzaamheid door de CO2-uitstoot te verminderen.

Unilever kan dankzij het creëren van een flexibele en goed presterende digitale kern, sneller experimenteren met nieuwe manieren van werken. De keuze van Unilever voor een cloud-only aanpak verbetert de veerkracht van het bedrijf aanzienlijk, versterkt de beveiliging en vergroot de controle over het IT-landschap.

Accenture, Microsoft en Unilever hebben een nieuwe maatstaf gezet voor cloudtransformatie in de consumergoodssector door:

  • Het implementeren van nieuwe innovatiemogelijkheden zoals het gebruik van metaverse-technologieen, digital twins om real-time data in te zien en het voortbouwen op het bestaande cloud-dataplatform om inzichten en voorspellingen mogelijk te maken.
  • Het sneller signaleren van trends en sneller beslissingen nemen. Door gebruik te maken van de kracht van de cloud, AI en een sterk datafundament kan Unilever sneller dan ooit voorspellingen doen en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Hierdoor kan Unilever bijvoorbeeld voortdurend doorbraken realiseren in onderzoek en ontwikkeling, waardoor nieuwe en innovatieve producten sneller en efficiënter ontwikkeld kunnen worden.
  • Het omarmen van de nieuwste AI-toepassingen voor betere ervaringen. Door Azure OpenAI Service binnen Unilever toe te passen om verdere automatisering te stimuleren, is het mogelijk om ervaringen van klanten en medewerkers te verbeteren.
  • Vermindering van de ecologische voetafdruk. Door afscheid te nemen van datacenters en Green Cloud Advisor te introduceren, wordt Unilevers overgang naar een duurzamere en efficiëntere cloudomgeving vergemakkelijkt.

Steve McCrystal, Chief Enterprise & Technology Officer, Unilever: “Unilever is een volledig datagedreven organisatie. We gebruiken geavanceerde analyses om sneller dan ooit tevoren beter onderbouwde beslissingen te nemen. Door met Accenture en Microsoft aan dit wereldwijde transformatieproject te werken, kunnen we sneller inspelen op de steeds veranderende behoeften van de consument, onze middelen effectiever inzetten op onderdelen die groei stimuleren en diensten en producten sneller op de markt brengen.”

Nicole van Det, Country Managing Director Accenture Nederland en Global Account Lead voor Unilever, zegt: “De weg naar zakelijke veerkracht, zowel nu als in de toekomst, vereist een totale heruitvinding van de onderneming, waarbij de cloud centraal staat. Dit betekent een transformatie van alle bedrijfsonderdelen. Dankzij de migratie naar de cloud heeft Unilever nu de veerkracht om sneller te innoveren, de groei te versnellen en als digitale innovator en leider in haar sector het tempo te blijven bepalen.”

“Samen met Accenture zijn we trots op de uitbreiding van onze langdurige samenwerking met Unilever”, zegt Judson Althoff, Executive Vice President en Chief Commercial Officer bij Microsoft. “Met Microsoft Azure als cloudfundament zal Unilevers end-to-end digitalisering snelle innovatie in het hele bedrijf mogelijk maken. Unilever’s digital-first aanpak stelt het bedrijf in staat om veerkrachtig te groeien en het innovatietempo van de industrie te overtreffen. Dat kan gaan om het omarmen van de industriële metaverse in de fabrieken tot aan het herontwerpen van bedrijfsonderdelen zodat die meer kunnen doen met tools zoals Azure OpenAI Service.”

De transformatie is door Unilever bekroond met de prestigieuze CEO Compass Award tijdens de Partner With Purpose Awards 2023. De Compass Awards is Unilevers belangrijkste erkenningsprogramma waarbij degenen die een opmerkelijke en langdurige positieve impact hebben gerealiseerd in de schijnwerpers worden gezet.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This